Kiezen voor vloerisolatie, waar moet je op letten?

Vloerisolatie kan een uitstekende toevoeging zijn aan je huis als je op zoek bent naar manieren om je huis beter te isoleren. Door het kiezen voor vloerisolatie kan er minder kou het huis in trekken vanuit de onderliggende kruipruimte of de grond, waardoor je geld bespaart op je stookkosten.

Kiezen voor vloerisolatie
Warm and cozy living room via Shutterstock by vanitjan

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie, dus je moet allereerst bepalen welke het beste bij jouw huis past. 

Soorten vloerisolatie

Isolatie van de vloer is belangrijk om te zorgen dat de warmte in huis blijft. Er zijn verschillende soorten vloerisolatie, en het is belangrijk om te weten welke het beste bij jouw situatie past. 

  1. Vloerisolatie met kruipruimte: Dit is een van de meest populaire soorten vloerisolatie en ook het meest effectief. Kruipruimte isolatie kan worden aangebracht tussen de vloerplaten in de kruipruimte. Het is vaak een benauwend en vies klusje, dus hiervoor kan je het beste een vakman inhuren. Het voordeel van isolatie via de kruipruimte is dat je daarna vaak ook minder last hebt van optrekkend vocht en dus minder kans op schimmels in je huis.
  1. Vloerisolatie aan de bovenkant: Heb je geen kruipruimte dan kan je de vloer isoleren door een isolatielaag aan te brengen op de ondervloer. Dat doe je bijvoorbeeld met folie of plaatmateriaal. Daarbovenop komt dan een dekvloer als laminaat of hout.

Als je weet waar je de isolatie kunt aanbrengen, dan bepaal je welk isolatiemateriaal je gaat gebruiken. Je kan daarbij kiezen uit o.a.: folie, schuim, vloerplaten, piepschuim, glas- en steenwol en een reeks natuurlijke materialen. Ze verschillen allemaal in prijs, effectiviteit en hoeveel energie ze besparen.

Waarom kiezen voor vloerisolatie?

Het leggen van vloerisolatie heeft behoorlijk wat voordelen:

  • Door het kiezen voor vloerisolatie voelt de vloer gemiddeld 4 graden minder koud aan, dus dat komt het huisklimaat ten goede
  • Het is een goede oplossing voor vochtproblemen in huis, waardoor je ziekmakende schimmels tegengaat
  • Vaak is isolatiemateriaal tevens brandwerend
  • Je woning stijgt in waarde als het goed geïsoleerd is
  • Je hoeft minder te stoken, dus je levert een bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de aarde
Kiezen voor vloerisolatie
Floor insulation via Shutterstock by Mironmax Studio

Vloerisolatie overwegen?

Vloerisolatie is een belangrijke overweging bij het bouwen of renoveren van een huis. Het zal je energiekosten verlagen en je huis aangenamer maken in de winter. Er zijn een paar factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden:

De eerste overweging is het soort huis dat je hebt. Is het een huis met een kruipruimte of een huis zonder kruipruimte? Kruipruimtes zijn over het algemeen makkelijker te isoleren omdat er al ruimte is voor isolatiematerialen. Als je een huis hebt zonder kruipruimte, dan moet je misschien overwegen isolatiematerialen toe te passen in de muren of onder de gelegde vloer. Kom je er niet uit, vraag dan advies aan een professional.

De tweede overweging is het soort vloer dat je hebt. Houten vloeren zijn over het algemeen makkelijker te isoleren dan betonnen vloeren. Als je een houten vloer hebt, kun je overwegen een laag isolatiemateriaal aan te brengen voordat je de vloer afwerkt. Als je een betonnen vloer hebt, dan is toepassen van isolatieplaten of -matten onder de vloer het overwegen waard. 

De derde overweging is je budget. Als je je afvraagt wat kost vloerisolatie? Isolatie kan een dure aangelegenheid zijn. Het is belangrijk om te bedenken wat je bereid bent uit te geven voordat je begint met het uitzoeken van isolatiematerialen. Vraag offertes aan van verschillende bedrijven en vergelijk de prijzen voordat je een aankoop doet. 

Hoeveel scheelt vloerisolatie in je stookkosten?

Als je je vloer goed isoleert, kan dit de temperatuur van de vloer met wel 4 graden verhogen. Dat wil niet zeggen dat je 4 graden minder hoeft te stoken, maar het voelt veel minder koud aan je voeten waardoor je zelf ook warmer blijft en minder de behoefte hebt aan het opvoeren van de temperatuur in huis.

Met vloerisolatie bespaar je 10 – 15% op je gasrekening. De kosten van vloerisolatie varieert van 1000 tot 2000 euro. Uiteraard is het afhankelijk van de soort isolatie die je kiest, het oppervlak dat geïsoleerd moet worden en welke vloer je hebt: hout of beton.

Je zou in een normale situatie de investering van vloerisolatie binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend hebben, maar op dit moment rijzen de energieprijzen de pan uit. Hierdoor kan je een investering al in veel minder tijd terugverdiend hebben en soms al binnen 2 tot 3 jaar. Zeker wanneer je de energierekening hebt zien stijgen met een factor 3 of zelfs 4.

Vloerisolatie is dus zeker de moeite waard! Nog een tip: check hier subsidies vloerisolatie

Zou jij kiezen voor vloerisolatie om kosten te besparen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }