Kledingkast opruimen en netjes houden: Deze 4 tips helpen je!

Mijn kledingkast opruimen doe ik sowieso twee keer per jaar grondig. Na de zomer en na de winter. Alles wat ik dat jaar niet meer gedragen heb, mag van mij weg. Kan jouw kast wel een opruimbeurt gebruiken? Deze tips helpen je op weg!

Kledingkast opruimen
Wardrobe by New Africa
Kledingkast opruimen

De kledingkast wordt vaak niet alleen gebruikt als opbergruimte voor kleding. Bij veel mensen is het ook een opbergkast. Koffers, schoenen en allerlei spullen die we eigenlijk niet meer gebruiken, maar zonde vinden om weg te doen slingeren er ook rond. Dit geldt ook voor de hoeveelheid kleding die ongedragen in de kast blijft liggen.

Ongebruikt

Volgens schattingen dragen vrouwen veel kleding niet of nauwelijks. Een onderzoek in opdracht van Marktplaats gaf aan dat zeker 20 procent van de kleding nooit wordt gedragen. Kleding die niet meer werd gedragen waren T-shirts (39%), broeken (33%), blouses/overhemden (33%) en truien/vesten (31%). Geef deze ongebruikte kleding bijv. aan een goed doel. Of wellicht maak je er een vriendin blij mee?

Bewust

Er is een duidelijke trend gaande wat betreft duurzame kleding. Het gaat niet om veel kleding, maar om kwaliteit. Kleding is het geld waard als het over meerdere jaren nog te combineren is met iets anders. Bewust kiezen voorkomt impulsaankopen. De kledingindustrie is één van de grootste vervuilers en nog steeds worden kledingarbeiders uitgebuit om goedkoop te kunnen produceren. Veel kleding worden geproduceerd in China en Bangladesh. Indien we met zijn allen ervoor zorgen dat we voor duurzame kelding kiezen, voorkomen we dit.

Kledingkast indelen

Bij een kledingkast kopen letten we vooral op het exterieur en of de kast in de slaapkamer past. Maar het interieur van de kast is minstens net zo belangrijk. Bij de meeste kasten bestaat de mogelijkheid om zelf de inrichting te kiezen. Ga je voor veel hangmogelijkheid of juist meer legcapaciteit? Beschik je over kleding die je het liefst hangend bewaard, dan zijn er ook dubbele kledingroedes. Pas de inrichting aan op jd behoefte. Voor kleine spullen zijn er handige ladenblokken en voor schoenen zijn er kubusachtige legplanken. Zo heb je voor elk paar een aparte legplank.

Minimalisme

Een opgeruimde kledingkast is ideaal om blind de kleding te kunnen vinden die je wilt dragen. Een overzichtelijke kast begint met de aanschaf van kleding. Koop alleen dingen die je echt mooi vindt en die iets voor je doen. Door kritisch te zijn, koop je minder en heb je meer spullen waar je langer plezier van hebt.

Ook ideaal is om ergens anders in huis een tweede kledingkast te hebben. In de zomer berg je er winterkleding in op, en omgekeerd. Doe daar ook de items in die je al een tijd niet hebt gedragen, maar nog niet weg durft te doen.

Welke tips voor je kledingkast opruimen heb jij nog?

2 Reacties

  1. 27/05/2020 / 15:31

    Ik ruim mijn kast regelmatig netjes op, maar het grootste probleem bij mij is dat het heel snel weer een rommeltje wordt helaas.

  2. 16/05/2020 / 20:24

    Goede tips ik heb vrijwel alles weggedaan dat ik nooit echt droeg. Hoe leuk het ook was, maar dat helpt al heel erg veel om mijn kast netter te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }