Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik dol ben op gadgets. Gadgets kunnen leuk, maar zeker ook functioneel zijn. Dit keer hebben we het dus even over een heel ander soort gadget: Smart Home apparatuur!
Een woning moet comfortabel zijn om in te wonen en uiteraard ook veilig. Dat geldt voor een trap die niet instort door houtrot, elektra waar geen kortsluiting in kan ontstaan en gekeurde sloten om inbrekers buiten de deur te houden. Naast alle traditionele mogelijkheden om de woning veiliger te maken kun je nu ook aan de slag gaan met Wi-Fi. Met dezelfde draadloze internetverbinding die we gebruiken om mailtjes te lezen en websites te bezoeken kun je ook het huis veiliger maken. Hoe dat werkt en wat de mogelijkheden zijn lees je vandaag in dit artikel.
Wat is een smart home?
In een smart home worden producten of diensten via een draadloze verbinding aan elkaar gekoppeld, met als doel het wooncomfort en de functionaliteit van de woning uit te breiden. Dit werkt doorgaans op basis van apparaten die voorzien zijn van een Wi-Fi verbinding. Via een een centrale router worden de apparaten met elkaar gekoppeld, via software die je kunt bedienen op basis van een speciale app op je smartphone of tablet kun je alle functies precies laten werken zoals je dat zelf wilt. Van lampen die inschakelen wanneer het donker wordt tot aan een thermostaat die uitschakelt wanneer je van huis gaat. Het betreft vaak traditionele apparaten en functies die op een bepaalde wijze “slimmer” zijn en vaak ook zelfstandig kunnen functioneren.
Mogelijkheden met slimme apparaten en diensten
Het grootste voordeel van een smart home is de manier waarop je verschillende acties kunt combineren. Zo is het prettig wanneer een rookmelder afgaat wanneer er brand in huis wordt geconstateerd, het is nog beter wanneer de verlichting in huis ook direct zal inschakelen. Gelukkig hoef je niet direct het hele huis vol met gadgets te plaatsen, je kiest zelf voor de functies die jouw woning prettiger maken om in te wonen. Je kunt jouw smart home in de loop der tijd uitbreiden wanneer je daar behoefte aan hebt.
Beveiligen met Wi-Fi
Wanneer je gebruik maakt van internet, is de kans groot dat je reeds een Wi-Fi verbinding in huis hebt. Computers, tablets en smartphones maken automatisch en draadloos contact met een centrale router die verbonden is met het internet. Wanneer je een smart home gaat inrichten kun je nog veel meer apparaten koppelen, zoals lampen die van kleur veranderen wanneer je een tekstbericht krijgt, luidsprekers die met een eenvoudig spraakcommando jouw favoriete Spotify lijst speelt, en de garagedeur die automatisch opent wanneer je thuis komt. Veel functies werken ook buitenshuis, zo kun je de woning in de gaten houden vanaf je werk met camera beveiliging voor thuis. Hier zijn de meest voorkomende slimme apparaten om de veiligheid in huis te verhogen:
IP camera
Je kunt met camera beveiliging voor thuis de woning in de gaten houden. De beelden worden opgeslagen in de cloud waarmee ze overal te bekijken zijn, ook buiten de woning. Met beeldherkenning kun je voorkomen dat huisdieren het alarm niet inschakelen. Bij een beveiligingscamera binnenshuis is het eenvoudiger om de privacy wetgeving na te leven. Over privacy gesproken, er zijn zelfs camera’s met een klepje dat automatisch sluit wanneer je thuis bent.
Alarmsysteem
Hoewel sommige beveiligingscamera’s reeds uitgerust zijn met een alarmsignaal, kun je ook een apart alarmsysteem plaatsen. Op basis van detectie van beweging of het openen van een deur of raam kan het alarmsysteem in werking treden. Dit kan gepaard gaan met geluids- en lichtsignalen, een “slim” alarm stuurt de melding ook door naar jouw smartphone, waar je ook bent.
Rookmelders
Een heel ander soort beveiliging is een rookmelder. Een standaard rookmelder werkt geheel autonoom, met een slimme rookmelder kun je ook andere apparaten in huis bedienen. Het alarmsysteem uiteraard, en de verlichting kan je ook helpen de weg naar buiten te vinden. Het is zelfs mogelijk een vluchtplan op basis van slimme signalen uit te stippelen binnen een smart home.
Elektronische sloten
Steeds meer mensen kiezen voor elektronische sloten. Je zult nooit meer jouw sleutels verliezen, met een druk op de knop of door een code in te toetsen kun je de voordeur openen. Dat is ook handig wanneer je achter in de tuin bezig bent en je krijgt bezoek. Ook de deurbel kan “slim” zijn en het signaal op de mobiele telefoon laten afgaan.
Sensoren
In feite zijn sensoren de ogen en oren van de beveiliging in huis. Denk aan sensoren die op licht of op beweging reageren. Zo kun je de detectie van een alarmsysteem verder uitbreiden. Het zijn vaak kleine sensoren die je overal kunt installeren en perfect communiceren met de rest van jouw smart home.
Je kunt veel meer met Wi-Fi dan de hele dag YouTube filmpjes bekijken, beveilig ook jouw woning met smart home apparatuur.
Heb jij al een smart home of wil je er graag gebruik van maken?
Heb ook een tijd naar Somfy gekeken. Is een volledig en gebruiksvriendelijk beveiligingsysteem tegen een betaalbare prijs. Zeker een aanrader 😉