Wat jouw kat nou echt probeert te vertellen!

Miauw van je kat
“I explained it loud and clear. What part of “meow” don’t you understand?”

Vraag jij je ook soms af wat je kat je probeert te vertellen? Ik was wel zo nieuwsgierig en heb het even voor jullie op een rijtje gezet!

Zoals jullie weten hebben wij een kat en ze gaat door het leven onder de naam Princess. Tot nog niet zo lang geleden, hoorde ik haar nooit miauwen. Maar het laatste jaar is dat steeds meer geworden en laat mevrouw zich horen. Als je haar wat vraagt of haar ergens op wijst, dan is ze niet beroerd om daar het laatste ‘woord’ op te hebben.

Welke soort ‘miauwen’ hebben onze spinnende huisdiertjes? Dit is wat jouw kat nou echt probeert te vertellen!

1. Hallo!

Deze is wel herkenbaar voor ieder van ons. Kom je net terug van je werk of ben je een hele dag weg geweest? Zodra hier de deur opengaat, worden we in ieder geval begroet door een combinatie van miauwen en kopjes geven. Het is duidelijk dat ze weet dat het baasje weer thuis is. Dan zeggen we natuurlijk ‘hallo’ ! 😉

2. Waar ben je?

Ben je even in een andere kamer en het duurt te lang? Dan zal je dit miauw geluidje zeker wel eens gehoord hebben. Het klinkt wat scherper dan de ‘hallo’ en soms kun je denken dat er wat paniek in te horen is. Die paniek kan wel wat heviger aanwezig zijn als je hem/haar bijvoorbeeld ergens opgesloten hebt. (Dat is mij wel eens gebeurd. In de badkamer bijvoorbeeld, oops!)

3. Ik ben op jacht!

Deze vind ik dan weer een van de grappigste om te horen. Princess zit wel vaker op de vensterbank uit het raam te staren. Als er dan een vogel in de buurt is, dan hoor je een geluidje die me laat denken aan klappertanden! Katten die dit geluid produceren zijn in een soort van ‘trance’ en ontzettend geconcentreerd op hun prooi. Too funny!

4. Aai me, nu!

Dit gaat meestal gecombineerd met heel veel kopjes, schaamteloos gebruik maken van jouw lichaam als klimrek en spinnen. Je komt er in principe niet onderuit en kunt beter stoppen met je bezigheid. Neem even de tijd om hem/haar te aaien en dan gaan ze meestal wel weer hun eigen ding doen. Want we weten allemaal dat alles op hun voorwaarden moet, toch?

5.  Ik waarschuw je!

Er is niet veel nodig om een kat een waarschuwing te laten geven, want als je iets doet wat ze niet leuk vinden, dan melden ze dat wel even. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen de soorten waarschuwingen. Het kan beginnen met een simpele, zware miauw en kan gaan tot een echte ‘schreeuw’.

6. De maat is vol

Het sluit een beetje aan met de vorige, maar nu kun je beter oppassen! Net zoals bij mensen is de lichaamstaal van je kat heel belangrijk. Wanneer je deze goed observeert, zul je zien dat deze mee verandert naarmate hij/zij boos wordt. In dit geval zul je merken dat er niet alleen geluid uit je kat komt, maar ook de haren, staart, oren én ogen heel duidelijk aangeven dat je maar beter kunt stoppen.

Behalve de laatste twee, komt de rest mij wel bekend voor. Princess kan ieder geval goed laten horen wat ze van de situatie vindt en laat zich horen wanneer nodig. Het is altijd leuk om thuis te komen en even te vragen hoe hun dag geweest is, toch?

Begrijp jij altijd wat jouw kat nou echt probeert te vertellen?

Liefs,
Tasja

Follow

16 Reacties

 1. 20/06/2016 / 19:21

  Ik heb een kat waarvan ik soms afvraag of het diep van binnen niet een ander beest is. Zulke rare miauwtjes dat ze af en toe kan maken! Geniaal!

 2. 20/06/2016 / 10:48

  Ik krijg deze maand 2 kittens, ik ga erop letten!

 3. 16/12/2015 / 19:14

  Mijn kat is echt het meest rare beest ever, maar ik begrijp d’r, haha. Mijn kat doet sommige dingen wel anders dan dit lijstje, maar het blijft een lief beestje 🙂

  • 19/12/2015 / 19:39

   Ahhh wat fijn dat hij/zij zo lief is. En eigenlijk zijn alle katten wel raar en eigenaardig, haha.

 4. 16/12/2015 / 13:47

  Bij mijn kat had ik echt het gevoel met hem te kunnen lezen en schrijven. Dit bleek ook wel toen ik voelde dat er iets niet goed met hem was en er iets leek te veranderen. Acuut nierfalen wat niet meer te helpen was. Van een gezonde kater, was hij binnen 3 dagen in de delier, ondanks behandeling van de dierenarts en dus maar laten inslapen. Hij was een echte kletskop, maar je kon best goed opmaken wat zijn stemming en bedoeling was.

  • 19/12/2015 / 19:43

   Ah dat is nooit fijn om mee te maken zeg. Wel goed dat je het al aanvoelde, want meestal laten katten niet echt iets merken. Die van mij heeft ook al wat zware operaties achter de kiezen. Maar tot nu toe gaat alles (nog) goed.

 5. 16/12/2015 / 12:51

  Hey Tasja,

  Wat super leuk en zeer herkenbaar 🙂 . Gelukkig kende ik alles al, maar blijft leuk om te lezen hihi.

  Liefs!

 6. 16/12/2015 / 11:02

  Haha superschattig en herkenbaar om te lezen. Het begroeten gaat bij mij gepaard met koppeltje duikelen op de mat haha! ZO lief. Die paniekmiauw wanneer je in een andere ruimte bent herken ik inderdaad ook. Dat ze je echt even kwijt is. Dan roep ik altijd maar gauw ‘ik ben hier!’ haha.

  • 19/12/2015 / 19:47

   Oh ja dat koppeltje duiken ken ik. Dat heeft zij heel lang gedaan. Ook rent ze direct naar de krabpaal als we binnen komen. Heel gek, maar dan moet ze er altijd even aan krabben. Too funny, haha.

 7. 16/12/2015 / 07:28

  Onze kat miauwt niet schattig, hij schreeuwt xD Volgens mij zit er ergens een Siamees in gekruist, en die staan ook bekend om hun harde “schreeuw”. Bij ons draait alles om aandacht en eten. je kan het huis echt niet verlaten zonder een van de twee te geven haha

  • 19/12/2015 / 19:47

   Oh neeeee, haha. Dan zul je je af en toe wel rot schrikken als ze weer begint te schreeuwen. Gelukkig heeft Princess echt een heel zacht geluidje.

 8. 16/12/2015 / 07:07

  Heel herkenbaar allemaal! Bij ons is het zelfs als ze miauwt om aandacht en ze krijgt het niet meteen ze maar haar nagels in de stoel of bsnk zet. Maar toch is het een lief beest:)

 9. 16/12/2015 / 06:29

  Ik heb geen katten en begrijp de miauwtjes dan ook niet haha.. Ik denk dat als je wel een kat hebt, je sommige miauwtjes wel begrijpt!?

  • 19/12/2015 / 19:48

   Ja, dat begin je inderdaad wel te begrijpen. Eigenlijk het algehele gedrag en de lichaamstaal. Gekke beesten zijn het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }