11 vrolijke tips voor Blue Monday!

De meest depressieve dag van het jaar? Blue Monday. Tenminste, als we Britse psycholoog Cliff Arnall mogen geloven. Steevast op de derde maandag in januari en dat is in 2019 al maandag a.s.: 21 januari. Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar inmiddels is dit fenomeen vaste prik. Wij liepen Skyscanner tegen het lijf en vroegen hun wat je kunt doen om de winterblues te lijf te gaan. Voorkom een depri maandag met de volgende vrolijke tips voor Blue Monday!

tips voor Blue Monday
Via Shutterstock by Umpaporn

Splash! Koud afdouchen

Tanden op elkaar en zet je schrap. Plan eens een 30 seconden lange ijskoude douche in, na je warme bad. De goedkoopste, meest effectieve boost die er bestaat. Daarna voel je je geheid beter en frisser. Koude douches zijn goed voor een veerkrachtiger zenuwstelsel en leren je beter om te gaan met stress. Misschien kom je zelfs zingend de badkamer uit.

Hul jezelf in happy gele kleding

De kleur geel wordt vaak geassocieerd met zonlicht. Geel maakt vrolijk en staat voor energie, zon en stralen. Trek dus gele kleding aan als je jezelf en ook anderen wilt opvrolijken. Let maar op: door jouw vrolijke uitstraling zijn mensen graag bij jou in de buurt.

Start met een goed ontbijt

Een ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. Zorg daarom dat je Blue Monday begint met vers fruit, een lekkere boterham, muesli met yoghurt of een bordje (havermout)pap en een kop thee. Dat kan thuis, maar ‘uit’ ontbijten kan natuurlijk ook. Zo verzamelden we al eens de leukste restaurants inclusief ontbijttentjes voor GroningenUtrechtMaastricht en goede ontbijtspots in Amsterdam.

Blijf werken aan je goede voornemens

Een nieuw jaar is een soort ijkpunt voor een terugblik op het afgelopen jaar en te kijken waar het anders kan of waar je aan wilt werken, zoals stoppen met roken, minder alcohol drinken en meer sporten. Bedenken is één, maar het uitvoeren en volhouden iets anders. Het schijnt dat juist op Blue Monday je de moed in de schoenen zakt. Niet doen! Stel jezelf haalbare doelen, wil niet alles in een keer radicaal veranderen en maak voornemens concreet. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een hardloopwedstrijd als je meer wilt sporten. Heb je er toch moeite mee, lees dan op welke 10 bestemmingen je jouw goede voornemens wel kunt volhouden.

Retailtherapie

Wat retailtherapie kan wonderen doen op een sombere dag. Verwen jezelf met iets leuks, al is het maar een kleinigheid. Dat kan in de stad of plaats waar je woont, maar je kunt natuurlijk Blue Monday ontvluchten en een lekker lang weekend weg gaan in Nederland of bij onze zuiderburen. Wat ook helpt natuurlijk: plan een zonnig weekendje weg voor over een maand of 3 naar een leuke Europese stad. Alleen het vooruitzicht alleen al maakt je instant happy!

Verwen je zelf in een leuke koffiebar

You can’t buy happiness, but you can buy coffee. And that’s pretty close. Dus: ga koffiedrinken op Blue Monday; zoek met een vriend of vriendin een goede koffiebar op. Als je een kattenfan bent, is een knuffelsessie in een kattencafé natuurlijk extra leuk! Zo heb je in ieder geval gezellig én dankbaar gezelschap!.

Ga naar buiten én zet je in voor een goed doel

Ga naar buiten en trek erop uit in de bossen of ga sporten. Dertig minuten bewegen per dag is het minimum voor een beetje fit lijf. Intensiever sporten zorgt voor gelukstofjes in je lichaam en een beter gevoel. Je kunt het direct uitproberen met de MIND Blue Monday Run die op 21 januari door heel Nederland worden georganiseerd. Met deze run wordt aandacht gevraagd voor de ziekte depressie en er wordt geld ingezameld voor een goed doel.

Lees over Blue Zones op Blue Monday

Als je dan toch een dipmomentje hebt, pak dan een kop koffie en lees dit leuke artikel over de Blue Zones op de wereld. Dat zijn plaatsen en eilanden waar mensen het oudst worden. Zoals onder meer in Japan. Hoe dat komt? Het gezonde eten (Mediterraan dieet), een dagelijkse (actieve) routine, een doel hebben in je leven, hechte familiebanden, respect voor ouderen en het klimaat, naast veel lachen en alles van een positieve kant bekijken. Tip! Doe gelijk de True Vitality test op de website bluezones.com. Zo krijg je een idee over je levensverwachting en hoe je die op een gezonde manier kunt verbeteren. Stof tot nadenken, zeker op Blue Monday.

Verwen jezelf met onbeperkt Netflix’en

Maandag is sowieso vaak een wat saaie, ‘down’-dag na het weekend. Met Blue Monday helemaal. Zoek daarom afleiding en plan wat uurtjes in voor je favoriete Netflix-serie. Overdag als je een dag vrij hebt of ’s avonds na werk of studie. Of je nu kijkt naar Narcos, House of Cards of The Crown, deze hit-series zijn allemaal opgenomen op fraaie, interessante locaties. Voer voor je volgende reis!.

Kijk uit naar de vrolijkste dag van het jaar

Voel je je nog steeds somber? Verheug je dan alvast op de vrolijkste dag van het jaar, ook berekend door dezelfde wetenschapper. Deze valt volgens Arnall op de vrijdag in juni die het dichtst bij de start van de zomer ligt. In 2019 is dit op 14 juni.

Geen tijd voor Blue Monday, ik werk…

Heb je geen tijd voor al deze leuke tips omdat je aan het werk moet? Dan hebben we andere trucs om je dag op te fleuren. Geef bijvoorbeeld eens een complimentje aan je baas. Of neem een ontbijtje mee voor je collega’s en trek twee verschillende schoenen aan. Kleine moeite, groots effect! Meer vrolijk makende tips voor op kantoor (ook tijdens Blue Monday) lees je in dit artikel.

Welke tips voor Blue Monday pas jij toe?

10 Reacties

 1. 23/01/2019 / 22:25

  Leuke tips! Ik had er de laatste tijd ook een beetje last van. Ik probeer dan wel altijd om nog even te gaan sporten. Eerst helemaal geen zin in, maar daarna voel je je echt veel beter!

 2. 23/01/2019 / 19:37

  haha ik had eigenlijk een hele leuke en relaxte blue monday. Alles zat mee, ik kreeg geen commentaar op mijn werk en alles verliep lekker. Zelfs het eten was heerlijk s’avonds haha ik at lekker stoofpotje a la mama. Maar je hebt wel onwijs fijne tips gegeven! Je hebt er trouwens ook een nieuwe bloglovin volger bij.

  • 28/01/2019 / 17:21

   Wat leuk dat je me volgt! Ik ben jou ook gaan volgen. Wat fijn dat je zo’n heerlijke maandag gehad hebt. Zo mogen ze allemaal wel zijn, toch? 😉

 3. 23/01/2019 / 09:47

  Het was inderdaad wel een beetje een saaie dag, maar we hebben het weer overleefd! Op naar 21 juni zou ik zeggen 😀

 4. 18/01/2019 / 13:14

  Voor die vrolijkste dag van het jaar mag weleens wat meer aandacht zijn! Ik had er nog nooit van gehoord 🙂

 5. 17/01/2019 / 21:41

  Ik vind die eerste tip toch wel heftig hoor! Mocht het bij mij werken, dan denk ik eerder dat het een gevalletje in de categorie ‘erger kan het vandaag in ieder geval niet worden’ is, haha! 😉

 6. 17/01/2019 / 16:41

  Ik denk dat ik mij een hele dag in bad wentel met maskertjes op mijn gezicht en een goed geurende schuimpje in het water 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }