5 tips voor een kleine woonkamer met ruime uitstraling 

Heb je slechts een kleinere oppervlakte die je kan inrichten als de woonkamer? Geen paniek, want door het maken van de juiste keuzes, creëer je makkelijk een illusie van ruimte. Daarnaast bespaar je heel wat op je energierekening doordat ze sneller opwarmt. Belangrijk is wel dat je geen rommel laat rondslingeren, want dit geeft al snel een chaotische indruk. En laat dat nu net hetgeen zijn wat je woonkamer niet hoeft uit te stralen. Volgende tips voor een kleine woonkamer helpen je alvast met het verruimen van een compacte leefruimte.

tips voor een kleine woonkamer

Ruim op 

Een ruime indruk en chaos gaan absoluut niet hand in hand. Droom je dus van een grote woonkamer, maar laat bijvoorbeeld je budget dit niet toe? Begin met het opruimen ervan. Dit wil zeggen: geen overbodig speelgoed van de kinderen op de salontafel, geen kussens op de grond en geen leesboeken in de zetel. Eens alles op zijn plaats staat, zal je zien dat dit al meer in de buurt komt bij de uitstraling waarnaar je streeft. Investeer desnoods in stijlvolle opbergruimte die ook nog eens bijdraagt aan een mooi interieur. 

Kwaliteit boven kwantiteit 

Overbodige zaken laat je best achterwege in een compacte ruimte, en net daarom is de kwaliteit extra van belang. Vanaf nu dus geen impulsaankopen meer, maar steeds weloverwogen keuzes. Vraag jezelf voornamelijk af of het zal bijdragen aan de juiste uitstraling van je woonkamer. Op die manier zal het eindresultaat dichter aanleunen bij hetgeen dat je voor ogen hebt. 

tips voor een kleine woonkamer

Hang grote spiegels 

Spiegels reflecteren invallend licht door de ramen en deuren, wat een illusie van ruimte geeft. Je hoeft het dus zeker niet bij één spiegel te houden, hang er gerust meerdere. Houd je ook niet in bij de keuze van de grootte ervan, want aangezien ze toch aan de muur hangen, nemen ze geen onnodige ruimte in. Daarnaast heb je ze in allerlei vormen. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om eens voor een ronde spiegel te gaan, in de plaats van een rechthoekige.

Ga voor lichte kleuren 

Hoewel zwart klasse uitstraalt, ga je in een kleine ruimte beter voor een lichte kleur. Dit zal zorgen voor een ruimtelijk effect, en geeft bovendien een frisse toets. Toch fan van een donkere kleur in de woonkamer? Leg dan eventueel een donker vloerkleed, maar zorg dat het plafond lichter is dan je muren. Combineer je tot slot graag meerdere lichte kleuren, dan kies je er best twee uit om een chaotisch interieur te vermijden. 

 Kies de juiste materialen

Ook in de keuze van je materialen ga je dus best niet te donker. Daarnaast is het een goede manier om gezelligheid in je interieur te brengen, zonder dat er ruimte wordt ingenomen. Verwerk bijvoorbeeld houten ramen en deuren in de woonkamer voor een knus gevoel. Ook met een stoffen zetel, faux fur kussens of een schapenvacht verhoog je al snel de gezelligheidsfactor. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }