Kunstgras voor elk balkon!

Heb je uitsluitend de beschikking over een balkon of dakterras? Ook dan kun je het buitengevoel bereiken met een grasmat. We gaan niet zaaien of een natuur grasmat leggen, maar een kunstgrasmat. Kunstgras is een ideale vloerbedekking voor het dakterras of balkon. Balkon grastapijt geeft het buiten zijn meteen hét tuingevoel. Er is kunstgras voor elk balkon!

kunstgras voor elk balkon
Beautiful balcony via Shutterstock by Yulia Grigoryeva
Tapijt

Kunstgras is vervaardigd van synthetische materialen. Voor de aanleg zijn er wel bepaalde werkzaamheden nodig om voor een goede afwatering te zorgen. Speciale drainagematten zorgen ervoor dat het water afgevoerd wordt zodat er geen plassen op de grasmat blijven. Het tapijt is verkrijgbaar op rol of in tegelvorm. Elk balkon of dakterras kan naadloos gelegd worden. Kunstgras gaat lang mee en heeft nagenoeg geen onderhoud. Een keer borstelen en blad of takken verwijderen.

Afwatering met drainage

De afwatering is essentieel om plassen te voorkomen. Balkongras kan gelegd worden op een betonnen ondergrond. Wel is dus een drainagetapijt nodig. Dit tapijt bevat gaatjes die zorgen voor de afvoer van regenwater. Het kunstgrastapijt is waterdoorlatend en door het drainagetapijt loopt het water weg. In de meeste situaties voorkomt het vervelende plassen op het tapijt.

kunstgras voor elk balkon
Balcony with little table via Shutterstock by Yulia Grigoryeva
Specifiek voor balkon en terras

De grasmat is verkrijgbaar in de natuurkleur groen, maar er zijn ook andere kleuren. Bij de betere leveranciers is er speciale balkonkunsttapijt leverbaar. Het is een sterk tapijt met een natuurgetrouwe weergave die weersbestendig is. Het is een kortpolig gras die intensief kan worden gebruikt. Het kiezen voor een (te) hoge pool kan snel leiden tot het vertrappen van het gras wat een mindere uitstraling betekent.

Sedumplanten

Echt natuurgras is lastig op een balkon of dakterras vanwege het gewicht. Een uitzondering is echter sedum. Het enige nadeel is dat een dak van sedumplanten niet beloopbaar is. Heb je een groter balkon dan zou je een gedeelte met sedumplanten kunnen vullen. Er zijn speciale sedumplantjes die verkrijgbaar zijn in cassettes die ook de afwatering regelen. De cassettes zijn klikbaar zodat ze op hun plaats blijven. Sedumplanten zijn onderhoudsarm.

Met bloembakken en een juiste ondergrond kan een fijne buitenplek gecreëerd worden ook op een klein balkon. Zorg er wel voor dat het balkon ruimtelijk blijft en niet volgestouwd wordt met meubels en accessoires. Goede zitplekken zijn het meest belangrijk want je wil immers buiten kunnen ontspannen. Zelfs in de winter!

Welke ondergrond gebruik jij op je balkon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }