Hoe ga je om met pigmentvlekken?

Als je veel tijd in de zon hebt doorgebracht, kunnen er bruine vlekjes ontstaan in je gezicht en op je handen. Dit noemen we ook wel pigmentvlekken. Omdat dit er niet bepaald mooi uitziet, kunnen wij ons voorstellen dat je er iets tegen wilt doen. Is het de eerste keer dat je te maken krijgt met deze donkere vlekjes? Dan weet je waarschijnlijk niet wat je moet doen.Hier een paar tips om om te gaan met pigmentvlekken.

pigmentvlekken
Skin care via Shutterstock by Irina Kvyatkovskaya

Camoufleer ze met make-up

Heb je last van pigmentvlekken in je gezicht? Dan zie je er misschien een stuk ouder uit. Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat je hier iets tegen wilt doen. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want je kunt pigmentvlekken camoufleren met make-up. 

Omdat pigmentvlekken je huid minder egaal maken, is het eerst belangrijk om je huid weer te egaliseren. Begin daarom altijd met een primer. Hiermee zorg je voor een egale basis en dat maakt het makkelijker om de rest van je make-up aan te brengen.

Bij pigmentvlekken in je gezicht is het bovendien verstandig om rekening te houden met de kleur van de foundation. Kies liever niet voor een kleur waar je de vlekken doorheen kunt zien, want dat is niet mooi. Pas alleen wel op dat je de kleur van je foundation en je huidskleur niet met elkaar vloeken.

Verzorg je huid

In plaats van camoufleren kun je pigmentvlekken ook minder op laten vallen met behulp van huidverzorgingsproducten. Zo zijn er de nodige producten met vitamine C in de vorm van I-ascorbinezuur. Middeltjes met deze vitamine zorgen ervoor dat pigmentvlekken oplichten en kleiner worden. Hierdoor vallen ze logischerwijs minder op. Er zijn tegenwoordig zelfs allerlei speciale middeltjes tegen pigmentvlekken, zoals anti spot serum. Door dit op je huid aan te brengen, worden de vlekjes al binnen een paar dagen minder zichtbaar.

Als je pigmentvlekken hebt, heb je waarschijnlijk al wel gevoeld dat je huid op deze plekken minder egaal is. Overmatige talgproductie is hier de oorzaak van. Exfolianten kunnen je helpen om dit tegen te gaan. Doordat huidproducten met exfolianten huidcellen doden en overtollige talk verwijderen, wordt je huid weer glad(der).

pigmentvlekken
Skin care via Shutterstock by Andrei David Stock

Pigmentvlekken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor pigmentvlekken. Helaas weten veel vrouwen niet hoe de vlekken ontstaan. Als dit ook voor jou geldt, weet je vast ook niet wat je kunt doen om ze te voorkomen. Om te beginnen verklein je de kans op pigmentvlekken door jezelf goed te beschermen tegen de zon. Smeer je in met zonnebrand of een SPF-crème van Garniernederland en draag een hoed of pet als je op zonnige dagen naar buiten gaat.

Ben je zwanger? Dan is de kans op pigmentvlekken in je gezicht groter. Dit komt doordat de cellen in de huid van je gezicht meer pigment aanmaken onder invloed van progesteron en oestrogeen. Als je daarnaast ook nog veel tijd in de zon doorbrengt, kan dit uiteindelijk tot een zogeheten zwangerschapsmasker leiden. Vermijd de zon daarom liever als je zwanger bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }