Tips voor het maken van een bijzonder reisdagboek

bijzonder reisdagboek
Via Shutterstock

Nog drie maanden tot aan mijn volgende reis… (daarover later deze week meer…) Dat duurt nog even, maar ik kan wel alvast een aantal voorbereidingen treffen. Vandaag deel ik een aantal tips voor het maken van een bijzonder reisdagboek.

Tips voor het maken van een bijzonder reisdagboek

Wanneer ik op reis ben, houd ik graag een dagboekje bij. Dit doe ik deels uit praktische overwegingen (tegen de tijd dat ik een verslag voor mijn blog ga schrijven, kan ik gemakkelijk teruglezen wat ik ook alweer allemaal beleefd heb), maar ook omdat zo’n boekje op zichzelf al een leuke herinnering aan de reis is. Hoewel ik mijn eigen reisdagboeken meestal relatief simpel houd, zie je online echt de meest bijzondere creaties voorbijkomen. Heel inspirerend! Ben jij ook van plan om je volgende reis vast te leggen in een reisdagboek? Met de onderstaande tips maak je er iets speciaals van.

Het boekje zelf

Stap één is natuurlijk het aanschaffen van een geschikt boekje. Er is enorm veel keuze op het gebied van reisdagboeken; van basic notitieboekjes met enkel lege, witte vellen, tot boekjes die al gericht zijn op een bepaalde bestemming en die je praktisch alleen nog maar hoeft in te vullen (zoals deze van Parijs). Op Etsy kwam ik nog deze toffe reisdagboeken tegen, waarop je met draad en pinnetjes je route kunt aangeven. Ook erg leuk is het om zelf een reisdagboek te laten graveren, zoals ik heb gedaan voor New York.

gepersonaliseerde Moleskine

Schrijfsels

Je kunt je boekje natuurlijk puur visueel maken, maar voor later is het wel zo leuk wanneer je ook wat beschrijvingen hebt toegevoegd. Daarbij gaat het er niet per se om dat je verslag uitbrengt van je complete dagprogramma; denk ook aan grappige anekdotes of dingen die je zijn opgevallen in het land waar je verblijft, of beschrijf bijvoorbeeld wat je allemaal gegeten hebt, naar welke muziek je luisterde, welk boek je onderweg las enz. Titels en losse woorden kun je er extra uit laten springen met bijzondere handlettering. Een mooi voorbeeld daarvan zie je hier.

Foto’s

Geen compleet reisdagboek zonder foto’s. Wanneer je een smartphone of digitale camera gebruikt, komt het er doorgaans op neer dat je de foto’s pas achteraf kunt toevoegen. Zorg er daarom voor dat je genoeg ruimte vrijhoudt. Ideaal voor het maken van een reisdagboek zijn natuurlijk instant camera’s, of van die portable fotoprintertjes (zoals de HP Sprocket). Helaas maakt dat de foto’s wel meteen een stuk duurder. Je kunt er ook nog voor kiezen om je reisdagboek digitaal te ontwerpen via een fotowebshop als posterXXL. Het maakt het proces misschien iets minder spontaan, en het inscannen van tickets en andere papieren herinneringen kost wat tijd, maar dan ziet je boekje er wel professioneel uit.

bijzonder reisdagboek
Via Shutterstock
Tickets, knipsels en gevonden voorwerpen

Om de sfeer van het land echt terug te laten komen in je reisdagboek, kun je er de meest uiteenlopende (papieren) herinneringen inplakken. Een paar ideeën:

  • Landkaarten en stadsplattegronden
  • Je paklijst en je reisschema
  • Labels van flesjes drinken of van dingen die je gegeten hebt
  • Ansichtkaarten en postzegels
  • Tickets van vluchten, busritten, musea enz.
  • Bloemen en bladeren (lees hier hoe je die onderweg kunt drogen)
  • Knipsels uit lokale folders of tijdschriften
  • Kleine briefjes met notities die je hebt gemaakt
Tekeningen

Maak je reisdagboek nog persoonlijker met kleine tekeningetjes. Daar hoef je echt geen tekentalent voor te zijn! Maak een tekening van het uitzicht dat je hebt, van voorwerpen die je gebruikt, van de bus waarmee je gereisd hebt, van je reisroute of van willekeurige taferelen op straat. Inspirerende voorbeelden van reisdagboeken met veel tekeningen, zie je hier en hier. Vergeet dus niet om pennen of viltstiften in verschillende kleuren mee te nemen (ook handig bij het schrijven).

Houden jullie wel eens een reisdagboek bij?

Liefs,
Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }