De barokke parels van Tsjechië

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Klementinum

Ben je op zoek naar een reis vol cultuur en de mooiste uitzichten? Dan is Tsjechië het volgende op je bucket list! Vandaag lees je meer over de barokke parels van Tsjechië.

Wist je dat in Praag de mooiste bibliotheek ter wereld staat en Tsjechië rijk is aan een van de mooiste bedevaartsoorden in Centraal-Europa?
De Tsjechische Republiek kent een rijke cultuurgeschiedenis waarin godsdienst een belangrijke rol heeft gespeeld. In de 10de eeuw werd het Christendom geïntroduceerd en werden er door het hele land kloosters en kerken gebouwd.
Tegenwoordig gaan er nog maar weinig Tsjechen naar de kerk, Tsjechië is een van de minste religieuze landen ter wereld, maar de kerken en kloosters worden goed onderhouden en zijn zeker een bezoek waard.

Tsjechië is een van de minst religieuze landen ter wereld, maar was van oudsher een katholiek land. De christelijke tradities hebben bijgedragen aan het ontstaan van vele prachtige cultuurmonumenten. De barokke kloosters, rijzige kathedralen, kloostergangen rond rustige binnenplaatsen, bibliotheken en kapittelzalen pronken als juwelen in een magisch landschap.

In de ban van oude kloosters

De muren, gevels en torens van majestueuze kloosters vallen vaak van mijlenver op, zoals van het pelgrimsoord Svatý Kopeček (De Heilige Heuvel) in Olomouc. Even buiten het centrum van Olomouc staat dit klooster dat haar barokke uiterlijk kreeg tussen 1726 en 1737. Boven de stad Příbram torent het pelgrimsoord Svatá Hora, de Heilige Berg. Het enorme barokke complex met sierlijke torens, koepels en  hoekkapellen is ter ere van de Heilige Maagd Maria. Het is een van de mooiste bedevaartsoorden in Centraal-Europa. Het Premonstratenzer klooster in Teplá nabij Mariánské Lázně, is een van de laatste oude grote kloosters in West-Bohemen, waar de religieuze levenswijze nog steeds gepraktiseerd wordt.

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Ladislav Renner
Cisterciënzerkloosters

In Zuid-Bohemen ligt het Cisterciënzerklooster Vyšší Brod, het enige fungerende mannelijke cisterciënzerklooster in Tsjechië. Het terrein is nagenoeg in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het is mogelijk het klooster te bezoeken waarbij de gotische en barokke inrichting van de  kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria kan worden bewonderd, net als een aantal kapellen, een vroeg gotische kapittelzaal, de schilderijenzaal en de bibliotheek.

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Libor Sváček

Een opvallend technisch werk is het Cisterciënzerklooster in Plasy. Het unieke gebouw steunt op duizenden pilaren en de fundering overstroomd tot op de dag van vandaag regelmatig. Het is mogelijk de kloostergalerij en de kapittelzaal te bezichtigen, net als de bibliotheek, de werkkamer van de abt of de ziekenvleugel met een apotheekexpositie, en ook de fundamenten van het klooster.

Ook het Cisterciënzerklooster in Osek is het bezoeken waard. Naast de kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria kan de kloostergalerij, het kloosterhof en een vroeg gotische kapittelzaal met een unieke romaanse preekstoel met een knoopvormig onderstel bezocht worden.

Barokke parels in de Broumov-regio

De Broumov-regio is rijk aan het prachtige natuurgebied Adršpach met haar grillige rotsformaties en helder blauw meer. Niet alleen de rotsformaties zijn veraf zichtbaar ook het Benedictijnenklooster in Broumov is een imposant bouwwerk dat van verre te zien is. Het klooster is jaarrond dagelijk geopend. Tijdens de rondleiding wordt de prachtige kloosterbibliotheek, de kerk van Heilige Adalbert (Vojtěch) en de voormalige kloostereetzaal bezocht. Hier wordt de kopie van de Lijkwade van Turijn geëxposeerd– een kleed waarin Jezus gewikkeld werd nadat hij aan het kruis gestorven was. In de kelders van het klooster van Broumov bevinden zich tientallen mummies, die afkomstig zijn uit de crypte van de St.-Procopiuskerk in Vamberk. De oudste mummies stammen uit de 17e eeuw, het merendeel echter uit de 18e eeuw. Voor wie even wil bijkomen van dit bezoek kan een heerlijk kopje koffie drinken in het kloosterkoffiehuis genaamd Café Dientzenhofer. De koffie is afkomstig van de koffiebranderij uit Trutnov. Een hele bijzondere ervaring is een overnachting in het klooster in de voormalige monnikencellen.

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Jan Záliš

In de regio is ook de Kerkengroep van Broumov te vinden. Deze reeks van barokke plattelandskerken is uniek in Europa. De kerken werden in het landschap rondom Broumov aan het begin van de 18de eeuw gebouwd in opdracht van de Benedictijnen door vader en zoon Dientzenhofer.

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Jan Záliš
Praagse barok

Ook in Praag kom je de namen van vader en zoon Dientzenhofer tegen. Vele barokke gebouwen dragen hun handtekening zoals bijvoorbeeld de St. Nicolaaskerk (Chrám sv. Mikuláše) in de Kleine Zijde, Loreto in het Burchtkwartier (Hradčany) en de  St. Margaretha-basiliek in het Benedictijnenklooster Břevnov.  Een van de hoogtepunten van de Praagse barok is het Strahovklooster. De prachtige barokke interieurs zijn te bewonderen tijdens een bezichtiging aan de bibliotheek en galerie. Het Stravovklooster werd gesticht in het jaar 1140 en is hiermee het oudste Premonstratenzer klooster in Tsjechië en één van de oudste kloosters van de Premonstratenzerorde ter wereld.

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Ladislav Renner
Bezoek de mooiste bibliotheek ter wereld in Praag

De lezers van de populaire Amerikaanse website Bored Panda, die gespecialiseerd is in topfotografie en illustratie, hebben met hun stemming zelfs een Praagse bibliotheek tot de mooiste van de wereld verkozen. Deze bevindt zich echter niet in het Strahovklooster, maar in Klementinum, het voormalige Jezuïetencollege in de Oude Stad. De bibliotheek van Klementinum heeft het tijdens de verkiezing opgenomen tegen de bibliotheek van Trinity College in Dublin, de bibliotheek van het Benedictijnenklooster in het Oostenrijkse Admont en tegen de Franse Nationale Bibliotheek in Parijs. Overigens, de bibliotheek is niet de enige bijzonderheid die in het Klementinum te vinden is. In de Astronomische toren hebben de Jezuïeten in de eerste helft van de 18de eeuw een astronomisch en meteorologisch observatorium opgericht. Sinds het jaar 1775 tot heden worden hier dagelijks weergegevens bijgehouden. In de toren worden ook eigentijdse meetapparaten geëxposeerd en de galerij biedt een schitterend uitzicht over het historische centrum van Praag.

Barokke parels van Tsjechië
Fotograaf: Teplá archiv

Ik was al verkocht toen ik las dat de mooiste bibliotheek ter wereld in Praag stond! Samen met alle andere monumenten die je kunt bezichtigen kun je hier een prachtige city trip van maken! Het lijkt me absoluut de moeite waard!

Ben jij al eens naar Tsjechië geweest?

Liefs,
Tasja

2 Reacties

  1. 30/09/2016 / 08:39

    Oh wauw, prachtig! Die bibiliotheek lijkt zo uit een film gekomen te zijn. Hele mooie foto’s ook!

  2. 30/09/2016 / 07:48

    Ik ben twee keer naar Tsjechië geweest en heb daar nog altijd dingen op mijn lijstje staan die ik wil zien. Zelfs in Praag waar ik beide keren ook geweest ben. De ene keer een dag en de andere keer drie dagen. Tsjechië is zo’n mooi land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }