Waar moet je op letten bij het kopen van een prullenbak?

Heeft jouw prullenbak het begeven? Wacht dan niet te lang met een nieuwe kopen. Een kapotte afvalemmer kan namelijk stank veroorzaken. Als je op zoek gaat naar een nieuwe afvalbak, ontdek je snel dat het aanbod ontzettend groot is. Om het jou wat makkelijker te maken, vertellen we je in deze tekst waar je op moet letten bij het kopen van een prullenbak.

kopen van een prullenbak
Garbage cans in kitchen via Shutterstock by Roman Zaiets
Geschikt voor het scheiden van afval?

Vroeger gooiden we vrijwel alle afval in één prullenbak, maar dat is inmiddels wel anders. Zo worden groente-, fruit- en tuinafval (gft) en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) geschieden van het restafval. Omdat we steeds meer afval zijn gaan scheiden, denk je mogelijk dat je meerdere prullenbakken nodig hebt. Dit is inderdaad een optie, maar noodzakelijk is het niet.

Wanneer je afval wilt scheiden, koop je een prullenbak met meerdere emmers. Een EKO prullenbak is hier een voorbeeld van, maar ook Brabantia, Joseph & Joseph, Wesco, Simplehuman en andere bekende merken verkopen dergelijke prullenbakken. Grote voordeel is dat je slechts één prullenbak nodig hebt om de verschillende soorten afval makkelijk, snel en goed van elkaar te scheiden.

Is de prullenbak groot genoeg?

Prullenbakken zijn vandaag de dag verkrijgbaar in talloze afmetingen. Heb je niet veel ruimte voor een afvalemmer? Dan wil je mogelijk een kleine prullenbak kopen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien ideaal, maar in de praktijk valt het vaak tegen. Een kleine prullenbak heeft namelijk niet veel inhoud, waardoor hij binnen de kortste keren vol zit.

Of een prullenbak snel vol zit, hangt voornamelijk af van het aantal mensen dat bij jou in huis woont. Een vierpersoonshuishouden heeft bijvoorbeeld al snel een prullenbak van 30 tot 40 liter nodig. Althans, wel als de afvalemmer in de keuken komt te staan. In de badkamer en op het toilet volstaat een kleinere prullenbak.

Past de prullenbak bij jouw interieur?

Een prullenbak werd jarenlang louter als functioneel gezien. Logisch, want je gooit er afval in. Toch zijn mensen afvalemmers de laatste jaren steeds meer gaan waarderen. Zo worden ze niet meer weggedrukt in een hoekje of kastje, maar krijgen ze een prominente plek in een ruimte. De makers van prullenbakken hebben hierop ingespeeld, bijvoorbeeld door afvalemmers in allerlei kleuren te maken. Vroeger waren afvalemmers bijna alleen maar wit, grijs of zwart, maar tegenwoordig kun je zelfs een roze prullenbak kopen. 

Mag jouw nieuwe prullenbak opvallen? Dan kies je mogelijk een afvalemmer in een opvallende kleur of met een bijzondere vorm. Voordat je tot aankoop overgaat, raden wij jou aan goed naar jouw interieur te kijken. Het is namelijk belangrijk dat de prullenbak naadloos aansluit op de rest van het meubilair. Loop daarom nooit te hard van stapel, maar denk goed na voordat je een prullenbak koopt.

Waar let jij op bij het kopen van een prullenbak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }