Jezelf en je huis warm houden in de winter: 10 tips!

Uiteraard kun je je huis warm houden door de verwarming aan te zetten of de houtkachel aan te maken. De verwarming is echter niet heel kostenbesparend. In dit artikel deel ik daarom 10 andere tips waarmee je je huis warm kunt houden deze winter!

huis warm houden in de winter
Hot chocolate and marshmallows by Soloviova Liudmyla

Gordijnen

Wanneer de temperatuur daalt in de winter, kun je het beste kiezen voor zware gordijnen. Deze zorgen ervoor dat de warme lucht binnen blijft en de kou niet naar binnen komt.

Open de gordijnen overdag

Als de zon schijnt, helpt deze gratis mee om je huis warm te houden. Zorg er overdag dus voor dat je de gordijnen openlaat. Zodra de zon weg is kun je ze sluiten om de warmte binnen te houden.

Dubbel glas

Dit is niet direct kostenbesparend, maar wel op de lange termijn. Dubbel glas isoleert vele malen beter dan enkel glas en zorgt er voor dat er minder warmte naar buiten gaat. Je kunt bijvoorbeeld dubbel glas bestellen bij GlasGigant. Je bent dan wel eenmalig geld kwijt aan het plaatsen van het glas, maar op de lange termijn bespaar je flink op je energierekening! Bij Glasgigant.nl hebben ze diverse soorten dubbel glas om uit te kiezen. Het kan zelfs functies hebben zoals zonwering, brandwering of geluidswering.

Kleed je huis aan met vloerkleden

Vloerkleden zijn niet alleen leuk als decoratie, maar ook zeer geschikt om je voeten warm te houden en als isolatie. Mocht je een vloer met houten planken hebben, dan kan een warm kleed er ook voor zorgen dat er geen tocht door de kieren en gaten komt.

Laat de oven openstaan na gebruik

In de winter is het super gezellig om samen te bakken of heerlijke comfy ovenschotels te bereiden. Indien het eten klaar is, kun je de oven open laten staan. De warme lucht uit de oven helpt dan ook om het huis te verwarmen.

huis warm houden in de winter
Woman with hot chocolate by Soloviova Liudmyla

Verplaats het meubilair

Heb je al eens goed gekeken naar de indeling van het interieur? Indien je de bank voor de radiator hebt staan, kan deze enorm veel warmte tegenhouden. Zonde! Zet de bank liever op een andere plek, zodat de radiator vrij is. Ik snap dat het lekker is om zo dicht bij de verwarming te zitten, maar de bank blokkeert zo een heleboel warmte die er juist voor moet zorgen dat je woonkamer warmer wordt!

Sluit kamers die je niet gebruikt

Let er goed op dat je alle deuren achter je dicht doet. Een kleine dichte ruimte is sneller warm dan een heel huis! Indien er kamers zijn die je niet gebruikt, zet hier dan ook geen radiator aan. Dat is zonde van het geld.

Warme kruik

Snel last van koude voeten? Ren dan niet direct naar de thermostaat om de temperatuur te verhogen, maar kies liever voor een extra paar sokken en een warme kruik om je voeten te warmen. Succes gegarandeerd.

Douchen

Ga je douchen? Indien mogelijk, kun je de badkamerdeur openlaten, zodat de stoom ook de rest van de verdieping verwarmt.

Warme drankjes en een dekentje

Als je het dan nog niet warm genoeg hebt, maak dan een lekkere kop hete thee of warme chocomel om op te warmen. Indien je van binnen opwarmt, krijg je het een stuk minder snel koud. Wanneer je deze ook nog eens onder een fluffy dekentje opdrinkt, heb je het al snel warm genoeg.

Je huis warm houden in de winter, hoe doe jij dit?

3 Reacties

  1. Caroline
    23/10/2020 / 11:19

    Goede tips die heel goed kunnen worden toegepast. Zelf zorg ik ervoor dat waar ik zit ik het behaaglijk warm heb met een dekentje en warmtekussentje. Dan hoef je het binnen niet zo warm te stoken.

  2. 21/10/2020 / 21:05

    Bij mij is het sowieso de kachel hoog, dikke truien, lekkere warme plaids en theetjes of warme chocolade melk! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }