De levensduur van diverse huishoudelijke apparaten verleng je zo!

Veel huishoudelijke apparaten gaan tegenwoordig niet meer zo lang mee als vroeger. Fabrikanten ontwerpen de apparaten zodanig dat ze een beperkte levensduur hebben. Dat is een slimme truc om ervoor te zorgen dat ze je steeds een nieuw apparaat kunnen verkopen. Wel zijn er manieren om de levensduur van diverse huishoudelijke apparaten te verlengen. Deze tips deel ik graag met je.

de levensduur van diverse huishoudelijke apparaten
Stylish room with washing machine via Shutterstock by New Africa

Experts hebben uitgezocht dat de levensduur van een apparaat uit bijvoorbeeld 2005 aanmerkelijk korter is dan die van een vergelijkbaar apparaat uit het decennium ervoor. Dat kan wel met een vijfde deel schelen! Voor een belangrijk deel heb je echter zelf in de hand of een apparaat het lang blijft volhouden.

Intensief gebruik verkort de levensduur van diverse huishoudelijke apparaten

Het behoeft natuurlijk weinig betoog dat een wasmachine die elke dag staat te draaien veel sneller kapot gaat dan een wasmachine die twee wasjes in de week draait. Voor een wasmachine staat tegenwoordig een gemiddelde levensduur van tien tot vijftien jaar, maar er zijn ook mensen waar hetzelfde apparaat al meer dan twintig dienst doet en hooguit tussentijds eens is gerepareerd. Zet je elke dag drie keer koffie, dan gaat je koffiezetter minder lang mee dan wanneer je alleen koffie zet als er visite is. Je kunt daarom vaak beter spreken van het aantal gebruiksuren dan van een levensduur in jaren.

Goed onderhoud is belangrijk

Als je lang van je huishoudelijke apparaten wilt genieten, is het van belang om op de eerste plaats de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Vaak staan daar tips in met betrekking tot zorgvuldig gebruik en onderhoud. Een wasmachine moet bijvoorbeeld goed schoongehouden worden, zowel van buiten als van binnen. De binnenzijde reinig je bij voorkeur met schoonmaakazijn of iets dergelijks, want daarmee voorkom je kalkaanslag en dat helpt natuurlijk goed om het apparaat in goede conditie te houden. Zo kun je er lekker lang van genieten.

de levensduur van diverse huishoudelijke apparaten
Kitchen appliances via Shutterstock by New Africa
Filter je water

Kleine huishoudelijke apparaten zoals de koffiezetter of de waterkoker zijn gevoelig voor kalkaanslag. Door je kraanwater eerst te filteren, krijg je kalkarm water en dat is veel beter voor dergelijke apparaten. Het komt ook nog eens de smaak van je koffie of thee ten goede. Je bereikt dit door een Brita Waterfilter aan te schaffen en jezelf aan te wennen om altijd eerst het water te filteren. Overigens verwijderen dergelijke filters ook andere schadelijke stoffen uit het water. Op de website Waterfilterwinkel.com vind je er uitgebreide informatie over en lees je welke voordelen deze filters bieden voor jouw huishoudelijke apparatuur.

Hoe verleng jij de levensduur van diverse huishoudelijke apparaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }