Een mobiele of vaste airco? Dit zijn de verschillen!

Overweeg je om een airconditioning te kopen? Dan doe je er verstandig aan om op een paar zaken te letten. Ga je voor een mobiele of vaste airco? Ze dienen hetzelfde doel, maar hebben toch elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel geef ik daar antwoord op, zodat je niets aan het toeval overlaat en een miskoop voorkomt.

mobiele of vaste airco

Zelf hebben we sinds een aantal maanden overigens 2 vaste units in huis. Deze zie je op de foto hierboven. Ik was bang dat de unit lelijk zou staan, maar het valt goed mee. Je went er snel aan. Daarvoor hebben we altijd een mobiele airco op de slaapkamer gebruikt.

De verschillen in vogelvlucht

Zoals we in de inleiding van dit artikel al hebben verklapt, kun je kiezen tussen twee verschillende soorten airconditioning. Waar de vaste airco uit een binnen- en een buitendeel bestaat, kun je een mobiele airco zeer gemakkelijk verplaatsen en in elke kamer neerzetten. Dat is bij een vaste airco niet mogelijk. Het binnendeel van een vaste airco koelt de ruimte, maar er zijn ook exemplaren op de markt met meerdere binnendelen. Met deze airconditioningssystemen kun je dus meerdere kamers koelen. Waar een mobiele airco een stuk compacter is en zeer gemakkelijk te verplaatsen is, moet je wel rekening houden met de afvoerslang van het apparaat. De afvoerslang moet via een raam naar buiten kunnen worden geleid. Daarnaast moet er een stopcontact aanwezig zijn om de mobiele airco aan te kunnen zetten. Zo ben je bij een mobiele airco dus een stuk minder vrij in de keuze van een standplaats.

mobiele of vaste airco
Een mobiele airco moet krachtig genoeg zijn

Een belangrijk punt om vooraf rekening mee te houden, is dat de airco krachtig genoeg moet zijn om de ruimte volledig te kunnen koelen. Let bij het uitzoeken van een airco op de capaciteit van het apparaat. Je kunt een mobiele airco, in tegenstelling tot een vaste airco, gemakkelijk verrijden naar een andere ruimte. De kans is groot dat niet elke kamer dezelfde oppervlakte heeft. Koop in dat geval een mobiele airco met voldoende capaciteit om de grootste kamer te kunnen koelen. Houd ook rekening met het aantal ramen in de ruimte. Als er veel zonlicht naar binnen kan schijnen, doe je er verstandig aan om een airco uit te zoeken met een iets hoger koelvermogen. Vergeet tot slot niet dat een airco geluid maakt. Vooral in de slaapkamer kan dat best wel storend zijn en je nachtrust verstoren. Er bestaan gelukkig ook mobiele airco’s die geen herrie maken, split unit airco’s om precies te zijn. Deze airco’s produceren het minst geluid.

Dit moet je weten over een vaste airco

Wist je dat een airco ook als luchtontvochtiger werkt? De airco onttrekt namelijk een hoop vocht aan de lucht in jouw huis. En, we hoeven jou vast niet uit te leggen dat de luchtvochtigheid invloed heeft op het binnenklimaat. Te weinig vocht zorgt dus voor een droog binnenklimaat met mogelijk geïrriteerde ogen en droge lippen tot gevolg. In dat geval kan een alternatief gevonden worden in een luchtkoeler, ook wel aircooler genoemd. Daarnaast moet je regelmatig de reservoirs bijvullen in de airco, zodat de luchtkwaliteit goed blijft.

De welbekende split-unit airconditioningsystemen zijn veruit de meest voorkomende vaste aircosystemen in ziekenhuizen, supermarkten en gebouwen. Maar tegenwoordig worden deze airco’s ook steeds vaker in woningen geplaatst. Het grootste voordeel van een vaste airco is dat je een gelijkmatiger binnenklimaat creëert. Denk maar eens aan een onaangename klamme hitte in de zomer. Dan komt een airco wel van pas voor een heerlijk koel huis! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }