Hoe kun je zo gezond mogelijk leven?

Zo gezond mogelijk leven maakt je gelukkig en houd je sterk. Maar het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er genoeg tips om je op weg te helpen. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan gauw verder.

zo gezond mogelijk leven
Free happy life via Shutterstock by Patel apurva

Geen risico’s met goede verzekering

Je kunt nog zo gezond mogelijk leven, het is helaas geen vrijkaart om geen ziektes of andere klachten te krijgen. Natuurlijk verminder je de kans hierop wel: dat is al een heel goede reden om gezond te leven! Maar het is nog altijd belangrijk om goed verzekerd te zijn, mocht je toch zorg nodig hebben. Kies de beste zorgverzekering voor jouw situatie, welk type verzekering je ook wilt afsluiten. Denk bijvoorbeeld na over de hoogte van je eigen risico. Je hebt best wat voor het zeggen bij de aanvraag van de juiste zorgverzekering. Dit is een persoonlijke keuze: denk goed na over je wensen. Ook is het gebruikelijk om een aanvullende zorgverzekering te hebben, zelf voeg ik bijvoorbeeld vergoedingen voor fysiotherapie, voetzorg of anticonceptie te krijgen toe. Het is natuurlijk maar net waar je baat bij hebt.

Voldoende beweging voor je gezondheid

We gaan door naar de tips voor een gezond leven. Beweging is essentieel voor een gezonde levensstijl. Haak je dan al bijna af? Lees toch nog even door: veel mensen hebben namelijk een verkeerd beeld bij bewegen. Natuurlijk mag je alles geven tijdens een intensieve workout, maar dit is eigenlijk niet eens per se nodig. Je kunt ook doen aan matig intensieve beweging, denk aan een wandeling of een fietstocht. Dit is al een stuk haalbaarder. Ga bijvoorbeeld dagelijks na het avondeten even een blokje om: een half uur is al voldoende. Wel is het belangrijk dat je op regelmatige basis beweegt. Doe dit dus niet maar eens per week, maar het liefst (bijna) iedere dag. Het kost wat tijd en moeite om dit in je systeem te krijgen, maar het is absoluut mogelijk. Ook leuk: zoek een maatje om samen mee te sporten. Dat is al beter dan alleen! Je partner, vriend(in), collega of buurman: dit kan eigenlijk iedereen zijn, als je je er maar prettig bij voelt. Lukt het echt niet om je te motiveren voor beweging? Dan kan een personal coach je helpen – in ieder geval in het beginstadium.

zo gezond mogelijk leven
Healthy lifestyle via Shutterstock by Undrey

Zo gezond mogelijk eten

Gezond eten is natuurlijk tevens van belang. Ook hier bestaan veel misverstanden over. Je mag namelijk echt wel wat meer eten dan alleen een slablaadje. Het gaat er met name om dat je gevarieerd eet: zo krijg je alle voedingsstoffen binnen. Dat patatje mag dus ook gewoon, maar niet te vaak. Gelukkig maar, want ik ben dol op patat. En chocolade is mijn guilty pleasure. Wissel het af met gezonde keuzes. Het is soms raadzaam om wat minder te eten, maar ook dit is eigenlijk niet altijd noodzakelijk. Als je bijvoorbeeld meer gaat bewegen, heb je die voedingsstoffen immers weer hard nodig. Zoek vooral naar de balans. Vind je het moeilijk om dit in te schatten? Een voedingsdeskundige kan met je meekijken of je eetpatroon helpen analyseren.

Minder stress draagt bij aan zo gezond mogelijk leven

Veel mensen hebben last van stress, door het werk of de thuissituatie. Een beetje stress op z’n tijd is niet zo’n probleem: het heeft zelfs een belangrijke functie. Maar vaak stress of chronische stress ervaren, is schadelijk voor de gezondheid. Het is belangrijk om stress te verminderen, zeker als je al stressklachten ervaart (van slaapproblemen tot een hoge bloeddruk). Neem vaker rust. Slaap lang genoeg. Stel je verwachtingen bij en wees niet te streng voor jezelf. Dit zijn al belangrijke basisaanpassingen. Maar het kan ook nodig zijn om bijvoorbeeld minder te gaan werken, als je het allemaal niet kunt bijbenen. Een (huis)arts kan je hierover adviseren. Het is in ieder geval belangrijk om hier een afspraak mee te maken, als je het idee hebt dat je (te) veel last van stress hebt.

Veel bewegen, gezond eten en minder stress ervaren, het zijn belangrijke uitgangspunten bij een gezonder leven. Neem dit serieus en denk niet: daar ga ik later wel eens naar handelen. Het is immers veel verstandiger om preventief aan je gezondheid te denken en je gezondheid op peil te houden.

Wat doe jij om zo gezond mogelijk te leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }