Ledverlichting is de norm tegenwoordig!

Ofschoon ledverlichting al een tijdje bestaat, blijft het voor veel mensen toch nog wennen. Het aanschaffen van ledverlichting is geen keuze meer omdat de gloeilamp en de halogeenlamp niet meer verkrijgbaar zijn.

Ledverlichting
Warm cocoa with led lights via Shutterstock by Alena Ozerova
Voordelen van ledverlichting

Iedereen weet dat ledverlichting energiezuinig is en een langere levensduur heeft door het bieden van meer branduren. Dit maakt ledverlichting zo duurzaam! Vooral de gloeilamp was in vergelijking met led onzuinig omdat de energie meer warmte dan licht produceerde. Ledverlichting wordt nauwelijks warm tijdens het branden. Wat ook veranderd is dat we niet meer in watt moeten denken, maar in lumen en temperatuur.

Omrekenen naar lumen

Dit vergt nog steeds een rekensom omdat we nog steeds vasthouden aan de gloeilampentijd met lichtopbrengsten van 15, 40, 60 en 100 watt. Het wattagevermogen geeft uitsluitend het energieniveau aan of te wel het verbruik van de lamp. Bij ledverlichting bepaalt het aantal lumen de lichtopbrengst. Hoe meer lumen hoe hoger de lichtopbrengst. De lichtopbrengst van een ledlamp die vergelijkbaar is met een gloeilamp van 15 watt bedraagt 100-150 lumen. Het wattvermogen is echter slechts 1 tot 2 watt. De gloeilamp van 40 watt heeft 400-500 lumen nodig, maar verbruikt 4 tot 8 watt.

Ledverlichting
Coffee and marshmallow via Shutterstock by Elizaveta Elesina

Temperatuur bepaalt soort licht

De lichtopbrengst is een belangrijk aspect, maar bij led bepaalt de temperatuur of Kelvin de beleving van het licht. De kleurtemperatuur wordt gegeven in graden en bepaalt de mate van wit licht. Hoe minder de graden hoe zachter of warmer het licht. De ouderwetse gloeilamp had een Kelvin van 2700. Een Kelvin van 2000 tot 3000 wordt beschouwd als warmlicht. Daglicht heeft een Kelvin van 6500.

Ledverlichting blijft zich ontwikkelen. De huidige lampen met keurmerk zijn al een stuk duurzamer dan de eerste versies. Ledlampen van Ledwereld voldoen aan de huidige eisen. Een CE-markering is verplicht. Het geeft een garantie dat de verlichting voldoet aan de eisen die gesteld zijn.

Ben jij al over op Ledverlichting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }