Werken op kantoor: Wat we wel en niet missen nu we thuiswerken!

Thuiswerken is dé trend van 2020, maar het voelt ondertussen helemaal niet meer zo hip. We maken er echter nog steeds het beste van met zijn allen en in eigen huis werken heeft zo natuurlijk ook zo zijn voordelen. Hier zet ik voor je op een rijtje wat ik vooral wel en niet mis van het werken op kantoor

werken op kantoor

Wat ik mis van naar kantoor gaan

Op dit moment ben ik met zwangerschapsverlof, dus deze punten zijn op dit moment voor mij niet van toepassing. Echter heb ik van 17 maart t/m 7 augustus thuisgewerkt. Plus ik ga er vanuit dat ik in december ook nog regelmatig thuis zal werken. Daarnaast heb ik ook input aan mijn vriend gevraagd. Die mag weliswaar gewoon naar kantoor, maar kon wel aangeven wat hij zou missen als hij dat niet zou mogen.

Collega’s en sociale interactie

Zeker als je op jezelf woont, of je partner wel de deur uit mag voor het werk, kan het overdag nogal stil aanvoelen in huis. Een muziekje opzetten kan helpen om het minder leeg en eenzaam te laten voelen, maar als je veel aan de telefoon of in meeting zit, is dat niet altijd praktisch. Aan het einde van de dag, en helemaal van de week, kun je dan wel eens goed gek worden van de gedachten in je eigen hoofd en de echo van de muren.

Op kantoor is het gewoon leuk om je collega’s om je heen te hebben; om samen bij de koffiemachine even te kunnen kletsen of om met het team even buiten de deur te kunnen lunchen of wandelen. Ook wanneer je met meerdere personen aan een project moet werken, of een belangrijke vergadering hebt, gaat het toch allemaal iets soepeler wanneer je allemaal in levenden lijve samen in een ruimte zit. Wie had ooit gedacht dat je zou uitkijken naar vergaderingen op kantoor?

Goede koffie en een ergonomische stoel

Wellicht had je al een thuiswerkplek klaar, maar grote kans dat deze toch nog moest worden ingericht. Heeft de zolderkamer opeens promotie gemaakt naar werkkamer? Dan zul je hier wellicht speciaal een ergonomisch bureau en goed zittende stoel hebben moeten regelen. Net als een WiFi repeater voor goed bereik en een aparte monitor om niet de hele tijd naar het kleine schermpje van je laptop te hoeven staren.

En hoe zit het met de koffie? Onmisbaar voor een goed werkklimaat is het bakkie leut. Dit is nu iets wat je gewoon uit je eigen keuken haalt. Zeker wanneer er op kantoor een geweldige uitrusting à la Giocoffee staat is de filterkoffie thuis toch iets minder glamoureus en minder lekker. Tenzij je thuis ook zo’n fancy machine hebt natuurlijk. De vraag is ook wie al die extra koffie, thee en toiletrollen betaalt, die je nu thuis verbruikt. Wellicht kan de baas je tot op zekere hoogte voor deze extra kosten vergoeden, maar het is toch fijner als we gewoon weer snel terug naar kantoor mogen.

Airconditioning

Need I say more? Denk dat we na deze zomer allemaal wel snappen dat dit echt een must is. Wij zijn er zo klaar mee, dat we aankomende november twee units in huis laten plaatsen, zodat we er komende zomers geen last van hebben.

Wat ik niet mis van het werken op kantoor

Uiteraard heeft het thuiswerken ook zo zijn voordelen. Wat mis ik echt niet van het werken op kantoor?

De reistijd

Het fileprobleem in Nederland, wat zo hopeloos leek, was in één klap opgelost. Ik mis het dan ook niet om me de deur uit te haasten ‘s ochtends, om nog een beetje voor de spits op de A79 te zitten. Om deze reden zorgde ik er altijd voor dat ik om 07:00 al op kantoor was. Dat betekent een wekker om 05:30. Nu ik thuis kan werken gaat die wekker pas om 06:30 en begin ik alsnog om 07:00. En dan aan het einde van de dag kon je dit ritje weer opnieuw doen, maar dan in de omgekeerde richting. De reistijd van huis naar werk is nu vrijwel nihil, wat je zo in de week toch een hoop tijd bespaart. Tijd die je beter kunt besteden aan extra sportsessies, lekker koken of je favoriete serie kijken.

Afleiding

Geef toe, voor sommige klussen of projecten heb je gewoon rust en stilte om je heen nodig. Waar je je op kantoor soms echt even moet terugtrekken of met oordopjes een signaal van do-not-disturb moet afgeven, kun je thuis echt even focussen. Die ononderbroken kalmte kan als een zalf zijn voor je concentratie en productiviteit. Tenzij je net als ons ook een stuk meer online bent gaan shoppen en de bezorger om de haverklap voor de deur staat uiteraard.

Dresscode

Hoewel je bij de vele meetings met video aan de bovenkant er toch een beetje stijlvol uit wilt zien, kun je met je onderkant echt voor het comfortabele gaan. Een fijne joggingbroek of een legging met goede stretch, niemand die je scheef aan zal kijken wanneer je naar het toilet loopt. In je eigen huis is de dresscode simpelweg waar jij je lekker in voelt. Of dit nu elke dag toch vol in pak is of in je lekkere lounge wear. Tijdens mijn zwangerschap was ik enorm blij dat ik niet enorm veel extra zwangerschapskleding hoefde aan te schaffen. Dik pluspunt!

Kantoorpolitiek

Roddelen gebeurt vaak in de wandelgangen of bij het koffieapparaat. Daar is, wanneer het hele team thuis zit, een stuk minder gelegenheid voor. Dit zal ook de achterklap die de sfeer op kantoor goed kan verpesten een stuk beperken, wat voor velen een verademing is. En niet alleen het roddelen, maar ook de simpele politieke dynamiek is door het virtueel werken een stuk minder zichtbaar. De interactie is nu veel meer op het werk zelf gericht, want daar komen we natuurlijk voor!

Wat mis jij wel en niet van het werken op kantoor?

15 Reacties

 1. 22/12/2020 / 23:43

  Ik moet best wennen aan het thuiswerken. Ik mis wel het praatje bij het koffiezetautomaat (dat hoeft natuurlijk niet altijd roddel te zijn). Dat zijn ook de leuke gesprekjes over het weekend, of over kleding. 🙂 Anderzijds vind ik het ook wel prettig: geen reistijd en lekker gefocust werken.

 2. 04/10/2020 / 08:50

  Ik werk op een middelbare school en ik miste heel erg onze leerlingen.

 3. 03/10/2020 / 16:00

  Ik kan me helemaal vinden in wat je zegt! Thuiswerken heeft duidelijk voor-en nadelen. Ik vond de eerste weken van de lockdown echt heerlijk, het voelde een beetje als een resetknop voor de wereld. Maar na een tijdje begon ik mijn collega’s wel te missen!

 4. Caroline
  03/10/2020 / 15:39

  Ja de ergonomische stoel, de fantastische cappuccino maar nog het allerbelangrijkste de gezellige collega’s mis ik best wel heel erg. Net als het fruit in de kantine, de copier/scanner en de receptioniste die opdringerige verkopers tegenhoudt.

 5. 03/10/2020 / 11:16

  ik heb het altijd prettig gevonden dat thuis werken. natuurlijk is het leuk met collega’s maar vermaak mij altjid prima alleen 🙂

 6. 30/09/2020 / 15:33

  Ik zou liever thuiswerken maar dat gaat helaas niet. Het enigste wat ik me dan kan bedenken is ook Collega’s en sociale interactie inderdaad.

 7. 30/09/2020 / 15:31

  Als ik thuis werk mis ik inderdaad ook de sociale interactie en een ergonomische houding. Aan het einde van de dag merk je dat toch wel in je schouders. Ik dacht altijd dat ik thuis werken fijn zou vinden, maar merk dat ik het liefst toch naar kantoor ga.

 8. 29/09/2020 / 07:56

  Ik vind het eerlijk gezegd wel lekker, dat thuiswerken. Ik heb een stoel in bruikleen van mijn werk, het enige wat nog miste aan mijn ergonomisch werkplek. Ik heb thuis goede koffie, redelijk leuk uitzicht, de katten om me heen.
  Ja, af en toe de zin en onzin van collega’s, die mis ik wel. Maar ben ook weer iemand die graag alleen werkt.

 9. 28/09/2020 / 15:14

  ik kan mij goed voorstellen dat je de reistijd niet mist. dat is iets waar ik wel tegenop zou zien ja

 10. 28/09/2020 / 13:57

  Als je thuis werkt is het inderdaad ook belangrijk dat je er voor zorgt dat je in een goede houding kan zitten 🙂

 11. 28/09/2020 / 13:09

  Wat ik mis met thuiswerken is ook: de printer, mijn loopje door het pand en vooral het makkelijk en snel schakelen met collega’s. Thuis ben je wat meer op jezelf aan gewezen. Wat dan wel weer handig is van thuiswerken dat je tussendoor wat huis, tuin en keukenklusjes kunt doen.

 12. 27/09/2020 / 11:41

  Ik heb werk dat echt niet thuis gedaan kan worden, dus ik weet niet echt hoe het is om zo lang thuis te werken. Vroeger, bij m’n andere baan werkte ik heel af en toe thuis en dat vond ik heerlijk, maar ik kan me voorstellen dat het minder leuk wordt als het zo lang achter elkaar is.

 13. 24/09/2020 / 14:41

  Ik werkte al vanuit huis dus ik merk eigenlijk geen verschil. Wel mis ik dat mijn man en kinderen de deur uitgaan. Ze zijn nu echt altijd thuis.

  • 24/09/2020 / 20:53

   Daar kan ik me echt wel iets bij voorstellen. Zo heb je nooit een momentje voor jezelf natuurlijk…

   • 26/09/2020 / 12:19

    Ja, dat is best balen! Vooral omdat ik gewend was om hele dagen alleen thuis te zijn. Anderzijds is het natuurlijk fijn dat het mogelijk is op deze manier, en bof ik dat ik omringd kan worden door man en kinderen ; )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }