Traplift in je woning? Tips en aandachtspunten

Een traplift in je woning maakt dat je weer van de bovenverdieping gebruik kunt maken in de woning. Het is niet langer nodig om met moeite de trap op en af te gaan: de lift biedt comfort. Haal niet zomaar de eerste, de beste traplift in je woning, maar maak een weloverwogen beslissing. We delen tips en aandachtspunten.

Traplift in je woning
Stair Lift via Shutterstock by Daisy Daisy

Vroegtijdige installatie

Het is verstandig om vroegtijdig na te denken over de installatie van een traplift. Je wilt immers dat de lift al is geïnstalleerd zodra het gebruik noodzakelijk is. Ook als je nu nog (redelijk) goed ter been bent, is installatie alvast een optie. Het zorgt sowieso voor meer comfort in huis. Een traplift bestellen kun je dus beter vroegtijdig doen dan te laat, om gewoon gebruik te blijven maken van de bovenverdieping. Je kiest ook meteen voor meer veiligheid in huis, aangezien je de kans op vallen verkleint met de lift. Nog een reden om hier vroegtijdig voor te kiezen.

Nieuw of tweedehands

Trapliften zijn er nieuw en tweedehands te vinden. Ga na wat je liever aanschaft. Een nieuwe traplift is voorzien van het modernste design. De ontwerpers van trapliften blijven immers innoveren. Dit is een mooie reden om voor een nieuwe lift te kiezen, voor optimaal gebruik. Maar ook een tweedehands traplift is een goede optie, om wat goedkoper uit te zijn en een duurzame keuze te maken. De rails dienen wel afgestemd te zijn op de trap in de woning, maar de rest van de traplift kan tweedehands zijn. Vaak kunnen trapliften nog prima een ronde mee.

Vergoeding mogelijk

Het kan zo zijn dat je recht hebt op een vergoeding voor een traplift. Dit kan een vergoeding via de gemeentelijke Wmo of Pgb zijn, die per soort voor- en nadelen hebben. Het is in ieder geval de moeite waard om dit uit te zoeken.

Type trap

De keuze voor de traplift baseer je op het type trap in de woning. Het belangrijkste onderscheid is een rechte trap of een trap met een bocht. Voor alle trappen is er een passend design te vinden. Ook de afstand van de treden telt mee, waar de rails op worden afgestemd. Dit is essentieel voor een veilige installatie van de traplift, zeker bij een trap met een bocht.

Design

Je kunt de traplift mooi laten aansluiten op het verdere interieur, mocht dit de wens zijn. Met name bij een trap die in de woonkamer staat, is dit aan te raden. Hier kijk je immers vaak tegen de traplift aan. Maar ook als de trap in de hal staat, is het mooi om de traplift helemaal naar wens te hebben. Dit maakt het gebruik van de lift immers beter. Waar je aan kunt denken? Kies de kleuren die je mooi vindt passen bij de verdere ruimte en trap. Ook kun je uit verschillende materialen kiezen, waarin je je voorkeur naar voren laat komen.

Vakkundige installatie

Tot slot is het sterk aan te raden om de traplift vakkundig te laten installeren, door een expert. Ook vooraf is het belangrijk dat een expert alles komt opmeten voor de installatie. Iedere trap is namelijk net weer een beetje anders. Hoewel het een extra stap is, is dit wel belangrijk. Je wilt immers volledig veilig gebruik kunnen maken van de traplift. Bij de juiste aanschaf is de installatie inbegrepen, zodat dit goed gebeurt. De installateur is even met het klusje bezig, waarna je de traplift met plezier kunt gaan gebruiken.

Met de juiste, doordachte keuzes ga je voor de ideale traplift in jouw woning, om weer makkelijk op de bovenverdieping te komen. Vergroot het wooncomfort en maak het mogelijk om langer thuis te blijven wonen: een traplift is een mooie oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }