Zou je nu moeten kiezen voor zonnepanelen?

Omdat in Nederland de prijs voor elektriciteit is gekoppeld aan die van gas en de energieprijzen de pan uit stijgen, wordt het plaatsen van zonnepanelen nóg aantrekkelijker dan dat het al was. Ook omdat het stopzetten van de salderingsregeling van 2023 is opgeschoven naar 2025 is dit het moment om alsnog te kiezen voor zonnepanelen te gaan als je dat nog niet gedaan hebt.

kiezen voor zonnepanelen
Solar panels on roof via Shutterstock by Diyana Dimitrova

Voor de twijfelaars hierbij nog even de voordelen op een rijtje gezet waarom je nu voor zonnepanelen zou moeten kiezen. Ook zijn er uiteraard ook nadelen. Die worden ook benoemd. De keuze wel of geen zonnepanelen is uiteraard uiteindelijk aan jou.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire keuze onder huiseigenaren die willen investeren in duurzame energie. Een van de vele voordelen van zonnepanelen is het feit dat ze direct een positieve invloed hebben op je energierekening. Je kan daarna namelijk zondermeer het elektrisch deel uit je energierekening halen. Een tweede voordeel is dat je een positieve bijdrage levert aan het milieu en een duurzame aarde. Ten derde verhogen zonnepanelen de waarde van je huis. Je investering zal zich altijd dubbel en dwars terugverdienen.

De nadelen van zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen duurzaam zijn en energie opwekken, zijn er ook nadelige aspecten die je moet overwegen.

Daar is allereerst de investering. Een paar jaar geleden betaalde je 4.000 euro voor de installatie van 8 zonnepanelen. Inmiddels is de prijs gestegen naar zo’n 6.000 euro. Dat komt allereerst omdat de vraag naar zonnepanelen enorm is en bepaalde onderdelen momenteel slecht verkrijgbaar zijn én duurder geworden zijn. Dat drijft de prijs op. De terugverdientijd van je investering blijft echter gelijk omdat de besparing ook groter is dan een paar jaar terug. 

Een ander nadeel is, dat de salderingsregeling die nu geldt per 2025 ophoudt te bestaan. Momenteel mag je opgewekte elektriciteit die je niet gebruikt weer terug leveren aan het net. Sommige energieleveranciers geven daarvoor geld terug aan het einde van het jaar als men de balans opmaakt. Dat is overigens niet veel geld wat je daarvoor krijgt. Andere leveranciers geven geen geld terug, maar je mag in ieder geval de elektriciteit die je in de zonnige zomermaanden opgewekt hebt op momenten gebruiken dat de zon niet of minder fel schijnt, als in de winter.

kiezen voor zonnepanelen
A man working at solar power station via Shutterstock by Sonpichit Salangsing

Die regeling eindigt per 2025. Dus je moet dan de energie die je opwekt gebruiken op het moment dat je ze opwekt. Dat betekent overdag de wassen draaien en de droger gebruiken. Dat kan je dan weer oplossen door een accu te plaatsen die de opgewekte elektriciteit voor je opslaat zodat je deze bijvoorbeeld ’s avonds kan gebruiken, maar ook dat is weer een extra investering.

Wat kosten zonnepanelen

Zoals gezegd betaalde je 2 jaar geleden 4.000 euro voor het plaatsen van 8 zonnepanelen. Hoeveel jij nu gaat betalen, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, de grootte van je dak en de prijs van zonnepanelen in jouw regio.

Gemiddeld gezien kost een zonnepaneelsysteem ongeveer €8000. Dit is echter maar een ruwe schatting, want er zijn veel verschillende soorten systemen en de prijzen kunnen sterk variëren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende opties en je te laten adviseren voordat je besluit welk systeem je wilt aanschaffen.

Kan je zonnepanelen zelf leggen of liever een specialist?

Als je ervoor kiest om zelf zonnepanelen te installeren, is het belangrijk dat je eerst goed informeert over hoe je dat het beste kunt aanpakken. Er is veel informatie beschikbaar op het internet, maar let wel op dat je advies opvolgt van deskundigen. Als je fouten maakt bij de installatie, kan dat leiden tot schade aan je dak of aan de panelen zelf. Bovendien kost het installeren van zonnepanelen vaak meer tijd dan je in eerste instantie denkt. En bedenk ook, dat als je zonnepanelen zelf gaat leggen, dat je dan vaak niet verzekerd bent als er brand uitbreekt door een installatiefout.

Wel of niet kiezen voor zonnepanelen?

Dus wat doe je: zonnepanelen kopen of niet? ALS je ervoor kiest, is DIT het moment. Wacht dan niet langer. Op dit moment zijn er nog aantrekkelijke subsidieregelingen voor het verduurzamen van je huis, waar het plaatsen van zonnepanelen ook onder valt.

Ga jij kiezen voor zonnepanelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }