Het belang van een comfortabele, ondersteunende matras mag je nooit overschatten. Omdat je ongeveer een derde (!) van je leven in bed doorbrengt, kan een kwaliteitsmatras werkelijk het verschil betekenen tussen een verkwikkende of een woelige nachtrust. Net zoals een groot deel van de bevolking verwacht je waarschijnlijk dat je matras te allen tijde hygiënisch blijft en de nodige ondersteuning biedt. Stel je jezelf soms de vraag “Hoe lang gaat een matras mee?” Hoewel zelfs de beste exemplaren na een tijdje hun spreekwoordelijke glans verliezen, lees je in dit artikel alles over de gemiddelde levensduur van een matras.
Verder kom je ook te weten wanneer je een matras best kunt vervangen en we analyseren de typische levensduur van een matras in verschillende categorieën.
Hoe lang gaat een matras mee?
Tegenwoordig gaan de meeste matrassen tussen de 7 en 10 jaar mee. Hiervoor hou je echter best rekening met verschillende factoren die de gemiddelde levensduur van een matras kunnen beïnvloeden. Zo kunnen het oorspronkelijk ontwerp, de gebruikte materialen, het gewicht en zelfs de slaapstijl van de persoon in kwestie een invloed hebben op de uiteindelijke levensduur van een matras. Het spreekt voor zich dat matrassen geen expliciete houdbaarheidsdatum hebben, en dat je als gebruiker best zelf beslist wanneer je huidige matras aan vervanging toe is.
Ook leuk: Mooi beddengoed dat matcht met onze groene muur op de slaapkamer!
Het is wel opvallend dat we meestal zo gewend zijn aan onze matras, dat we het zelfs niet merken als er een probleem is. Toch zijn het slaapcomfort en de ondersteuning van een matras ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van onze nachtrust. Hoewel het klopt dat de aankoop van een nieuwe matras best een grote hap uit je budget kan nemen, is het hoe dan ook de moeite waard om jezelf je partner of je kinderen regelmatig een nieuw exemplaar te gunnen.
Factoren die de levensduur van een matras beïnvloeden
Zoals we hierboven al hebben vermeld, is de algemene richtlijn voor de levensduur van een matras 7 tot 10 jaar. Toch doorstaan niet alle matrassen de tand des tijds even goed, en zijn er enkele factoren die bijdragen aan de levensduur van een matras:
- Gebruikte materialen. De materialen die voor de samenstelling van een matras worden gebruikt, hebben een uiterst belangrijke invloed op de levensduur. Latex en polyfoam met hoge dichtheid kunnen lang meegaan, maar polyfoam met lage dichtheid verslijt in de meeste gevallen veel sneller.
- Kwaliteit bij aankoop. Ook de oorspronkelijke aankoopkwaliteit van je matras heeft invloed op de uiteindelijke levensduur. Zo zal een goedkoop exemplaar vrijwel zeker een pak sneller verslijten dan een hybride matras uit een duurder topsegment. Hoewel een hoger prijskaartje niet automatisch betekent dat een matras beter is, mag je er wel van uitgaan dat duurdere matrassen in vergelijking met goedkopere exemplaren meestal van betere kwaliteit zijn en langer meegaan.
- Soort matras. Welk soort matras heb je: hybride, all-foam of latex? Het exacte type van je matras kan een aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke levensduur. Zo gaan latex matrassen het langst mee, op de voet gevolgd door traagschuim matrassen met een hoge dichtheid en polyfoam matrassen. Schuimrubberen bedden met een lagere dichtheid en hybride modellen verslijten net iets sneller dan bovengenoemde matrassen. Tot slot hebben traditionele matrassen met binnenvering met slechts 5,5 tot 6,5 jaar van alle soorten de kortste levensduur.
- Je slaaphouding en lichaamsgewicht. Ook de positie waarin je slaapt en je lichaamsgewicht beïnvloeden de snelheid waarmee je matras doorheen de jaren verslijt. Zo kunnen zwaardere mensen merken dat hun matras in vergelijking met dat van lichtere mensen sneller begint door te zakken, terwijl mensen die op hun zij slapen een meer dan normale doorbuiging ter hoogte van de schouders en de heupen kunnen vaststellen.
- Verzorgingsroutine. Net zoals veel andere dingen in het leven, kun je de levensduur van een matras aanzienlijk verlengen door er goed zorg voor te dragen. Enkele voorbeelden hiervan zijn een regelmatige reiniging, het gebruik van beschermhoezen en het opvolgen van de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant. Het klopt dat sommige matrassen regelmatig kunnen worden gekeerd of gedraaid, zowel in de breedte als in de lengte. Toch controleer je vooraf best even de specifieke aanbevelingen voor jouw specifiek model. Heb je twee matrassen die niet echt qua stevigheid verschillen? Dan zou je kunnen overwegen om de matrassen eens om te wisselen; omwille van verschillende slaapgewoonten oefenen we allemaal op verschillende plekken druk uit op het matras.
Besluit
Ben je tot de vaststelling gekomen dat je huidige matras aan vervanging toe is? Neem dan gerust eens een kijkje bij het aanbod van Hypnia, waar je kunt kiezen uit verschillende modellen. Er is ongetwijfeld een exemplaar dat je letterlijk op het lijf is geschreven! Bovendien kun je rekenen op een snelle en gratis levering, maar liefst 120 proefnachten en een betaling in 12x zonder bijkomende kosten. Wij wensen je in ieder geval een verkwikkende nachtrust toe!
📍
Fijne om te weten.