Creëer een warme sfeer in de huiskamer

Zo’n gezellige sfeervolle huiskamer die je altijd in romantische films en televisieseries ziet, die zou je thuis ook wel willen. Vooral in de winter, als de open haard op de achtergrond brandt en je met een dekentje op de bank kan liggen. Maar het hoeft geen winter te zijn om een gezellige en warme sfeer in de huiskamer te creëren. Dat kun je namelijk gewoon met een paar simpele stappen doen.

warme sfeer in de huiskamer
Cozy winter details by Maria Evseyeva
Licht is belangrijk

Licht speelt een grote rol als het om sfeer gaat. De term sfeerlicht bestaat tenslotte niet voor niks. Vaak is het zo dat zodra het buiten begint te schemeren, het binnen een stuk gezelliger wordt. Zorg er dus voor dat er licht naar binnen kan schijnen door mooie ramen en hang er eventueel doorzichtige gordijnen voor. Zo komt het licht nog wel binnen, maar heb je er geen last van als de zon hard schijnt. Ook kun je bijvoorbeeld plakfolie op de ramen plakken, zodat je wel het felle zonlicht tegenhoudt, maar het licht nog wel binnen komt.

Naast dag- en nachtlicht, speelt kunstmatig licht ook een grote rol. Je kunt je voorstellen dat tl-buizen geen heel mooi licht afgeven. Daarentegen zijn reguliere ledlampen wel erg mooi en kunnen die heel sfeervol zijn. Kies bijvoorbeeld voor een mooie warme kleur in plaats van een witte lamp. Ook kun je kijken naar bijvoorbeeld led spotjes. Deze inbouwspots komen vaak met een LED dimmer, waarmee je ze zo hard of zacht kunt zetten als je zelf wil. In de avond dim je de lampjes wat meer en zo krijg je erg gemakkelijk die warme sfeer waar je naar op zoek bent. Bovendien zijn deze lichten een stuk milieuvriendelijker en gaan ze erg lang mee.

warme sfeer in de huiskamer
Cozy room in winter by PAstudio
Accessoires en decoratie

Naast licht zijn er natuurlijk andere dingen die je kunt doen. De juiste accessoires helpen je ook een heel stuk op weg. Zo zijn dekentjes en mooie, zachte kussens op de bank een erg fijn detail en naast dat je hier lekker mee op de bank kan liggen, ziet het er erg sfeervol uit. Ook kaarsen zijn erg behulpzaam als het gaat om sfeer. Steek daarom gerust een paar kaarsjes aan. Kies voor een kaars met een lekkere geur als je wil dat de kamer ook nog eens lekker ruikt. Is het buiten koud? Dan kun je natuurlijk ook de open haard gerust aansteken en kun je genieten van het knisperende geluid van het brandende hout op de achtergrond. Dat is pas echt genieten!

Wat doe jij om een warme sfeer in de huiskamer te creëren?

7 Reacties

 1. jasmina
  21/10/2020 / 10:31

  Ik heb meteen zin om het gezelliger te maken in huis door je blog

 2. 20/10/2020 / 11:22

  Leuke tips. Ik zet kaarsjes neer en ook kussens

 3. 19/10/2020 / 21:27

  Licht is alles! Ik vind licht heel belangrijk en koop dan ook vooral wat meer geel licht, bijv. warm white of zelfs flame voor de sfeerlampjes. En natuurlijk veel kaarsjes. Ik hou ervan!

 4. 19/10/2020 / 16:23

  Vooral veel kaarsjes neerzetten en een lekkere dikke plaid klaarleggen voor de avond. Daarnaast niet teveel verlichting aan, want dat vind ik dan altijd zo ongezellig overkomen.

 5. 19/10/2020 / 12:40

  Licht is inderdaad super belangrijk, ook voor mij. En bepaalde kleuren geven ook meer sfeer. Schapenvachtjes vind ik ook echte sfeermakers.

 6. 19/10/2020 / 08:49

  Licht is inderdaad zo belangrijk voor een gezellige sfeer. Ik hou van kaarsen, maar dat is met een kleine niet echt veilig. Daarom kies is vaak voor gelige spaarlampen, dat geeft net wat mooier licht dan wit led. En kussentjes zijn ook onmisbaar hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }