Hoe kan je jouw inboedel goed verzekeren? 

Wil je jouw inboedel goed verzekeren, maar weet je nog niet zo goed hoe je dit het beste kan regelen? Veel mensen denken er niet over na, waardoor er ook geen goede verzekering wordt afgesloten. Ondanks dat je denkt dat de dekking niet veel uitmaakt, kan het toch grote verschillen opleveren tijdens het invullen van een schadeclaim. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw inboedel goed verzekerd is? En waar moet je nog meer over nadenken? Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal op voorbereid.

inboedel goed verzekeren
Insurance via Shutterstock by REDPIXEL.PL

Dit is een inboedelverzekering

Voordat je kan kijken naar een goede verzekering, moet je weten welke verzekering je nodig hebt. Het gaat hierbij om een inboedelverzekering. Dit is de verzekering die alles in jouw woning beschermt. Het gaat hierbij om eigendommen die niet vastzitten aan de structuur van het huis, zoals persoonlijke bezittingen, kleding, documenten en meubelstukken. Al deze bezittingen zijn beschermd tegen schade of verlies in het geval van brand, diefstal en wateroverlast. Je hoeft hierdoor niet meer zelf voor de kosten op te draaien, maar kan een vergoeding verwachten van de verzekeringsmaatschappij. Het kan een flinke financiële schade voorkomen als je de vergoeding krijgt waar je recht op hebt. Voordat je een verzekering kan vinden die bij jouw behoeften past, moet je kijken naar jouw bezittingen. Hoeveel spullen heb je? En welke daarvan zijn echt waardevol? Alle waardevolle spullen als meubels, elektronica en sieraden kan je bijvoorbeeld op de lijst zetten. Maak hier voldoende foto’s van en noteer de waarde van ieder item. 

Het verzekeringsbedrag bepalen

Er zijn dan over het algemeen twee soorten dekking: dekking op basis van nieuwwaarde en dekking op basis van dagwaarde. Bij dekking op basis van nieuwwaarde wordt de volledige kosten van het vervangen van een item vergoed, terwijl bij dekking op basis van dagwaarde rekening wordt gehouden met afschrijving. Je bepaalt dan wat het juiste verzekeringsbedrag is. Dit bedrag moet je baseren op de totale waarde van de bezittingen en de inventaris die je gemaakt hebt. Zorg ervoor dat je voldoende dekking hebt, zodat je jouw bezittingen kan vervangen indien nodig. Wel zo fijn om te weten dat je de juiste vergoeding krijgt. Lees echter altijd de polisvoorwaarden door. Zijn er dingen die niet mee verzekerd kunnen worden? Hoeveel is het eigen risico? Alle details zijn de leidraad voor het maken van een juiste keuze. Is alles duidelijk? Dan sluit je de verzekering af.

inboedel goed verzekeren
Insurance via Shutterstock by Robert Kneschke

De buitenkant goed beschermen

Nu je al jouw bezittingen hebt verzekerd, wil je ook dat de schade aan het huis zelf is gedekt. Hiervoor heb je een opstalverzekering Univé nodig. Deze dekt namelijk de structurele kant van het huis. Alles wat aan het huis vast zit en permanent is, kan meegenomen worden in de verzekering. Mocht er dus schade zijn aan de buitenkant van het huis en daarmee ook de inboedel beschadigingen oplopen, dan moet je een schadeclaim indienen bij twee verzekeringen om de vergoeding in handen te krijgen. Houd hier dus wel rekening mee om problemen te voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }