Welke plek heeft jouw televisie?

Televisies worden niet alleen groter, maar zijn ook gekoppeld met internet. Van analoge televisie naar digitale beleving. Afhankelijk van jouw adres en provider kun je zelf het ideale zenderpakket samenstellen. Het beeld wordt in HD-kwaliteit geleverd en ook de geluidskwaliteit is beter. Verder kun je programma’s on demand terugkijken of laten starten wanneer jij wilt. De televisie wordt dus interactief.

televisie
Big television in living room via Shutterstock by Dariusz Jarzabek
Smart en Oled

De Smart televisie is de nieuwe standaard geworden zoals ook de High Definition met Oled beeldbuizen. De met internet verbonden televisie biedt mogelijkheden om voor betaalde uitzendingen te kiezen zoals Netflix, Videoland en NPO-plus. De beeldkwaliteit wordt steeds scherper zoals bij de curved televisies. Oled televisies hebben dankzij de quantum dot techniek een beter kleurbereik. Naast LCD en plasma televisies zijn er led-televisies.

Verschillende beeldformaten

Led televisies werken zoals een LCD met pixels. De beste kwaliteit biedt de Ultra HD met een resolutie van 3840 x 2160. Hoe hoger de resolutie hoe beter de beeldkwaliteit. Led tv’s zijn in vele formaten te verkrijgen. De grootste zijn de bioscoopversies met een 88 inch formaat. De meeste schermgrootte is al vrij fors namelijk 65 inch. Een bescheiden formaat voor bijvoorbeeld de slaapkamer is er in 24 inch formaat.

televisie
Popcorn and television via Shutterstock by Dasha_Romanova
Kijkkwaliteit

De afstand en de hoogte van de televisie is bepalend voor de kijkkwaliteit. De beste hoogte is op ooghoogte en de afstand is afhankelijk van het aantal inch. Hoe groter het beeldscherm hoe groter de gewenste afstand. Bij een televisie van 65 inch dien je minimaal 3,5 meter afstand te houden. Voor de slaapkamer televisie met een 43 inch is een afstand 2,5 meter nodig, ruim een bedlengte dus. Let bij de hoogte ook dat je de ooghoogte meet bij het zitten, ongeveer één meter.

Veel televisies worden met speciale haken opgehangen tegen de muur. Dit is fraai als de bekabeling ook weggewerkt is waarvoor voorzieningen nodig zijn. Een andere mogelijkheid is plaatsing in een kast of een speciaal televisiemeubel. Ze zijn er in allerlei stijlen zoals een tv meubel mangohout. Het hardhout lijkt op teak, maar heeft een eigen specifieke uitstraling. Vooral in een industrieel interieur is dit hout geschikt.

1 Reactie

  1. 17/08/2021 / 18:29

    Wij hebben gekozen voor een Samsung smart tv en uiteindelijk toch niet voor Oled. Verder hangt die bij ons in de hoek van de woonkamer tegenover ons bankstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }