Jouw kinderen willen een konijn als huisdier, wat nu?

In veel gezinnen komt het voor dat kinderen gaan vragen om een huisdier. Een van de meest populaire keuzes is een konijn, omdat je deze niet hoeft uit te laten en je een konijn kunt knuffelen en er mee kunt spelen. Het is een ideaal eerste huisdier. Ze leren hierdoor voor iemand te zorgen en zo hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar zoals met ieder huisdier komt er natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Wil je je kinderen er zeker van laten zijn dat ze een konijn willen? Laat ze dan op een kinderboerderij kennismaken met de verzorging van deze diertjes. Als ze het daarna nog steeds willen, kun je iets vervolgstappen ondernemen en een konijn als huisdier kiezen.

konijn als huisdier
Konijn als huisdier via Shutterstock by STEKLO

Wat mag je allemaal aanschaffen voor een konijn?

Allereerst heb je natuurlijk een konijnenhok nodig. Wellicht kun je je in het begin nog even redden met een hondenbench als je die nog hebt, maar het is wel aan te raden om een echt konijnenhok te kopen. Hier gooi je lekker een laagje hooi of stro in voor het konijn. Het hok moet natuurlijk afgestemd worden op het verblijf van het konijn. Plaats je deze binnen of buiten? Buiten heb je namelijk een stevig hok nodig dat tegen wind en regen kan. Daarnaast heb je nodig: een drinkfles, voer en een etensbakje, konijnentoilet, borsteltje en een nagelknipper.

Hoe moet je je konijn verzorgen?

Jouw konijn heeft goed voer nodig, bijvoorbeeld van een dierenspeciaalzaak. Dan weet je zeker dat je goed voer hebt zonder troep erin. Daarnaast heeft jouw konijn ook hooi en stro nodig, waar hij lekker op kan liggen en waar het van kan eten. Ze houden namelijk van lekker wroeten in het hooi. Maar je maakt je konijn ook blij met groenten, zoals wortels en sla. Dit is goed voor de konijnen verzorging van binnenuit. Qua uiterlijke verzorging moet je denken aan een regelmatige borstelbeurt zodat de vacht niet gaat klitten. En het is heel erg belangrijk dat je af en toe de nagels knipt. Durf je dit niet, ga er dan voor naar de dierenarts. Het moet namelijk gebeuren, anders gaan de nagels ingroeien.

konijn als huisdier
Konijn via Shutterstock by Alina Bitta

Denk ook eens aan het asiel

Wist je dat er in het asiel heel veel dieren zitten die wachten op een nieuw huisje? Het is echt de moeite waard om daar eens te kijken als je een konijn wilt. Je vind hier jonge konijntjes, maar ook wat oudere. Je kunt bijvoorbeeld twee konijnen uitkiezen, zodat ze thuis meteen een vriendje hebben. Konijnen vinden het eerlijk om geaaid te worden, maar ze vinden het ook leuk om met een speeltje te spelen. Naast het asiel kun je ook regelmatig in dierenwinkels een konijn kopen. Doe eens een rondje er kijk waar ze konijnen verkopen. Je hebt ook verschillende rassen. Ga eerst op onderzoek uit en maak dan een weloverwogen beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }