Waarom is te veel slapen niet goed voor je?

Slapen is heerlijk. Daarom is voor sommigen ook zo moeilijk om ’s ochtends uit bed te komen. Een dutje overdag op de bank is ook al zo fijn. Nu is er niets mis met een powernap, maar te veel slapen oftewel hypersomnie is dan weer níet goed voor je. We bespreken waarom te veel slapen niet gezond is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

te veel slapen niet goed
Bright bedroom interior with flowers via Shutterstock by Photographee.eu
Mentale fitheid

Hoewel je je van slapen juist fit kunt voelen, geldt dat niet voor te veel slapen. Niet alleen voor je fysieke fitheid, maar ook voor je mentale fitheid. Zekere bij mensen op latere leeftijd zorgt te veel slaap voor het aftakelen van hersencellen. Meer dan negen uur per nacht slapen is dan onverstandig, omdat het functioneren van de hersenen kan aantasten. Gewoon de wekker zetten dus als je mentaal fit wilt blijven.

Ook interessant: Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

Lichaamsgewicht

Wat heeft te veel slapen en je lichaamsgewicht met elkaar te maken? Nou, dit: door te veel te slapen heb je maar liefst 25 procent meer kans op gewichtstoename. Voor je metabolisme is het namelijk niet goed om meer te slapen dan nodig is. Dit proces moet in beweging gehouden worden en door te veel te slapen wordt ook je spijsvertering lui en gaat hij trager werken. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat hoe meer je slaapt, hoe minder actief je bent en dat zorgt er dan weer voor dat je onvoldoende calorieën verbrandt.

te veel slapen niet goed
Depressiviteit

Depressiviteit en te veel slapen zijn aan elkaar verbonden in een soort van vicieuze cirkel. Wanneer je je depressief voelt, heb je de neiging om meer te gaan slapen omdat je de energie niet hebt om actief te zijn. Maar te veel slapen zorgt op zijn beurt ook weer voor dat je je minder actief voelt en sneller moe voelt, waardoor je ook weer neerslachtig wordt en je ongemotiveerd voelt. De soort vermoeidheid die gepaard gaat met depressiviteit is overigens helemaal niet op te lossen door meer te slapen. Merk je overigens als man dat je je moe en depressief voelt en kamp je tegelijkertijd met een laag libido, ga dan eens bij de huisarts langs om je te laten op een testosterontekort. Het probleem is dan namelijk relatief eenvoudig op te lossen door het toegediend krijgen van extra testosteron. 

Als klap op de vuurpijl kan te veel slapen er ook nog eens voor zorgen dat je eerder doodgaat. Veelslapers die consequent meer dan acht uur per dag slapen hebben 1,3 keer meer kans op vroegtijdige sterfte. Alle reden dus om niet te veel slapen.

2 Reacties

  1. 03/05/2021 / 14:45

    Wat fijn om te weten.
    Ik zelf slaap niet echt veel. Met zo 6u ben ik al te vrede.

  2. 30/04/2021 / 21:11

    Wat een goed en informatief artikel, hier heb ik zeker weer het een en ander van geleerd. In ieder geval een heel fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }