Ga je aan de slag met een doe-het-zelf klus? Of staat er een verbouwing op de planning? Dan heb je waarschijnlijk al veel te maken gehad met verschillende materialen. Eén van die materialen is MDF. Dit is plaatmateriaal dat is gemaakt van geperste houtvezels. Maar wat zijn de eigenschappen van MDF, en waar kun je het voor gebruiken? Lees het in dit artikel.
De eigenschappen van MDF
MDF is een afkorting voor Medium Density Fibreboard en is een plaatmateriaal. Voor de productie van een MDF-plaat worden houtvezels geperst. Daardoor lijkt een MDF-plaat erg op houten plaatmateriaal. De houtvezels worden eerst gedroogd en vervolgens met elkaar verbonden door te harsen. Door de middelharde dichtheid van een MDF-plaat is deze ideaal voor verschillende toepassingen wanneer je zelf gaat klussen of verbouwen. Toepassingen waar je aan kunt denken zijn boren, zagen, schuren en frezen. Je kunt MDF kopen bij de (online) bouwmarkt, waar je ook advies krijgt over welke platen geschikt zijn voor jouw specifieke klus.
Populariteit van MDF
Doordat MDF-platen voor een variatie aan toepassingen te gebruiken zijn, wordt het plaatmateriaal steeds populairder. Daarnaast zijn MDF-platen ook nog eens erg gemakkelijk in gebruik. Een MDF-plaat is te herkennen aan de lichtbruine kleur van de houtvezels die worden gebruikt en de chromoforen in de lijm. Naast een standaard MDF-plaat, kun je platen krijgen voor allerlei toepassingen. Denk aan een vochtwerende, een brandvertragende of een ingekleurde MDF-plaat.
Het verschil met massief hout, spaanplaat en fineer
Doordat MDF-platen worden gemaakt van houtvezels, lijken ze veel op houten platen. Toch verschillen ze wel van andere platen gemaakt van hout. Zo is fineer een heel dun houtblad, bestaan massief houten platen alleen uit hout dat aan elkaar is verlijmd en worden spaanplaten gemaakt van houtsplinters. Net als spaanplaten, worden MDF-platen meestal afgewerkt met kunststof of fineer. Hierdoor is het lastiger om het verschil tussen een MDF- en spaanplaat te zien.