Ongedierte in huis SOS: Onderneem deze stappen

Kruipende kakkerlakken, knaagdieren die je voorraden plunderen, of spinnen die onuitgenodigd hun webben weven in de hoeken van je kamers? Ongedierte in huis kan een vervelend probleem zijn dat snel moet worden aangepakt. Als je deze indringers gewoon negeert, kan dat leiden tot grotere plagen en zelfs gezondheidsproblemen. Onderstaande stappen kan je dus best meteen ondernemen wanneer je last hebt van ongedierte in huis.

ongedierte in huis
Rat in kitchen via shutterstock by torook

Identificeer het ongedierte in huis

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om het type ongedierte te identificeren waarmee je te maken hebt. Verschillende soorten ongedierte hebben namelijk verschillende methoden nodig voor bestrijding. Een tip? Het kan handig zijn om foto’s te maken van het ongedierte om na te gaan over welk dier het juist gaat, of om een professional in te schakelen om het te identificeren.

Grondige reiniging

Ongedierte wordt vaak aangetrokken door voedselresten, waterbronnen en een rommelige omgeving. Maak je huis dus grondig schoon door alle voedselresten op te ruimen, vuilnisbakken af te sluiten en lekkende kranen te repareren. Hierdoor wordt je woning op slag een pak minder aantrekkelijk voor ongedierte en daardoor zullen ze ook sneller weggaan. 

Dicht alle spleten en kieren om ongedierte in huis buiten te houden

Inspecteer je woning op mogelijke openingen waar ongedierte door naar binnen kunnen komen, zoals scheuren in muren, kapotte deuren of ramen, en openingen rond leidingen. Dicht deze openingen indien mogelijk af met kit, gaas of ander geschikt materiaal om verdere indringing te voorkomen.

ongedierte in huis
Pest control via Shutterstock by Elnur

Schakel professionele hulp in indien nodig

Als de ongedierteplaag aanhoudt ondanks je inspanningen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren ongediertebestrijding bedrijf kan de situatie grondig beoordelen, een effectief behandelingsplan opstellen en de juiste methoden en middelen toepassen om het probleem op te lossen. Fumigation kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een hardnekkige plaag, en dat laat je best doen door professionals. 

Neem preventieve maatregelen

Nadat je de ongedierteplaag succesvol hebt aangepakt, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen zodat het ongedierte straks niet terugkomt. Blijf je huis regelmatig schoonmaken, houd voedsel veilig opgeborgen en repareer eventuele lekken of kieren in je woning. Ten slotte kan je ook overwegen om af en toe nog eens een controle te laten uitvoeren door een professioneel ongedierte bestrijding bedrijf zodat je er zeker van bent dat het ongedierte niet terugkomt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }