Kinderen gezonde gewoonten aanleren? Hier een paar tips!

Vind je gezondheid belangrijk? Binnen je gezin wil je je kinderen gezonde gewoonten aanleren. Dat kan soms best een uitdaging zijn. Maar als je er al op jonge leeftijd mee aan de slag gaat, kan het zeker lukken.

Kinderen gezonde gewoonten aanleren
Little girl with mandarines via Shutterstock by gorillaimages

Maak gezond eten leuk

Gezond eten is in veel gezinnen een heikel punt. Kinderen lusten soms maar weinig. Hoewel het per kind verschilt, kun je het meestal toch voor elkaar krijgen om gevarieerder te eten. Maak gezond eten leuk! Je kunt de borden vrolijk opmaken, knutsel bijvoorbeeld een gezichtje van de ingrediënten. Eet zelf ook netjes je portie groenten op, en doe dat met een positieve houding. Je kinderen doen dit zo sneller na! Als je kinderen wat ouder zijn, kun je uitleggen waarom gezond eten belangrijk is. Naast gezond eten kan je de voeding van je kind aanvullen met een supplement, zo zorg je in ieder geval dat je kids alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals vegan omega 3 kind. De belangrijke voedingsstoffen zijn de bouwstenen voor de groei en ontwikkeling van je kind. Dat maakt gezonde eetkeuzes dus zo essentieel.

Goede voorbeeld geven bij gezonde gewoonten aanleren

Kinderen doen hun ouder(s) na. Daarom is het ontzettend belangrijk om het goede voorbeeld te geven! Vraag je je kinderen om hun bordje netjes leeg te eten, maar laat je zelf de helft staan? Of moeten je kids veel groenten eten, maar schep je hier zelf maar weinig van op? Dat werkt natuurlijk niet. Doe gewoon met ze mee! Het zit hem niet alleen in het eten, maar ook in andere thema’s. Zit zelf niet de hele dag door op je telefoon te scrollen, als je schermtijd wilt beperken binnen de opvoeding. En het goede voorbeeld geven doe je ook door met plezier te bewegen en sporten. Kom dus van de bank af en ga ermee aan de slag.

Kinderen gezonde gewoonten aanleren
Fun food art for kids via Shutterstock by SewCreamStudio

Lekker in je vel

Zorg dat je lekker in je vel zit. Dit zien je kinderen namelijk ook! Je kunt aan ze vertellen dat goed in je vel zitten voortkomt uit gezonde gewoontes. Als je altijd maar in je trainingspak op de bank hangt, straal je die energie niet bepaald uit. Kom liever stralend voor de dag. Ook dat is een manier van het goede voorbeeld geven! Wees energiek en vrolijk tegen je kinderen, en eigenlijk tegen iedereen. Zorg voor je uiterlijk en draag leuke outfits. Probeer eens een haar vitamine, de vitamines houden je haar sterk en dragen bij aan een natuurlijke glans. Straal je uit dat je goed in je vel zit? Je kinderen kijken hiernaar op en gaan dit nastreven. En dat lukt natuurlijk alleen maar makkelijker als ze er ook een gezonde levensstijl op nahouden.

Zichzelf vermaken

Goede gewoonten zitten hem ook in dagelijkse activiteiten zoals spelen. Kan jouw kind zichzelf goed vermaken? Het is goed om dit te oefenen, juist al vanaf een jonge leeftijd. Toen je zelf jong was, kon je je weleens enorm vervelen. Wat je dan ging doen? Juist: iets bedenken om je toch te vermaken! De crux is dat kinderen van nu maar weinig tegen verveling aanlopen. Terwijl verveling juist zo nuttig kan zijn. Zet je kind dus niet altijd maar achter een tablet neer, maar laat je kind zelf iets bedenken om te doen. Zo wordt meteen de creativiteit geprikkeld. En dat is alleen maar goed!

Kinderen gezonde gewoonten aanleren
Fun Food for kids via Shutterstock by kuvona

Samen bewegen

Last but not least: maak van beweging een belangrijk thema. Je geeft al het goede voorbeeld door zelf te gaan sporten, waar je kids niet bij hoeven te zijn. Maar beweeg ook samen. Doe regelmatig een dansje in huis met je kinderen. Of ga de hele middag samen op pad. Maak een wandeling of een fietstocht, om maar iets te noemen. Je kinderen zijn buiten automatisch al meer in beweging dan binnen. Daarom is het zo slim om op stap te gaan als het weer het toelaat. En laat je kinderen ook veel buitenspelen. Zijn ze wat ouder? Dan moedig je ze aan om een sport te kiezen.

Je kinderen hebben er hun hele leven iets aan, als ze weten wat gezonde gewoonten inhouden! Daarom is het zo verstandig om hier bewust mee aan de slag te gaan als ouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }