Minder gas en energie gebruiken: 5 lange termijn maatregelen

Tegenwoordig lijkt iedereen wel bezig met het besparen van geld. De alsmaar stijgende energieprijzen en onze dagelijkse boodschappen zijn hier debet aan. Het is werkelijk een groot probleem. Korter douchen, de thermostaat een graadje lager en daarentegen met een dekentje op de bank zijn dingen die we kunnen doen die direct invloed hebben op ons verbruik van gas en energie. Je kunt echter maar in beperkte mate bezuinigen hierop. Er moet tenslotte alsnog elke dag gedoucht worden en helemaal geen kachel aan in de winter is niet echt realistisch. In dit artikel benoemen we 5 lange termijn maatregelen om minder gas en energie te gebruiken.

minder gas en energie gebruiken
Saving money via Shutterstock by Nattakorn_Maneerat

Kijk daarom ook naar de lange termijn maatregelen die ervoor zorgen dat je consequent minder gas en energie gebruikt. Dat betekent in eerste instantie investeren in isoleren van je woning, het plaatsen van zonnepanelen en het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp. Zeker met de enorm stijgende energieprijzen, heb je de investering zeer snel terugverdiend.

Isolatie is dus een slimme manier om geld te besparen. Maar hoe kun je nou het beste je huis isoleren? We geven een paar voorbeelden, maar als je naar alle isolatievakspecialisten gaat, dan vind je daar ook heel veel informatie. 

Vloerisolatie

Eén van de manieren is vloerisolatie. Vloerisolatie is een dunne laag isolatiemateriaal die je tussen de vloerplaten legt. Dat kan door het gebruik van vloerisolatieplaten of vloerisolatievlokken. Het beste kan je de vloer isoleren als er een kruipruimte is. Het liefst laat je dat klusje door een vakspecialist doen, want isoleren via de kruipruimte is ook een heel benauwend en vies klusje. 

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie

Een andere manier om je huis te isoleren is gevelisolatie. Dit kan met isolatieplaten of isolatievlokken. Gevelisolatie is een efficiënte manier om je huis te isoleren, want het houdt de warmte binnen en voorkomt dat de kou van buiten naar binnen komt. Nieuwe huizen hebben in principe allemaal gevelisolatie. Heb je een ouder huis, laat je dan eerst goed adviseren.

Ook interessant: Jezelf en je huis warm houden in de winter: 10 tips!

Dakisolatie

Een derde manier om je huis te isoleren is dakisolatie. Dakisolatie is een efficiënte manier om je huis te isoleren, want het houdt de warmte binnen en voorkomt dat de kou van buiten naar binnen komt. Je dak isoleren, kan je heel goed zelf. Je kan hiervoor PIR renovatieplaten gebruiken, maar ook het ouderwetse steenwol of glaswol voldoet prima en die soorten zijn minder duur dan de genoemde PIR platen.

minder gas en energie gebruiken
Save money on energy bill via Shutterstock by Kishivan

Ramen en deuren isolatie

Een vierde manier om je huis te isoleren is door je ramen en deuren te isoleren. Ramen en deuren zijn namelijk de plekken waar de meeste warmte verloren gaat. Door je ramen en deuren te isoleren, houd je de warmte binnen. Denk bij deuren aan tochtstrips en bij ramen aan isolatieglas.

Investeren in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ook een slimme investering, want ze helpen je om geld te besparen op je energierekening. Op dit moment is de salderingsregeling nog van kracht, waardoor je de energie die je in de zomer opwekt, mag gebruiken in de winter of op dagen dat de zon minder schijnt. De termijn waarop de salderingsregeling (gedeeltelijk) wordt opgeheven, is verlengd naar 2025. Vanaf januari 2025 zal de saldering elk jaar minder worden. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen. Dus nu investeren in zonnepanelen is een heel goed idee om geld te besparen op je energierekening.

Conclusie: isolatie is een slimme manier om geld te besparen nu en in de toekomst. Door je huis te isoleren, bespaar je namelijk geld op je energierekening. Woon je in Noord-Brabant en wil je meer informatie over isoleren van je woning, check dan eens isolatie specialisten Noord-Brabant

Ga jij minder gas en energie gebruiken op de lange termijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }