Starten met duurzamer leven: Begin makkelijk met deze tips!

Duurzamer leven is iets wat onze planeet goed kan gebruiken. Ik bedenk me vaak hoe ik zelf een steentje kan bijdragen aan het milieu zonder het direct groots aan te pakken. Alle beetjes helpen, toch? Daarom hier een paar makkelijke tips om te starten met duurzamer leven die ik zelf al toepas of wil gaan toepassen.

Sustainable clothes by Igisheva Maria
Starten met duurzamer leven

Ik ben geen expert op dit gebied, dus schrijf alleen vanuit mijn eigen ervaring en wat ik denk dat goed is. Ik weet dat er mensen zijn die hun levensstijl direct voor 100% veranderen, maar dat is niet mijn intentie. Ik denk namelijk dat het makkelijker is als je met kleine dingen begint, je het echt wilt en weet waar je het voor doet. Dan volgen hier nu een aantal makkelijke tips die helpen bij het starten met duurzamer leven!

Kleding

Indien mogelijk, kun je er voor kiezen om tweedehands kleding aan te schaffen. Tegenwoordig verkopen veel influencers hun (vaak weinig of ongedragen) kleding via Instagram Stories of een Vinted account. Bepaalde kleding, zoals dames ondergoed, is niet heel fijn om tweedehands te kopen. Dat kan ik me goed voorstellen. Die koop je liever nieuw in de winkel. Wanneer je nieuwe kleding of ondergoed aanschaft, let er dan goed op van welke materiaal dit gemaakt is. Door voor duurzame materialen te kiezen wanneer jij je dames strings aanschaft, help je het milieu een handje. Bamboe is een goed voorbeeld, aangezien dit veel milieuvriendelijker dan katoen is, omdat er geen pesticides of insecticiden nodig zijn voor de productie van bamboeviscose.

Goede redenen om over te stappen naar duurzame bamboe kleding:

 • Bamboe kleding is heerlijk zacht
 • Doordat kleding van bamboe zo ademend is, zorgt het voor een goede temperatuurregulatie van je lichaam
 • Bamboe kan gebruikt worden voor allerlei soorten kleding. Van sokken tot aan t-shirts.
 • Nog een groot voordeel is dat bamboe lekker warm is in de winter en er in de zomer voor zorgt dat de kleding goed ademt en lekker luchtig is
 • Kleding gemaakt van bamboe is ook nog eens hypoallergeen en antibacterieel. Mensen met allergieën kunnen deze dus ook dragen!
Eco-friendly home set by Olha Afanasieva
In en om het huis
 • Wij hebben alle lampen vervangen voor LED-lampen. Deze gaan vele malen langer mee dan gloeilampen en hoeven dus niet zo snel vervangen te worden.
 • De meeste kleding hangen wij op een droogrek te drogen. Beddengoed en handdoeken doe ik meestal wel in de droger, omdat er niet veel plek is om dit op te hangen. Daarnaast is dit ook beter voor je kleding. Win-win!
 • Iets wat ik zelf graag zou doen, maar wat tot nu toe niet gelukt is: Eigen groente en kruiden kweken. Ik heb gewoon echt geen groene vingers. Kamerplanten overleven het meestal ook niet…
 • Wil je de verwarming hoger zetten? Denk er dan eerst aan of je wel warm genoeg aangekleed bent of pak een dekentje.
Boodschappen doen

Dit is iets waar we zelf echt iets aan kunnen en moeten verbeteren. Als ik zie hoeveel plastic afval wij in een maand verzamelen, schrik ik daar altijd weer van. Een paar kleine dingen die je al kunt proberen:

 • Neem je eigen tasje mee naar de winkel, zodat je niet weer met een nieuwe plastic tas thuiskomt.
 • Probeer zoveel mogelijk producten zonder plastic verpakking te kopen. Dat vind ik best wel een uitdaging als ik eerlijk ben. Gelukkig zijn veel bedrijven ook al bezig met verpakkingsmateriaal aanpassen zodat ook zij starten met duurzamer leven. Een oplossing hiervoor zou zijn om fruit en groenten direct bij de boer te kopen.
 • Koop geen water in plastic flessen!
Papiervrij leven
 • Ook iets wat als echte boekenfan best lastig is. Toch lees ik de laatste tijd al een stuk meer via mijn e-reader. Wil je toch echte papieren boeken lezen? Ga dan naar de kringloop. Dat bespaart je ook nog eens geld.
 • Notities maken? Dat kan digitaal of op je telefoon. Wij delen ons boodschappenlijstje via de ‘Notities’ app op iPhone. Super handig ook, want zo kun je het lijstje beide bewerken en dan ziet de ander het ook direct.

Wil je meer weten over duurzaam leven? Deze 7 Netflix documentaires over duurzaamheid helpen je alvast goed op weg! Nog meer informatie over duurzaam leven vind je op duurzaam doe je zo!

Welke tips om te starten met duurzamer leven pas jij al toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }