Kiezen van rolgordijnen: 10 Tips!

kiezen van rolgordijnen
Via Shutterstock by Kunmom

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update geplaatst heb over mijn kantoor-to-be! Ondertussen is deze bijna af, maar ik ben wel nog op zoek naar leuke rolgordijnen om het helemaal af te maken. Rolgordijnen zijn erg in trek. Ze zijn praktisch en zien er ook mooi uit in veel situaties. Om de keuze voor de meest geschikte rolgordijnen wat eenvoudiger te maken zocht ik naar tips bij het kiezen van rolgordijnen! Deze deel ik graag met jullie!

Het kiezen van Rolgordijnen!

1. Lichte kleuren maken de kamer groter

Uiteraard zul je geen extra vierkante meters erbij krijgen met lichtgekleurde rolgordijnen, de kamer zal wel optisch groter lijken door raamdecoratie met een lichte kleur te kiezen. Het tegenovergestelde is ook waar; met donkere kleuren maak je een ruimte optisch kleiner. Kies je voor open of ga je voor knus?

2. Stem de stijl af op het interieur

Naast de bekende, strakke rolgordijnen zijn er ook dubbele rolgordijnen en plissé gordijnen verkrijgbaar. Ieder type heeft een unieke uitstraling. Let bij het kiezen van rolgordijnen ook goed op het interieur, en bedenk op welke termijn je van plan bent de rest van de kamer te vernieuwen. Standaard rolgordijnen geven een neutrale look, door een mooi materiaal te kiezen kun je het gordijn een extra luxueuze uitstraling geven.

3. Rolgordijnen beschermen het meubilair

Je zult doorgaans in de avonduren de rolgordijnen sluiten, maar ook bij volle zon kunnen rolgordijnen erg effectief zijn om het meubilair en de rest van het interieur te beschermen. Rolgordijnen weren de UV-straling van de zon, en deze straling maakt niet alleen jouw huid donker, het kan stof en andere materialen juist vaal maken.

4. Volledige controle over het licht met verduisterende rolgordijnen

Er zijn rolgordijnen met uiteenlopende vormen van doorzichtigheid, compleet verduisterende gordijnen houden elke zonnestraal of juist het maanlicht buiten. Wanneer je in huis bijvoorbeeld slimme verlichting hebt kun je naar hartenlust spelen met het licht zonder “stoorzenders” van buiten. Voor de kinderkamer zijn verduisterende rolgordijnen ook ideaal in de zomermaanden met lange dagen wanneer de zon na bedtijd nog niet onder is.

5. Slimme gordijnen maken je huis veiliger

Onder slimme gordijnen verstaan we gordijnen die gekoppeld worden aan een Smart Home installatie. Je kunt dit soort elektrische rolgordijnen laten openen en sluiten op basis van een timer of zelfs met een lichtsensor. Wanneer de raamdecoratie zelfstandig werkt lijkt de woning altijd bewoond, en dat zal inbrekers weren.

6. Regelmatig reinigen voorkomt ophopend vuil

Je kunt de meeste rolgordijnen redelijk eenvoudig loskoppelen om deze vervolgens intensief te reinigen. Door regelmatig even de gordijnen af te nemen met een vochtige doek, of met een stofzuiger op lage kracht de oppervlakkige stof te verwijderen stel je die grote schoonmaak zo lang mogelijk uit. Het spreekt haast voor zich, maar in ruimtes waar gerookt of gekookt wordt zal een donkere kleur minder snel vervuiling laten zien.

7. Nu kwaliteit kopen levert later voordeel op

Er zijn goedkope rolgordijnen bij de bouwmarkt te koop, er zijn ook luxe rolgordijnen op bestelling die een stuk duurder zijn. Kijk niet alleen naar de aanschafprijs, maar houd ook rekening met de duurzaamheid van het materiaal, de gordijnrails en het mechanisme. Als je kijkt naar de beste prijs / kwaliteitsverhouding kan de uiteindelijke keuze toch heel anders uitpakken. Vraag ook naar de garantievoorwaarden. De goedkoopste optie zal doorgaans ook sneller problemen aan het mechanisme vertonen.

8. Test verschillende situaties eerst uit op de computer

Een rolgordijn over de volledige breedte van een kamer heeft een grote impact op het aanzicht van de ruimte. Door enkele foto’s te maken en die met een tekenpakket in te kleuren kun je diverse praktijksituaties uitproberen alvorens de keuze te maken. Ook op smartphones en tablets zijn volop eenvoudige Apps om met de kleuren te spelen voordat je knoop doorhakt.

9. Bedien alle rolgordijnen met een App

Met elektrische rolgordijnen heb je al direct het voordeel dat je niet met die onhandige touwtjes zit. Mensen met een lichamelijke beperking of verminderde kracht hebben ook veel baat bij een elektrisch rolgordijn met een knop. Met een draadloze ontvanger die gekoppeld wordt aan een App op je smartphone of tablet kun je zelfs meerdere gordijnen in huis bedienen. Zo kun je vanaf de bank in de huiskamer de gordijnen van je kinderen sluiten als het donker wordt, of vanuit bed de gordijnen in de huiskamer sluiten. Gemak dient de mens!

10. Vraag de specialist om advies

Met zoveel mogelijkheden kan het kiezen van rolgordijnen lastig zijn. Vraag daarom bij vrienden en familie naar hun persoonlijke ervaringen, en schakel ook een specialist in die je kan adviseren. Uiteraard zal die een belang hebben bij wat je uiteindelijk aanschaft, maar een goede verkoper zal altijd proberen de juiste match te vinden. Daarmee zorgen ze ervoor dat de
klant tevreden is.

Rolgordijnen zijn er in alle soorten en maten, er zit ook voor jouw voorkeur ongetwijfeld een passende keuze tussen. Ik hoop dat met deze tien tips het kiezen van rolgordijnen wat eenvoudiger is geworden.

Welke tips pas jij toe bij het kiezen van rolgordijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }