Zilveren munten verkopen? Houd rekening met deze 3 zaken

Heb je vroeger zilveren munten verzameld en kom je ze bij het opruimen weer tegen? Dan is het leuk om de munten weer eens te bekijken. Als je er jaren niet naar omgekeken hebt, besluit je ze mogelijk weg te gooien. Doe dit niet zonder slag of stoot, want zilveren munten kunnen geld waard zijn. Kijk daarom eerst of en in hoeverre het interessant is om de munten te verkopen voordat je ze in de prullenbak gooit. Zo kun jij weer flink wat geld sparen! Heb je nog niet eerder zilveren munten verkocht? Dan komen de volgende drie tips voor zilveren munten verkopen vast en zeker van pas.

Zilveren munten verkopen
Photo by Scottsdale Mint on Unsplash

Bepaal niet zelf hoeveel jouw zilver waard is

Voordat je jouw zilveren munten te koop aanbiedt, wil je ongetwijfeld eerst weten hoeveel ze waard zijn. Wie online zoekt op een term als ‘waarde zilver bepalen’ komt allerlei manieren tegen om zelf de waarde van dit edelmetaal te achterhalen. Je leest onder meer dat je op zoek moet gaan naar een keurmerk. Sommige mensen denken dat hun zilveren munten niets waard zijn als deze geen keurmerk bevatten, maar dat hoeft niet. Een keurmerk is namelijk niet altijd met het blote oog zichtbaar, waardoor je hem over het hoofd kunt zien. Bovendien heeft lang niet iedere zilveren munt een keurmerk. Reden genoeg om niet zelf te bepalen hoeveel jouw zilveren munten waard zijn.

Neem het zilverwerk mee naar een inkoper

Zelf de waarde van zilver bepalen is niet aan te raden. Daarom vraag jij je mogelijk af hoe je dit wel aanpakt. Je kunt jouw zilverwerk het beste meenemen naar een professionele inkoper. Deze persoon kan zilveren munten namelijk taxeren. Kies bij voorkeur voor een inkoper waar je zelf bij de taxatie aanwezig mag zijn. Op deze manier weet je dat de taxatie eerlijk verloopt. Een inkoper kijkt overigens niet alleen naar de zilverprijs, maar zoekt uit of er sprake is van verzamelwaarde. Een zilveren munt met verzamelwaarde kan namelijk veel meer waard zijn. Wie zelf gaat inschatten hoeveel zijn zilveren munten waard zijn, houdt hierbij geen rekening met de verzamelwaarde. Hierdoor verkoop je de munten mogelijk voor veel minder dan ze waard zijn en dat is zonde.

Zilveren munten verkopen
Photo by Scottsdale Mint on Unsplash

Verkoop niet aan de eerste beste geïnteresseerde

Zilver is kostbaar. Vandaar dat mensen dit edelmetaal graag in hun bezit krijgen. Kijk er daarom niet raar van op als er talloze mensen geïnteresseerd zijn in jouw zilveren munten. Sommige mensen verkopen aan de eerste partij die zijn interesse kenbaar maakt, maar dit is niet verstandig. Het gaat namelijk niet altijd om een betrouwbare partij. Zo kun je bijvoorbeeld gevraagd worden om jouw zilver op te sturen. Trap hier niet in, want je weet in dat geval niet zeker of je jouw geld ook krijgt.

Wie zilveren munten wil verkopen kan zich het beste tot een goudexpert richten. Hier krijg je namelijk altijd een eerlijke prijs voor de munten. Je kunt hier overigens ook gouden munten verkopen. Zo’n expert taxeert jouw munten eerst en brengt er vervolgens een bod op uit. Accepteer je het bod? Dan betaalt een goudexpert je vaak direct uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }