Welk materiaal voor pannen is het beste?

Als het gaat om het koken van maaltijden, is het kiezen van de juiste pan heel erg belangrijk. Er zijn veel verschillende soorten pannen op de markt: keramische pannen, pannen van roestvrij staal, gietijzeren pannen, pannen van aluminium, pannen van keramiek en nog veel meer. Maar welk materiaal is het beste? Om daar achter te komen, bespreken we in dit artikel verschillende soorten pannen.

materiaal voor pannen

Keramische pannen

Keramische pannen zijn ideaal, omdat ze je eten niet laten aanbakken. Ze zijn perfect voor het bakken van eten, zonder dat je olie of boter toe hoeft te voegen. Keramische pannen zijn er in allerlei soorten en maten: van een keramische koekenpan tot een keramische wok. Het gebruik van keramische pannen bespaart je ook tijd die je bezig bent met het schoonmaken van de pannen. Waarom? Het eten blijft er veel minder aan vastzitten. Het nadeel is dat de pannen relatief kwetsbaar zijn en kunnen barsten. Een manier om keramische pannen op hun best te houden is door ze met de hand af te wassen.

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn duurzaam en gaan een leven lang mee. Deze pannen geleiden en behouden de warmte erg goed. Om hun kwaliteit te behouden, is het val belang dat ze regelmatig worden ingevet. Dit is ook om te voorkomen dat het voedsel blijft plakken. Ook zijn deze pannen erg zwaar, dat is zeker iets om ook rekening mee te houden. 

materiaal voor pannen

Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstalen pannen zijn handig en gemakkelijk schoon te maken als je snel wil koken met hoge hitte. Extra antiaanbaklagen zijn niet nodig, wat betekent dat je geen chemische coating op je pannen hebt. Ze zijn alleen geen goede warmtegeleider en hebben de neiging om koude plekken te hebben, wat betekent dat je voedsel snel verbrandt als het niet in het midden staat.

Pannen van aluminium

Goedkope, lichtgewicht en toch robuuste aluminium pannen hebben een uitstekende warmtegeleiding en worden snel warm. Aluminium pannen zijn perfect om snel voedsel te koken en de meeste pannen zijn vaatwasmachinebestendig. Dat betekent dat ze weinig reiniging nodig hebben. Het nadeel is dat aluminium verkleurt, wat betekent dat het er na verloop van tijd minder aantrekkelijk uitziet. Waar die verkleuring wel normaal is, is bij een wokpan. Kies je voor een wokpan keramisch, dan heb je daar geen last van.

Verschillende soorten pannen hebben allemaal hun eigen voordelen, afhankelijk van wat je graag kookt en wat voor jou belangrijk is. Kies je bijvoorbeeld de pan puur en alleen voor de functie, of ook om het uiterlijk? Welke pan je ook kiest, met de juiste pan creëer je de lekkerste gerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }