Manieren om een vriendschap te onderhouden: Dit zijn 5 leuke opties!

Vriendschappen zijn natuurlijk heel waardevol in je leven. Maar je moet er wel voor werken: het is belangrijk om een vriendschap te onderhouden. In het drukke bestaan kan dat soms best lastig zijn. We hopen dat deze manieren om een vriendschap te onderhouden je op weg helpen!

manieren om een vriendschap te onderhouden
Happy friends toasting and drinking fancy cocktails via Shutterstock by niksdope

Manieren om een vriendschap te onderhouden

Belangrijke momenten vieren

Een belangrijke basis in een vriendschap? Vier samen de belangrijke momenten in het leven. Dit kunnen uiteenlopende momenten zijn. Met je vriend(in) van de middelbare school vier je het behalen van de examens, of met een studievriend het afstuderen. Vier ook zeker de vriendschap, bijvoorbeeld als jullie vijf of tien jaar bevriend zijn. Daar kun je perfect op proosten! Denk daarnaast aan de alledaagse vieringen, zoals een verjaardag. Een verjaardagskaart sturen is zo gepiept, dat kun je dus altijd doen om de ander te feliciteren. En het is daarbij natuurlijk ook leuk om even langs te gaan of zelfs een feestje te vieren ter ere van zijn of haar verjaardag. Laat dergelijke momenten in ieder geval niet zomaar voorbij gaan, zonder erbij stil te staan.

Schrijf het op

Hoe vaak spreek jij je waardering uit naar je vrienden? Vaak willen we dit wel doen, maar blijkt het nog niet meteen zo makkelijk te zijn. Wat helpt, is om de woorden op te schrijven. Zo houd je het alsnog persoonlijk, maar is het wat minder direct. Een kaartje sturen doe je met een mooie boodschap erin: wat je ook kwijt wilt. Vertel de vriend dat je trots bent, of dat je blij bent met de bijzondere vriendschap. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. Maar je kunt ook een kaartje schrijven met een grappige quote erin. Of stuur een mooie foto in een kaart, van een moment dat jullie hebben gedeeld.

Ga erop uit

Het is natuurlijk hartstikke leuk om er vaak op uit te gaan met een vriend. Maak hier dan ook zeker tijd voor vrij, ook als je agenda al heel vol zit. Zeg nu zelf: is er iets belangrijker dan tijd doorbrengen met je naasten? Precies, die andere afspraken en to do’s kunnen misschien nog wel even wachten. Neem regelmatig zelf het voortouw om af te spreken met een vriend. Het is het mooist als dit van beide kanten komt, maar het kan ook zo zijn dat jij hier iets vaker op moet aansturen – dat hoeft geen punt te zijn. Wat jullie samen gaan doen, maakt vaak niet eens zoveel uit. Plof neer op een terras, doe een cultureel uitje of spreek gewoon thuis af om eens goed bij te kletsen. Wat ook een aanrader is? Doe een keer iets buiten jullie comfortzone, want dit levert al gauw een bijzondere herinnering op. Probeer een avontuurlijke sport uit, om maar een mooi voorbeeld te noemen. Dat is tof om samen te doen.

manieren om een vriendschap te onderhouden
Kite surfer via Shutterstock by yanik88

Hobby’s oppakken is ook een van de manieren om een vrienschap te onderhouden

Wil je graag iets doen of delen met een vriend? Samen een hobby oppakken is een aanrader! Het is immers al snel wat actiever dan alleen een drankje drinken samen. Gebruik de creativiteit: het is mooi om dat te delen. Welke hobby je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen. Wat vind jij leuk? Wat vindt de vriend leuk? Kies iets uit dat bij jullie allebei past. Maak er een wekelijkse activiteit van, om het bij te houden. Het is bijvoorbeeld extra makkelijk om samen een cursus of workshop te volgen, om de hobby daadwerkelijk voor een langere periode uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan cursussen voor fotobewerking of een leuke kookworkshop!

Lief en leed delen

Tot slot: in een vriendschap deel je lief en leed. Dat levert namelijk een hechte vriendschap op. Beleef niet alleen leuke momenten samen, maar sta ook voor de ander klaar als het even wat moeilijker gaat. Natuurlijk is dat minder gezellig, maar het hoort erbij in het leven. Je kunt dit ook weer van de ander terug verwachten, als jij in de put zit. Dat is toch een mooi uitgangspunt in een vriendschap?

Een goede vriendschap is hartstikke belangrijk in het leven. Met deze manieren om een vriendschap te onderhouden is jullie band niet zomaar te breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }