Niet voldoende licht in huis om te fotograferen? Deze tips helpen!

Struggle jij ook vaker met het licht in huis wanneer je mooie foto’s wilt maken? Geen paniek! Er zijn een aantal manieren waarmee je (op een natuurlijke manier) meer licht kunt creëren voor het maken van foto’s binnenshuis. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste instellingen op je camera kiest en kun je eventueel nog dingen oplossen met nabewerken. Deze tips gaan je zeker helpen wanneer je niet voldoende licht in huis hebt!

DSLR accessories via DC Studio
Niet voldoende licht in huis

In mijn vorige appartement had ik niet heel veel goede lichtinval. Daar baalde ik altijd van, want je hebt het wel nodig om goede en scherpe foto’s te kunnen maken. Daarom zocht ik destijds naar tips die helpen om toch mooie en scherpe plaatjes te schieten!

Gebruik een statief

Een veel gehoorde en vaak voorkomende wellicht, maar toch een advies dat nog wel eens in de wind geslagen wordt. Ik betrap mezelf er ook nog vaker op dat ik zonder statief fotografeer. Weinig licht? Vergeet dan niet om een goed statief te gebruiken! Wanneer je een statief gebruikt kun je namelijk gebruik maken van een langere sluitertijd, waardoor er meer licht binnenkomt. Dit scheelt enorm veel qua onscherpte. Probeer het maar eens. Let er bij aankoop wel goed op of het statief past bij jouw camera en of deze het gewicht van jouw camera of smartphone kan dragen. Mijn statief is op dit moment helaas stuk, dus ik ben me aan het oriënteren op een nieuwe, zodat ik weer aan de slag kan.

Een lichtkoepel

Als je een grote woonkamer hebt, zijn de ramen waarschijnlijk niet genoeg om overal voldoende licht in huis te hebben. Om meer licht te creëren, kun je er over nadenken om een lichtkoepel te bouwen. Dit gaat prima wanneer je een aanbouw hebt waar geen verdieping bovenop gebouwd is. Via Bouw-Handel vind je de meest uitgebreide collectie, met kwalitatief goede koepels! En volgens mij hebben ze tegenwoordig zelfs creatieve oplossingen voor wanneer er wel een bovenverdieping is. Iets met buizen en spiegels naar het schuine dak. Dus ook daar is weer een uitkomst voor.

Gebruik een reflectiescherm

Om het licht te weerkaatsen en minder harde schaduwen te creëren kun je ervoor kiezen om een reflectiescherm te gebruiken. Deze zorgt er voor dat er natuurlijk licht weerkaatst wordt op het onderwerp van jouw foto. Plaats deze aan de kant waar je geen natuurlijke lichtinval hebt.

voldoende licht in huis
Photographer via Alliance Images
Gebruik studiolampen

Zelf maak ik (vooral in de winter) regelmatig gebruik van een studiolamp. Fijner is om er twee te hebben, zodat je geen harde schaduwen creëert. Indien je er maar één hebt, zorg dan dat het onderwerp overdag dicht bij het raam geplaatst wordt en zet de lamp er tegenover voor de weerkaatsing van het licht dat via het raam op je onderwerp schijnt. Zelf gebruik ik deze goedkope studiolamp van Vida XL en die doet het al jaren prima!

Daarnaast heb ik ook een Litra Torch 2.0 gekregen van mijn vriend. Dit ding is echt waanzinnig gaaf. Deze heeft drie standen en maakt een donkere kamer zo licht, dat het lijkt alsof je op klaarlichte dag buiten bent. Ideaal! Google maar eens! 😉

Zorg dat je ramen vrij zijn!

Zorg ervoor dat de gordijnen open zijn, de jaloezieën omhoog, en dat er weinig tot geen storende spullen op de vensterbank staan. Deze kunnen de lichtinval beïnvloeden en dat wil je niet. Indien de zon direct naar binnen schijnt, kun je dit budgetvriendelijk oplossen door een wit laken voor het raam te hangen. Deze verdeelt het licht op een natuurlijke manier, net zoals bewolking in de lucht.

Lichte muren en meubels

Alles wat licht van kleur en wit is weerkaatst licht. Dit helpt absoluut bij het maken van lichtere foto’s. Nu snap ik het als je niet je hele huis wit wilt inrichten voor het maken van foto’s, maar dit kun je bijvoorbeeld wel op een kamer doen die dan dient als fotografiestudio!

Gebruik de juiste instellingen op je camera

Indien het wat donkerder in huis is, zorg er dan ook voor dat je de juiste instellingen op je camera kiest. Zo zal je moeten spelen met de ISO-waarde, het diafragma en de sluitertijd. Met een statief en een langere sluitertijd kun je er al voor zorgen dat je camera meer licht binnenlaat. Indien dat niet voldoende is, pas dan ook eens de ISO aan. Ben je hier nog niet zo bedreven in? Zelf snapte ik hier tot voor kort helemaal niets van. Maar met de online fotocursus van Vink Academy, ben ik ondertussen al een heel eind op weg. Dit is ook een van mijn doelen voor 2020!

Nabewerken als een pro

Indien je achteraf toch nog niet helemaal tevreden bent met het eindresultaat, kun je je foto’s ook nog bewerken middels Photoshop en/of Lightroom. Zelf maak ik al een hele tijd gebruik van een maandelijks fotografie lidmaatschap via Adobe Creative Cloud. Dit kost me € 12,09 per maand en zo kan ik altijd gebruik maken van deze fantastische programma’s, inclusief 20GB Cloud-opslag, zodat ik de foto’s die ik in Lightroom zet op elk apparaat kan openen en bewerken. Op het net zijn talloze cursussen en tips te vinden, als je nog niet goed weet hoe deze programma’s werken.

Welke tips zou jij toepassen als je niet voldoende licht in huis hebt?

11 Reacties

 1. Caroline
  15/05/2020 / 15:32

  Als een mooie foto maken met deze tips nog niet lukt, dan weet ik het niet meer. Goed zeg!

 2. 15/05/2020 / 12:29

  Thx voor de tips, ik ben me ook meer aan het richten op het gebeuren rond de foto en ik zie opmerkelijk verschil in men foto’s!

 3. Jasmina
  15/05/2020 / 12:10

  Handige tips..ik maak vooral foto’s buiten, maar in de winter zal ik toch iets anders moeten bedenken…

 4. 14/05/2020 / 16:56

  Wat een handige tips, die ga ik zeker toepassen

 5. 13/05/2020 / 19:39

  Fijne tips! Het kan in ons huis vrij donker zijn. Dan komen deze tips wel goed van pas. Nu los ik het meestal op met de nabewerking.

 6. 13/05/2020 / 18:14

  Gelukkig is 1 kamer in huis echt perfect qua licht, dus ik heb geen idee haha.

 7. Mieke | Miek's Mind
  13/05/2020 / 08:37

  Goede tips inderdaad. Mijn vader zegt ook zo vaak: gebruik nou je statief, en toch pak ik de camera weer in mijn hand

 8. 12/05/2020 / 20:10

  Wat een fijne tips. Ik heb een vrij donker huis waarbij het lastig is om foto’s te schieten. Ga het eens proberen met een scherm. En anders toch maar wat lampen aanschaffen 😊

 9. Jouvence
  12/05/2020 / 15:02

  Wat een fijne en handige tips allemaal! Als het heel slecht weer is heb ik niet voldoende lichtinval in huis.

 10. 12/05/2020 / 12:57

  Licht is zo onwijs belangrijk en ik vind dit ook lastig want daglicht is in ons huis soms best lastig. In de woonkamer helemaal want er zit een overkapping aan ons huis vast, hierdoor valt er al veel licht weg.

 11. 12/05/2020 / 11:22

  Mijn oplossing is nogal simpel, en dat is dat ik dan maar naar buiten ga. Maar ik ben dan ook niet bepaald een goede fotograaf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }