Woning voorbereiden op het winterse weer: 4 tips!

Kille temperaturen op komst: hoe kun je je woning voorbereiden op het winterse weer? We geven je 4 tips om je huis tegen allerlei winterkwaaltjes te wapenen, waaronder de dakgoot schoonmaken.

Woning voorbereiden op het winterse weer
Winter flatlay via Shutterstock by Alena Ozerova
Tip 1: Maak de dakgoot vrij

Gure wind, gladde tegels, natte sneeuw: in de winter krijgt je woning, net als jij, heel wat te verduren. En als je huis niet winterklaar is, kan er heel wat narigheid op je dak vallen. Letterlijk. Je dakgoten zitten elk najaar weer vol bladeren, modder, mos, vuil en ingedroogde resten. Je dakgoot schoonmaken is daarom een must.

Maak je dakgoten winterklaar door ze jaarlijks te reinigen. Zo kunnen er geen verstoppingen ontstaan. Verstoppingen kunnen immers weer leiden tot nattigheid in huis, zoals vochtplekken of zelfs lekkages. Laat je dit klusje liever aan een vakman over? Sluit dan een onderhoudscontract af. Voor een paar euro per maand kun je je al abonneren op een dakgootservice. Jaarlijks komt er dan een specialist langs voor de reiniging en controle van je dakgoten. Makkelijker wordt het niet.

Bonustip: laat ook de dakpannen periodiek controleren op scheurtjes. Hier blijft makkelijk sneeuw in liggen, en dan kan veel meer schade veroorzaken dan regenwater.

Tip 2: Oogje op je cv

In de winter wil je er warmpjes bij zitten. Er is dan ook niks vervelender dan een onverwachte koude douche of een koud huis, terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Daarom is het belangrijk dat je je cv-ketel, geiser of kachel regelmatig laat onderhouden door een specialist.

Deze vakman loopt alle waarden na en controleert de cv-ketel op onder andere gevaarlijke lekken. Bij een oude, slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde ketel kan er namelijk dodelijk koolmonoxidegas uit de ketel lekken, met alle gevolgen vandien. De meeste cv-ketels dienen jaarlijks of tweejaarlijks gecheckt te worden, dat geldt ook voor nieuwe en moderne ketels. 

Bonustip: check jaarlijks of je cv-ketel ook bijgevuld moet worden. Dit kun je gewoon zelf doen. De waterdruk hoort tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Woning voorbereiden op het winterse weer
Snowy roof via Shutterstock by korsart
Tip 3: Dat lucht op

Neem ook je verwarming onder de loep: controleer of deze ontlucht of bijgevuld moet worden, zodat je niet onnodig bakken met energie verspilt – en er uiteindelijk geen torenhoge jaarafrekening op de mat ligt.

Tip 4: Blijf ventileren

In de winter kan het niet warm genoeg zijn in huis. Toch is het verstandig om geregeld de ramen open te zetten voor een frisse wind. Dat is niet alleen gezonder maar ook veiliger. Als je een ouderwetse haard of houtkachel hebt, kunnen er bovendien hoge concentraties fijnstof vrijkomen – en dat is gevaarlijk. Zorg dat je ramen altijd open zijn als je haard aan staat. Als je alleen je ventilatiesysteem gebruikt, kan er namelijk onderdruk ontstaan. En dan kan het gebeuren dat je kamer ineens blauw ziet van schadelijke rook.

Hoe ga jij je woning voorbereiden op het winterse weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }