Het nut van automatten!

Het is misschien niet het onderdeel van je auto waar je het meest aandacht aan besteedt. Misschien heb je ze zelfs nog nooit echt bewust gekeken. Maar toch vind je ze in iedere auto, en zijn ze belangrijker dan je misschien ooit hebt gedacht: automatten. Die matten die je sowieso voorin, maar ook regelmatig achter in je auto vindt, precies op de plek waar de voeten van de bestuurder en de passagiers zich bevinden. Wat is hun nut precies? Is het iets waar je actief iets mee moet doen, of zitten ze er, en is dat genoeg?

nut van automatten
Car carpets washing via Shutterstock by Nomad_Soul
Het nut van automatten

Een auto is van binnen voorzien van een bekleding, die het metaal waarvan de auto is gemaakt aan het zicht onttrekt, en voorkomt dat dit tijdens het gebruik beschadigd kan raken. Handig, want beschadigd metaal is gevoelig voor roest, en daar zit je niet op te wachten. Bovendien zou het er ook ongezellig en wat armoedig uitzien, een auto waarin je recht tegen de bodem en andere delen van het buitenwerk aan zit te kijken.

Die bekleding, die kan best heel wat hebben. Doorgaans ontstaan er nauwelijks beschadigingen aan tijdens het gebruik. Op een paar plaatsen na: de plaatsen waar de voeten van de bestuurder en de passagiers zich bevinden. Voeten bewegen nu eenmaal, zeker die van de bestuurder, en schoenen zijn vaak ruw aan de onderkant. Hierdoor kan het materiaal beschadigd raken, om maar niet te spreken over al het vuil en vocht dat via de schoenen de bekleding in kan trekken. Daarom vind je op precies die plekken in bijna iedere auto automatten. Losse matten van extra stevig materiaal, die de bekleding beschermen tegen slijtage en vuil. Doordat je de matten kunt verwijderen, is het gemakkelijk om ze schoon te maken als ze vies zijn, of te vervangen indien nodig. Bij Just Carpets vind je vervolgens voor vrijwel ieder type auto nieuwe matten op maat.

nut van automatten
Car carpets via Shutterstock by Peerapong Roongkorn
Waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe matten?

In iedere nieuwe auto zijn automatten aangebracht, en ook in de meeste tweedehands auto’s zal je ze aantreffen. Je doet er goed aan om altijd even te checken hoe hun conditie is, en of ze goed stevig zijn. Vind je ze niet voldoende, doe jezelf dan een plezier en schaf nieuwe aan van een goed merk, zoals Kovvar automatten. Kies voor matten die je goed vast kunt zetten, zodat ze niet gaan schuiven tijdens het rijden. Let ook op het materiaal, en hoe slijtvast dit is. Goede automatten gaan vele jaren mee, en zijn in staat om vuil en vocht op te vangen voor het in de bekleding terecht kan komen. Zorgen dat je deze in je auto hebt liggen is een kleine moeite, die een groot verschil kan maken.

Wist jij wat het nut van automatten is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }