Waarom schone lucht in huis zo belangrijk is

Schone lucht in huis is misschien voor jouzelf nog belangrijker dan een schone lucht buiten. Je verblijft immers meestal vaker binnenshuis dan buitenshuis. Je slaapt er en op dit moment werk je er misschien ook wel. En net zo goed als dat de natuur beter gedijt in schone, zuivere lucht, geldt dat voor ons mensen net zo goed. Met onze kleine op komst is schone lucht in huis nog belangrijker en wil ik in ieder geval zorgen dat de luchtkwaliteit in huis goed is!

Schone lucht in huis
Air ionizer via Mariia Boiko

Helaas blijkt dat het binnenklimaat vaak zelfs minder schoon is dan buiten! Met dank aan alle isolatiemaatregelen van de laatste jaren is dit alleen nog maar erger geworden. De huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat de lucht zich niet meer kan verversen. Het blijft gewoon in huis hangen als er niet goed geventileerd wordt.

Welke klachten ontstaan hierdoor?

Het lijstje met de klachten die hierdoor kunnen ontstaan is hiermee niet compleet, maar om een indruk te geven waarom schone lucht in huis belangrijk is:

 • Astma/benauwdheid
 • Irritatie aan neuzen en ogen
 • Eczeem
 • Concentratiestoornis
 • Droge keel/mond
 • Grieperig voelen
 • Hoofdpijn
 • Allergieën
Hoe komt het?

Een onzuivere lucht in huis is zo gebeurd. Je kookt immers in huis, je brandt misschien wel eens een kaarsje of hangt van die luchtverfrissers op, je stookt in je gezellige open haard en misschien vind je het heerlijk om lekker warm te douchen. Maar ook al het feit dat er geademd wordt is een oorzaak… Je neemt immers wel de zuurstof op, maar ademt CO2 uit. En ja, op zich klinkt dit raar, maar te veel CO2 kan weer een gevaar opleveren voor de mensen en de dieren. Ververs de lucht dan is er natuurlijk niets aan de hand, maar als alles werkelijk potdicht zit dan zou dit een probleem kunnen worden.

Hoe weet je nu hoe het bij jou zit?

Nu is dit allemaal leuk, maar zomaar zien hoe het gesteld is met jouw binnenklimaat gaat natuurlijk niet. De luchtkwaliteit meten in huis is dan ook een goed idee. Je kunt hier eventueel zelf mee aan de slag. Maar de luchtkwaliteit zelf meten wil nog weleens verkeerde resultaten opleveren. Voor een betere, of nauwkeurigere meting is het verstandig om een professional in te huren! Zo ben je er zeker van dat het goed gebeurt en kun je de juiste stappen ondernemen om weer schone lucht in huis te krijgen.

Heb jij voldoende schone lucht in huis?

3 Reacties

 1. Tania
  17/06/2020 / 12:24

  Ik zelf heb astma en vorig jaar hebben wij ons zo’n koeltoren van Dyson aangeschaft. deze zuivert de lucht ook

 2. 17/06/2020 / 09:43

  Ik zorg wel dat er hier altijd ramen open staan en vooral ook in de badkamer, dat hier goed gelucht wordt zodat schimmel geen kans krijgt. Het is zeker goed om eens naar te laten kijken en je hier bewust vaste zijn, want de klachten kunnen er zo maar insluipen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }