Zelf een voorraadkast onder de trap maken | DIY

Wanneer je net als ons niet heel veel opbergruimte in de keuken hebt, kun je ervoor kiezen om een nieuwe keuken te kopen, maar je kunt ook zelf extra opbergruimte te maken. Onder de trap hadden wij een ruimte waar we niet veel mee konden. We besloten om hier een voorraadkast van te maken. Zelf een voorraadkast onder de trap maken hoeft niet moeilijk te zijn. Binnen twee tot drie dagen waren we klaar. En zo hebben wij dit aangepakt!

Eigen ontwerp voor de voorraadkast onder de trap

Allereerst is het belangrijk dat je nadenkt over wat je precies wilt. Ik struinde Pinterest af en sloeg een aantal ideeën op in een mapje. Rekening houdend met de ruimte die we hadden, hebben we een tekening gemaakt van hoe de kast eruit zou gaan zien. Hij maakte deze op papier, maar wanneer je goed bent met Photoshop, kun je de tekening ook digitaal maken.

Zodra de tekening af is, zorg er dan voor dat je alle onderdelen die in de kast moeten komen zo nauwkeurig mogelijk opmeet. Deze maten kun je dan aan je tekening toevoegen.

Op bovenstaande afbeeldingen krijg je een idee van hoe onze ruimte eruit zag voordat we aan de slag gingen. Als je de trap ziet zou je denken dat er een kelder is, maar niets is minder waar. Buiten een kruipruimte en wat leidingen is hier niets te vinden. Waarschijnlijk had ooit iemand het plan om een kelder te maken, maar is er toch maar mee gestopt. Dankzij die trap hadden we hier een hoop nutteloze ruimte, waar we niets mee konden. Vaak werd het dus een opeenstapeling van oud papier, plastic en andere rommel.

Welk materiaal ga je gebruiken?

We waren het er al vrij snel over eens dat er een aantal dingen moesten gebeuren:

 • De blauwe trap moest worden geschuurd en geverfd
 • De muur moest worden geverfd (Stuccen vonden we onnodig voor een voorraadkast onder de trap, maar als je het nog strakker wilt, dan kun je ervoor kiezen om dat eerst te doen)
 • We zouden een vloer nodig hebben, zodat het gevaarlijke trappengat weg zou zijn en we die ruimte ook konden benutten
 • We hadden planken nodig. Deze lieten we bij de bouwmarkt op maat zagen. Wij kozen voor betonplex, zowel voor de vloer als de planken aan de muur. Deze hebben we eerst nog even gelakt met beits, hierdoor worden ze krasbestendig, vochtdicht en krijgen ze tevens ook een mooiere kleur.
 • Om de planken aan de muur te bevestigen kozen we voor wandrails en plankdragers
 • Een mooie lamp, zodat de ruimte goed verlicht zou zijn
 • Opbergdozen, – manden en andere handige voorraadkast items
Schuren en verven

Allereerst zijn we gestart met het schuren van de blauwe trap. Hiervoor hebben we een handpalmschuurmachine gebruikt. Daarna is de ruimte volledig stofvrij gemaakt en hebben we alle muren en de trap vetvrij gemaakt met st. Marc. Wondermiddel!

De trap hebben we uiteindelijk wit gemaakt, zodat de ruimte groter lijkt. Voor de muren kozen we een lichtgrijze kleur.

Dat ziet er al een stuk beter uit. Nogmaals, wij kozen ervoor om het allemaal niet super strak te maken d.m.v. stuccen, afkitten e.d., omdat het maar een voorraadkast is. Bij het eindresultaat valt dit niet eens meer op. Indien je dit wel wilt, kun je er altijd nog voor kiezen om alles wat netter af te werken.

De vloer inbouwen

De vloer is waarschijnlijk het ingewikkeldste geweest om te maken. We moesten rekening houden met twee factoren:

 • Stevig genoeg zijn om op te staan
 • We moeten nog onder de vloer kunnen, voor het geval we in de kruipruimte of bij de leidingen/waterkraan moeten komen

Om te beginnen hebben we deze ombouw gemaakt, zodat de vloer hier bovenop zou kunnen liggen. De vloer zelf bestaat uit twee losse delen. Op deze foto zie je goed hoe we de fundering van de vloer gemaakt hebben en hoe we deze vast zouden gaan zetten.

Wandrail, plankdragers en planken

Voor de planken kozen we voor een wandrail. Onder het mom van: ‘Dan kunnen we de planken altijd nog verstellen indien nodig.’ Maakte uiteindelijk niet uit, want we hebben alles zo precies uitgemeten en af laten zagen dat er niets meer te verstellen is. Ondanks dat ben ik blij met de look van de zwarte rail, dragers en houten planken.

Indien je tekening goed in elkaar zit en je alle juiste afmetingen genoteerd hebt, zijn de wandrail en planken inhangen het makkelijkste klusje van de hele voorraadkast!

Op de foto zie je dat de planken nog niet mooi op elkaar aansluiten. Dit kun je later oplossen door deze middels de onderkant aan elkaar vast te maken. Ook zie je hier wat we als oplossing voor de ruimte onder de vloer bedacht hebben. Middels luikjes zorgen we ervoor dat we altijd nog bij de waterkraan en leidingen kunnen.

Als je een ander leuk idee zoekt om een voorraad- of inloopkast te maken, kijk dan eens bij de beste IKEA hacks van een goed verhaal. De inloopkast van PAX kasten zou je ook als inspiratie voor een voorraadkast kunnen gebruiken!

Voorraadkast inrichten

Nu de kast eindelijk af is, kan het inrichten beginnen!

Opbergmanden

Mike haalde een aantal manden van bamboe bij de Action. Deze manden kun je dan gebruiken voor het bewaren van allerlei lang houdbare levensmiddelen. Ik ben nog niet helemaal klaar met inrichten. Voor de wc-rollen en keukenrollen wil ik nog wat grotere rieten manden onderop zetten. En verder moet ik nog even bedenken hoe ik de ruimte nog beter kan benutten en indelen.

voorraadkast onder de trap

Joseph Joseph

Omdat je niet altijd goed kunt zien wat er in de manden zit, mocht ik in samenwerking met Joseph Joseph ook deze gave keukenkast-organiser met verschillende hoogtes (met of zonder lade) uitproberen. Ik vind ze super fijn, want zo zie ik in één oogopslag welke producten we nog in huis hebben. En het staat ook nog eens super leuk in de kast!

De Joseph Joseph producten scoor je o.a. bij Bol, de Bijenkorf of Fonq!

voorraadkast onder de trap
voorraadkast onder de trap
voorraadkast onder de trap

Schoonmaakproducten e.d.

Buiten levensmiddelen hebben we er ook voor gekozen om schoonmaakproducten en verzorgingsproducten op te bergen in de voorraadkast. Voor de Swiffer WetJet (fantastische uitvinding!) en PMD-zak voor plastic, maakten we twee haakjes aan de muur. Opgeruimd staat netjes! De stofzuiger past mooi onder een plank. En verder kunnen mijn handtassen en heuptasjes ook mooi de kast in.

voorraadkast onder de trap

Oplossing voor rondslingerende schoenen

Verder stoorde ik me enorm aan alle rondslingerende schoenen in de hal. Daarvoor bestelde ik dit super eenvoudige schoenenrek voor aan de deur. Dat scheelt ook weer!

voorraadkast onder de trap

Zoals je ziet hebben we enorm veel profijt van deze voorraadkast onder de trap. We besparen heel veel ruimte in de keukenkastjes, gang en badkamer! De kosten voor het bouwen van de kast zelf bedroegen ongeveer € 400,-. Dit kun je uiteraard zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Dit ligt aan de materialen die je kiest. Daarnaast ben je dan wel nog wat geld kwijt aan opbergmanden etc. Dit is het wat mij betreft meer dan waard!

Wat vind je van onze voorraadkast onder de trap?

Dit artikel bevat affiliate links en een samenwerking met Joseph Joseph

23 Reacties

 1. Mieke
  30/04/2021 / 17:35

  wel raar om je schoenen zo dicht bij je etenswaar op te bergen

 2. 02/07/2020 / 21:16

  Gaaf hoor! Super goed dat je die ruimte zo praktisch gebruikt nu.

 3. 16/06/2020 / 08:43

  In ons vorige huis hadden we ook een voorraadkast onder de trap. Ideaal! In dit huis was de ruimte onder de trap een stuk minder, dus moesten we het doen met de ruimte in de keukenkastjes.

 4. Bouchra
  05/06/2020 / 10:27

  Super handig dit soort ideeën. Wij wonen in Amsterdam en gebruiken elke vierkante meter.

 5. Henna
  03/06/2020 / 22:08

  Dat ziet er heel goed uit! Je brengt mij op een idee, Super slim bedacht..

 6. Mieke | Miek's Mind
  03/06/2020 / 16:16

  Dat heb je handig gemaakt. Mijn oma heeft dat ook, daar kan ze echt heel veel in kwijt!

 7. 01/06/2020 / 00:39

  Wat heb je handig gebruik gemaakt van die ruimte en het ziet er nog leuk uit ook 🙂

 8. 31/05/2020 / 14:04

  Ideaal! Wij hadden al zo’n voorraadkast onder de trap zitten en die gebruiken we optimaal (lees: die gooien we helemaal vol met spullen die we elders niet snel kwijt kunnen haha).

 9. 30/05/2020 / 00:10

  Wat is het ontzettend mooi geworden, zelf klussen is altijd duurder dan je verwacht, haha.

 10. 29/05/2020 / 11:30

  Dat ziet er goed uit ! Slim gebruik van de ruimte

 11. linda Meester
  29/05/2020 / 11:22

  Wij hebben precies zo’n kast onder de trap en ik zou het graag vernieuwen maar zie erg tegen het project op

 12. 29/05/2020 / 09:13

  Wauw dat is een mooie voorraadkast geworden. Wij hebben een open trap, dus helaas kunnen we dit niet maken. En dat mis ik wel. Want ik heb dus ook geen mooie bergruimte.

 13. Frederique
  28/05/2020 / 23:41

  Superhandig gedaan en ik vind een voorraadkast sowieso altijd erg prettig. In ons huidige huisje hebben we er geen ruimte voor en ik mis het echt.

 14. 28/05/2020 / 17:49

  Wow dat hebben jullie mooi gedaan! Wat een ruimte heb je dan opeens voor al je voorraad 🙂

 15. 28/05/2020 / 13:49

  Ik ben verliefd haha! Dit wil ik ook. Hier helaas een enorm vochtige kast, waardoor we er weinig mee kunnen. Moet toch eens uitzoeken of we daar niks op kunnen verzinnen, want dit is echt ideaal!

 16. Silkeblogs
  28/05/2020 / 10:27

  Amai zo’n goed idee! Ik heb geen trap, maar als ik er een had zou ik het zo ook doen!

 17. 28/05/2020 / 09:50

  Dit ga ik even opslaan. In ons nieuwe huis hebben wij ook zo n kast onder de trap namelijk. Ziet er goed uit.

 18. 27/05/2020 / 19:10

  Wij zijn zoiets ook van plan, maar hebben er nog niet de tijd voor genomen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, maar het staat wel op ons lijstje om zo onze ruimte beter te kunnen gebruiken.

 19. Joanne
  27/05/2020 / 18:45

  Dat is inderdaad een hele handige plek om een kast te maken!

 20. 27/05/2020 / 17:58

  heel handig! wij hebben het ook een tijd gehad en toen werd het eruit gesloopt en hebben wij een hele grote kast in de keuken gebouwd

 21. 27/05/2020 / 16:17

  Ik vind dit helemaal super, wat een werk, maar zo handig. Hier hebben we een open trap dus kan het niet, maar ik vind dit echt super goed bedacht! En wat een ruimte.

 22. 27/05/2020 / 15:28

  Ik vind het heel slim om de loze ruimte onder een trap nuttig te gebruiken. En wat is het goed gelukt bij jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }