Tips om betere foto’s te maken!

Tips om betere foto's te maken
Golden Hour via Shutterstock by

Toen ik net met mijn blog startte had ik nooit gedacht dat ik ooit beter zou worden in fotograferen. Achteraf blijkt dat oefening kunst baart en dat dit spreekwoord niet voor niks in het leven geroepen is. Ik wil mezelf nog lang geen pro noemen, maar deze tips om betere foto’s te maken hebben mij zeker geholpen!

Tips om betere foto’s te maken

Lees de handleiding van je camera!

Al die handleidingen zijn vaak saai en vervelend en slaan we het liefst over. Toch is dat niet aan te raden als je je camera beter wilt leren begrijpen. Al moet ik toegeven dat ik deze zelf nog niet volledig doorgespit heb. Maar ik heb er zeker al een paar nuttige tips uit kunnen halen.

Oefen elke dag!

Elke dag is misschien ietwat overdreven, maar grijp elke kans aan die je maar kunt. Ga je een mooie herfstwandeling maken? Neem die camera mee! Is je kleine nichtje jarig? Neem die camera mee! Ga je op reis of bezoek je een nieuwe stad? Neem die camera mee! Zelfs in eigen stad en omgeving zijn er genoeg mooie plekken te ontdekken. Je snapt het punt wel denk ik. Oefening baart kunst!

Gebruik de regel van derden

Deze regel helpt je om het onderwerp van je foto beter uit te lichten. Verdeel de foto in 9 gelijke vlakken. Je creëert hiermee 4 kruispunten. Als je het onderwerp op één van deze kruispunten plaatst, ziet je foto er direct interessanter en professioneler uit.

Golden Hour

Maak gebruik van het gouden uur! Het magische uur waarin het zonlicht enorm zacht is en een prachtige gouden gloed geeft, waardoor je hele mooie foto’s krijgt. Dit is het uur vlak na zonsopgang of het uur vlak voor zonsondergang.

Maak gebruik van een drone

Oké, dit is misschien niet iets wat je als beginner zult proberen, maar zodra je de techniek een beetje onder de knie hebt, is het gebruik van een drone echt gaaf. Dit lijkt me vooral gaaf bij reisfotografie. Via Droneland.nl kwam ik enorm gave drones tegen. Aangezien ik eerst nog wil sparen voor een rondreis door de USA, past dit nog niet in mijn budget, maar als het ooit kan, ga ik zeker een drone aanschaffen!

Investeer in een goede lens

Zorg dat je altijd de juiste lens bij de hand hebt. Als je van reisfotografie houdt, kies je niet voor een 50mm lens, maar eerder voor een 18-200mm (all-round) of een groothoeklens voor landschappen. Als je producten voor je blog fotografeert, komt de 50mm lens wel weer heel goed van pas. Dit zijn maar voorbeelden van lenzen die ik zelf gebruik, uiteraard zijn er nog tientallen andere lenzen. Laat je eens adviseren in een winkel die hierin gespecialiseerd is en je bent alweer een stap verder!

Wijzig de instellingen van je camera naar smaak

Je kunt de white balance, color settings, saturation en dergelijke uiteraard altijd achteraf aanpassen met bewerkingsprogramma’s, maar des te minder je bewerkt, des te mooier en scherper de foto blijft. Als je de instellingen al naar smaak instelt, blijft er achteraf ook minder werk over. Dat scheelt weer!

Uiteraard doet iedereen het anders en zijn er nog 100.000 tips te vinden op het internet, maar deze tips hebben mij als beginner enorm geholpen!

Welke tips om betere foto’s te maken pas jij toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }