Goede woningventilatie en het nut hiervan!

Op onze badkamer hebben wij hele fijne ventilatie. Deze zetten we in de zomer zelfs aan om de benauwde lucht weg te zuigen. Helpt echt! In de keuken hebben we een afzuigkap en de overige ruimtes worden regelmatig goed doorgelucht. Wist je dat goede woningventilatie erg belangrijk is? Zeker nu we ook nog eens meer thuis zijn dan voorheen. In dit artikel leg ik uit waarom!

Goede woningventilatie
Electric ventilator by LightField Studios
Het nut van goede woningventilatie

Ventilatie is een voortdurende stroom van lucht, waarbij schone lucht de vervuilde lucht verdrijft. Overigens mag je ventilatie niet verwarren met tocht. Tocht is een ongewenste en koude luchtstroom die oncomfortabel aanvoelt. Ook luchten is iets anders dan ventileren. Bij luchten zet je ’s morgens een half uur een slaapkamerraam open. Dat is altijd goed om te doen, maar nadat je het raam weer hebt gesloten, zal de vervuiling zich weer ophopen. Ventilatie is iets waar je bewust voor kiest, met maar één doel: constante luchtverversing.

Waarom is ventilatie belangrijk?
Goede woningventilatie
Open window by ronstik

Vervuilde lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Klachten als allergische reacties, hoofdpijn, vermoeidheid en benauwdheid kunnen hierdoor ontstaan. Helaas kunnen we luchtvervuiling in huis niet voorkomen. In een huis doen we van alles wat de lucht vervuilt. En dan gaat het om de meest simpele en alledaagse dingen. Denk aan ademen, douchen, koken of de was ophangen; het veroorzaakt vieze lucht. Die vieze lucht kan bestaan uit pollen, schimmels en huisstofmijten. Vocht is ook een grote oorzaak van vervuilde lucht. Daarom is ventilatie in de badkamer zeer belangrijk, maar ook een goede wc ventilator zorgt voor schonere lucht in huis.

Ventileren kan altijd

Alle nieuwbouwwoningen worden voorzien van een ventilatiesysteem. Dat is sinds 2006 verplicht. Heeft jouw huis dat niet, dan zijn er meerdere mogelijkheden om je woning te ventileren. Je kunt een mechanisch ventilatiesysteem laten aanleggen. Hierbij worden tochtroosters gecombineerd met afzuigpunten in de wc, de badkamer en de keuken. Ook het plaatsen van een lokale ventilatie-unit in de woonkamer draagt bij aan gezondere lucht. Wat wellicht de eenvoudigste manier is om te ventileren, is het plaatsen van zelfregulerende roosters. Deze roosters reageren op de wind. Hierdoor komt altijd dezelfde hoeveelheid schone lucht binnen. Uiteindelijk doet het er niet toe hoe je ventileert. Het belangrijkste is dát je ventileert, je knapt er hoe dan ook van op.

Hoe zorg jij voor goede woningventilatie in jouw huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }