Schilderachtige charme van Bretagne

Bretagne

Bretagne is een Franse regio op het gelijknamige schiereiland Bretagne. Het land staat bekend om haar authenticiteit, cultureel erfgoed en ongerepte kliffen, rotsachtige kustlijn, groene velden. Het land is populair onder wandelaars vanwege de natuur en het aangename zeeklimaat.

Ik zou zelf dolgraag door deze prachtige en pittoreske straatjes willen wandelen. Lijkt me heerlijk!

Schilderachtige charme van Bretagne

Aan de kust zijn er talloze bezienswaardigheden; de smaragdkust en  de roze granietkust, de schiereilanden Quiberon en Crozon en niet te vergeten: de golf van Morbihan.

Bretagne heeft prachtige Bretonse dorpen met een schilderachtige charme. Aan het einde van de negentiende eeuw hebben veel kunstschilders deze streek ontdekt. Het dorp Pont Aven is bekend geworden in de kunstgeschiedenis vanwege de School van Pont-Aven, opgericht door o.a. Paul Gaugin en de Nederlander Meijer de Haan. Zij legden hier de basis voor de abstracte kunst.

Beroemde kunstschilders in Bretagne

Pablo Picasso schilderde met passie in de badplaats Dinard. Picasso kent vele stijlen en is altijd op zoek geweest naar vernieuwing. Rond 1900 werkte hij voornamelijk met blauwgroene tinten, wat bekend staat als zijn Blauwe periode. Een aantal jaar daarna begon hij aan zijn roze periode. Vanaf 1909 brak zijn Kubistische periode aan. Er volgden nog veel meer periodes zoals de klassieke periode, surrealistische periode en abstracte periode

Claude Monet streek neer in het Bretonse dorp Belle-Île-en-Mer (‘Mooi eiland in de zee’), dat iets ruiger is van karakter. In zijn vroege werk was Claude Monet vooral beïnvloed door een vernieuwende stroming in delandschapsschilderkunst. Bij deze vorm van schilderkunst wordt er veel gewerkt in de open lucht en schilders probeerden met name de sfeer van een landschap over te brengen op schildersdoek. Monet wilde meer dan dat: hij streefde ernaar licht en sfeer te treffen van van een enkel moment.

Henri Matisse vond ook in Bretagne volop inspiratie. Matisse was een revolutionaire kunstenaar. Hij is het meest bekend om zijn gebruik van expressieve kleuren. Hij was continu op zoek naar een volmaakte harmonie tussen vorm en kleur en probeerde tot de essentie te komen van hetgeen hij schilderde.

Voor meer informatie toerisme, gastronomie, steden & dorpen en vakantie in Bretagne kun je hier lezen.

Ben jij al eens in Bretagne geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }