Mooiere foto’s maken met de iPhone 11: 6 tips!

Je hebt niet altijd een professionele camera nodig om mooie foto’s te kunnen maken. Als je de juiste instellingen kiest en weet hoe je de camera van de iPhone op de juiste manier gebruikt, kom je met je smartphone al een heel eind. Met deze tips kun jij ook mooiere foto’s maken met de iPhone 11!

mooiere foto's maken met de iPhone 11
iPhone 11 via Shutterstock by Aleksandrs Muiznieks
iPhone 11

Heb je nog een oudere smartphone, dan zou ik er persoonlijk voor kiezen om een iPhone 11 te kopen. Als je wel wat meer wilt uitgeven is een nieuwere versie natuurlijk ook een optie. Waarom ik de iPhone 11 zou kiezen? Vanaf deze versie ging Apple er, wat mij betreft, behoorlijk op vooruit als we het over de kwaliteit van de foto’s hebben. Daarom in dit artikel een aantal tips die er voor zorgen dat ook jij mooiere foto’s kan maken.

Tip: Zelf volg ik een aantal cursussen fotografie en fotobewerking via het onbeperkt leren abonnement van Soofos. Daar staan ook cursussen voor iPhone fotografie tussen.

AE/AF Lock

Wanneer je een foto maakt wil je er zeker van zijn dat het onderwerp scherp is. Door je vinger op het onderwerp te plaatsen en vast te houden verschijnt de tekst AE/AF Lock in beeld. Deze zorgt ervoor dat de focus op het onderwerp blijft. Zo kun je de camera bewegen totdat je de gewenste compositie in beeld hebt. Ideaal!

Raster aanzetten

Via de instellingen op je toestel kun je het raster aanzetten. Ga naar Instellingen > Camera > Compositie. Na het herstarten van je camera app zie je 9 lijnen in beeld. Deze helpen je om de regel van derden toe te passen. Deze regel vertelt je dat het het mooiste is als je het onderwerp op één van de snijpunten of langs de lijnen plaatst. Dit is altijd een fijn hulpmiddel als je nog wilt leren wat de beste compositie is. Uiteraard is dit maar een richtlijn en kun je hier altijd van afwijken als je dat zelf mooier vindt.

mooiere foto's maken met de iPhone 11
iPhone on Tripod via Shutterstock by MPIX.TURE
Gebruik een Tripod

Wanneer je geen vaste hand hebt, net als ik, maar toch scherpe foto’s wil maken is een Tripod een fijn accessoire voor je smartphone om je leven wat makkelijker te maken. Zeker als je bij slechter licht toch een mooie foto wil maken. Er bestaan apps waarmee je de sluitertijd kunt aanpassen. Zo kun je ook betere foto’s in het donker maken. Of voor een leuk effect, foto’s met een langere sluitertijd.

Maak de lens schoon

Dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar wordt toch vaak vergeten. Zorg er altijd voor dat de lens van jouw iPhone 11 helemaal schoon is. Als er vuiltjes of vingervlekken op de lens zitten, krijg je een aanzienlijk mindere kwaliteit bij het maken van foto’s. Voor het schoonmaken raadt Apple een zachte pluisvrije doek aan. Een schoon t-shirt zal ook werken als je even niets anders bij de hand hebt.

Houd je smartphone op de juiste manier vast

Wanneer je een spiegelreflex- of systeemcamera gebruikt, houd je deze altijd met twee handen vast. Doe dit ook met je smartphone. Houd deze zo dicht mogelijk bij je gezicht en zorg dat je door het scherm van het toestel kijkt om te zien wat er op de foto zal verschijnen. Kijk dus niet om of over je toestel heen. Dat scheelt al een hoop!

mooiere foto's maken met de iPhone 11
Waterfall in Schotland via Shutterstock by orxy
Verander je live foto in een foto met lange sluitertijd

Je hebt vast wel eens van die mooie foto’s met dromerige watervallen zoals deze gezien. Of een foto van een weg in het donker, waarbij de lichten van de auto’s vervormd zijn tot mooie kleurrijke strepen en de auto’s zelf niet meer te zien zijn. Deze effecten kun je bereiken met een lange sluitertijd. de iPhone 11 heeft hier een hele gave optie voor. Swipe na het maken van een live foto omhoog en kies voor ‘lange belichting’ bij effecten. Gaaf, toch?

Welke tips voor mooiere foto’s maken met de iPhone 11 pas jij al toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }