Op jezelf wonen? Deze vaste lasten betaal je!

vaste lasten
Via Shutterstock by Andy Dean Photography

Zodra je op jezelf gaat wonen, komen daar een aantal zaken bij kijken. Wanneer je dit voor het eerst doet kan dat overweldigend zijn. Met welke zaken dien je dan rekening te houden? Allereerst met de vaste lasten natuurlijk. Deze vaste lasten kun je verwachten!

Vaste Lasten

Ik ga hier even uit van mijn eigen vaste lasten. Dan krijgen jullie een beetje een idee van wat er allemaal nodig is. Uiteraard is het voor iedereen anders, maar de meeste lasten komen redelijk overeen en moet iedereen betalen.

Huur

Het eerste waar je aan moet denken is dat je vanaf nu elke maand nethes huur dient te betalen. Meestal is dat voor de 1e van de maand. Zorg dat je dit via automatische incasso doet, dan kun je het ook nooit vergeten.

Gas / Water / Licht

Mijn stookkosten voor de verwarming en douchen + water zijn bij de servicekosten van mijn huurprijs inbegrepen. Gas voor te koken en elektriciteit heb ik nog apart aangesloten via Nuon. Uiteraard zijn er allerlei manieren om te besparen op deze kosten. Denk aan LED-verlichting, dekentjes en een goede isolatie.

Verzekeringen voor je woning

Als je je huisje leuk ingericht hebt is het belangrijk om je meubels en spulletjes goed te verzekeren. Je moet er niet aan denken dat deze allemaal verloren gaan door brand of inbraak, toch? Hiervoor sluit je dus een inboedelverzekering af. Verder is het ook handig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zo ben je goed verzekerd, wanneer je per ongeluk iets stukmaakt van iemand anders.

Autoverzekering en wegenbelasting

Dit geldt uiteraard alleen als je een auto hebt. Aangezien mijn reiskosten door mijn werkgever vergoed worden, rijd ik liever met de auto dan het OV. Uiteraard komen daar dan wel nog maandelijks kosten voor mijn wegenbelasting en autoverzekering bij. Daarnaast dien je ook rekening te houden met afschrijving van je auto en eventuele reparatiekosten. Houd hier altijd wat geld voor achter de hand.

Gemeentelijke belastingen

Dit zijn belastingen die iedereen betaalt voor o.a. onroerende zaken, afvalstoffen, e.d. Hier in Zuid-Limburg gaat dat via de BSGW. Je kunt er voor kiezen om het bedrag jaarlijks in één keer te voldoen of om het te verdelen over 10 maanden.

Internet, TV & Entertainment

Dit is uiteraard optioneel. Alhoewel de meeste mensen wel voor een pakket kiezen, hoeft dat uiteraard niet te betekenen dat je dit ook wilt. Ik vind het zelf wel fijn om een Ziggo alles-in-één pakket met Movies & Series XL te hebben. Daarnaast wil ik ook niet zonder Netflix, dus deze kosten komen er ook nog eens bij.

Zorgverzekering

Ook een grote kostenpost. Maar eentje die zeker wel verplicht is. Vraag eens na of je werkgever een collectieve verzekering aanbiedt. Dat scheelt altijd enorm in de kosten. Denk ook goed na over wat je zelf nodig hebt. Ga je vaak naar de tandarts? Dan is een aanvullend pakket dat tot een bepaald bedrag vergoed zeker handig!

Wat ik zelf heel fijn vind, is als alles rond dezelfde tijd in een maand wordt afgeschreven. Als je alles via automatische incasso doet, kun je niks vergeten en is alles netjes op tijd betaald. Ik krijg salaris op de 20e en wil dus dat tussen de 20e en de 1e van de nieuwe maand alles betaald is. Dan weet ik na de 1e dat dat geld over is en ik nergens meer rekening hoef te houden.

Met welke vaste lasten houd jij nog rekening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }