Ventilatie in huis is belangrijk! Check deze tips.

Om een gezond binnenklimaat in je woning te hebben en houden is ventilatie in huis enorm belangrijk. Met deze tips ontdek je hoe je de belangrijkste ruimtes kunt voorzien van frisse lucht!

Ventilatie in huis
Modern bathroom via Shutterstock by Pixel-Shot

Een fris toilet

De grote boodschap ruikt dikwijls niet aangenaam. Ontlasting bevat vooral bacteriën, galkleurstoffen en niet verteerde voedselresten. De reuk heeft te maken met de spijsvertering. Het maakt namelijk uit wat iemand voornamelijk eet zoals dierlijk eiwit of plantaardige voeding.

De geur van ontlasting

Bacteriën in de ontlasting zorgen voor de penetrante geur. De geur wordt gevormd door organische verbindingen met zwavel, stikstof, fosfor en methaan. Het is vooral het zwaveldioxide dat zorgt voor de vieze geur. Dit is dan ook voor veel mensen de reden om een lucifer af te steken na het toiletbezoek. Een lucifer bevat veel zwavel en bij het afsteken ontstaat zwaveldioxide. Dit gas verdooft in feite de andere geuren. Hetzelfde geldt voor een luchtverfrisser. Het maskeert de vieze lucht maar is wel ongezond bij inademing.

Toiletventilator in plaats van maskeren

In plaats van het hangspuitbusje met een chemische bloemengeur is goed ventileren zinvoller. Er zijn speciale toiletventilatoren die de geur in korte tijd wegzuigen. Ze worden gezamenlijk met de lichtknop bediend en hebben een nalooptimerinstelling die ervoor zorgt dat de ventilator nog blijft werken bij het uitdoen van het licht.

Ventilatie in huis
Ventilation bathroom via Shutterstock by Sumitra Borvorn

Welke ventilator?

Er zijn verschillende typen mechanische ventilatoren voor het toilet die afgestemd zijn op het kleine kamertje. Een inbouwventilator wordt voor de afvoer geplaatst meestal tegen het plafond of muur afhankelijk van de plek van de afvoer. Buisventilatoren worden in het afvoerkanaal geplaatst en zijn daardoor minder zichtbaar en meestal stiller. Het afvoeren van de lucht betekent dat er verse lucht moet worden aangevoerd. Dit gebeurt meestal met een ventilatierooster geplaatst in de toiletdeur of met het openzetten van een raam. Het voorkomt dat de ruimte vacuümtrekt.

Voor de badkamer is de ventilatie mogelijk nog belangrijker. Het is de vochtigste ruimte in het huis en het dagelijkse douchen en baden zorgt voor de nodige vocht die weggevoerd moet worden. Slechte ventilatie zorgt voor een ongezond leefklimaat en de kans op schimmelvorming is aanwezig. Hiervoor zijn diverse ventilatiemogelijkheden zoals badkamerventilatoren die zorgen voor een frisse badkamer.

Vind jij goede ventilatie in huis belangrijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }