Je tuin renoveren? Check eerst deze tips!

Voor velen is de tuin een rustige plek waar ze kunnen genieten van de natuur en van de zon. Lekker alleen met een boek op je loungeset of met vrienden tijdens een barbecue. De tuin heeft vele functies. Helaas verliest de tuin vaak zijn glans na verloop van tijd. Dieren maken er een ravage van, er treedt plantschade op en onkruid neemt het over. Als je pech hebt, heb je familie mol op bezoek gehad en verzakt tevens de bestrating in je tuin. Het is dan tijd voor een tuinrenovatie! Maar wat kosten complete tuinrenovaties en waar moet je allemaal op letten bij de tuin renoveren? Ik geef je 5 tips.

tuin renoveren

Een tuinrenovatie? 5 supertips!

1.Meet je tuin op

Begin met het uitzetten van de afmetingen van je tuin. Zorg dat je weet hoeveel m2 je tuin is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je voornemens bent om de tuin te laten ontwerpen en te laten aanleggen, dan kan je het meetwerk ook aan de gekozen hovenier of aannemer overlaten. Maar als je delen zelf wilt doen, dan is opmeten en op schaal intekenen heel handig om uiteindelijke te kunnen bepalen hoeveel bestrating, hoeveel graszoden en hoeveel beplanting je nodig hebt.

2. Bepaal het budget voor je tuin

Bepaal het budget dat je wilt uitgeven aan de renovatie. Als je weet hoeveel je kwijt wilt zijn, kun je beter inschatten wat voor materiaal je nodig hebt en welke onderdelen van je tuin wel of niet haalbaar zijn. Zo is gras het goedkoopste en bestrating het duurste en als het gaat om bestrating dan heb je natuurlijk goedkopere (beton) soorten en duurdere (hardsteen of gebakken steen) bestrating.

tuin renoveren

3. Maak een plan

Als je een tuinrenovatie wilt aanpakken, is het belangrijk dat je eerst een plan maakt. Bepaal wat je wilt bereiken met de renovatie. Wil je er bijvoorbeeld vooral relaxen, wil je juist graag je groene vingers aan het werk laten gaan of moet het een tuin worden voor de kinderen? Het doel van de tuin bepaalt uiteindelijk ook de keuze van materialen. En maak daarna een plan van uitvoering. Een to-do lijst zogezegd. Vergeet daarbij ook niet een tijdsindicatie te zetten zodat je tuin op tijd klaar is.  Zorg ervoor dat je weet welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd en welke materialen je nodig hebt.

4. Kies de juiste aannemer of doe je het zelf?

Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste aannemer of hovenier kiest. Kies een aannemer die ervaring heeft met tuinrenovaties en die je vertrouwt. Vraag vooraf om referenties en bekijk of de aannemer geregistreerd is bij een erkende branchevereniging.

Ga je zelf aan de slag met je tuin, kijk dan welke onderdelen je echt zelf kunt doen en welke je toch liever uitbesteedt. Bijvoorbeeld het grondwerk en het bestraten kan je mogelijk beter uitbesteden en het aanplanten van alle planten en struiken, alsmede het leggen van de grasmatten kan je misschien wel zelf doen. Als je wilt weten wat een stratenmaker kost, dan Google je gewoon even op kosten stratenmakers en je krijgt al snel een globaal beeld van hetgeen je hieraan kwijt bent.

5. Voorbereidingen treffen en afspraken maken

Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft voordat de aannemer aan de slag gaat. Zorg bijvoorbeeld dat er voldoende parkeergelegenheid is en maak de tuin toegankelijk voor de aannemer. Maak met derden die aan je tuin gaan werken goede afspraken over de kosten en zet zwart op wit wanneer de tuin klaar moet zijn. Zorg ervoor dat de laatste betaling pas plaatsvindt als de tuin officieel is opgeleverd volgens vooraf afgesproken richtlijnen.

En dan wordt het tijd om de tuin van je dromen aan te leggen! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }