Claimingo: Vlucht vertraagd of geannuleerd? Check snel of je recht hebt op compensatie!

vlucht vertraagd of geannuleerd
Via Shutterstock

Niets is zo vervelend als vol van enthousiasme op een luchthaven staan en daar je hele reis in het water zien vallen. Je hebt vast wel de ongewenste woorden ‘geannuleerd’ of ‘vertraagd’ of het vertrekbord op de luchthaven zien staan. Hopelijk heb je tot nu altijd geluk gehad en gold dit slechts voor andere vluchten, maar misschien ben je zelf ook al wel eens de dupe geweest van vluchtproblemen. Hoe dan ook is het handig om te weten waar je als reiziger recht op hebt in zo’n situatie.

Voorwaarden voor compensatie

In 2004 zijn er in een Europese verordening regels vastgelegd voor compensatie voor reizigers. Verordening (EG) nr.261/2004 bepaalt dat passagiers van een vlucht die overboekt, geannuleerd of meer dan drie uur vertraagd is, recht hebben op een vergoeding. Als je aan een van onderstaande voorwaarden voldoet, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor compensatie:

  • Je vlucht was minimaal 3 uur vertraagd; Kies voor Claim&GO als je direct en zonder risico een vast bedrag wilt ontvangen.
  • Je vlucht was geannuleerd;
  • Je vlucht was overboekt;
  • Je bent geweigerd bij het instappen;
  • Je hebt door vertraging een aansluitende vlucht gemist.

Echter zitten er nog een paar haken en ogen aan. Zelfs wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is er een mogelijkheid dat je geen recht op compensatie hebt. Dit het geval wanneer er sprake is van een buitengewone omstandigheid. Hierbij zijn de vluchtproblemen ontstaan buiten de macht van de luchtvaartmaatschappij om. Denk bijvoorbeeld aan zeer slecht weer, politieke onrust, of stakingen die invloed hebben op de uitvoering van jouw vlucht.

Waar heb je exact recht op?

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de afstand van de vlucht. De prijs van je ticket heeft hier dus geen invloed op. De vergoeding is bedoeld om jou als reiziger te compenseren voor het ongemak. De hoogte van de vergoeding wordt als volgt berekend:

Vluchtafstand Vergoeding
Tot 1500 km

1500 – 3500 km

3500 km of meer

€250,-

€400,-

€600,-

Naast financiële vergoeding heb je ook recht op verzorging. Als je meer dan 2 uur moet wachten, is de luchtvaartmaatschappij verplicht om jou iets te eten en drinken aan te bieden. De verwachte duur van de vertraging in combinatie met de lengte van de vlucht bepalen wanneer de luchtvaartmaatschappij je iets moet aanbieden. Naast eten en drinken heb je in alle gevallen recht op twee gratis telefoongesprekken, e-mails, faxen, of telexen

Vluchtafstand Vertraging
Tot 1500 km

1500 – 3500 km

3500 km of meer

Vanaf 2 uur

Vanaf 3 uur

Vanaf 4 uur

 Direct bekijken of je recht op hebt op compensatie? Doe het hier:

Compensatie claimen

Maar liefst 80% van de luchtvaartpassagiers die vluchtproblemen ervaart, claimt nu geen vergoeding. Veel passagiers weten namelijk überhaupt niet dat ze recht hebben op compensatie en een groot deel van de passagiers die dit wel weet, ziet op tegen het juridische proces.

Als passagier kan je namelijk zelf compensatie claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De luchtvaartmaatschappijen staan er om bekend niet erg meegaand te zijn rondom het uitbetalen van dit soort compensaties. Je kunt je voorstellen dat ze er ook niet echt om staan te springen €600,- per persoon uit te betalen voor een volledige A380 die 5 uur vertraging had.

Luchtvaartmaatschappijen geven vaak onterecht te schuld van de vertraging aan een buitengewone omstandigheid of negeren de aanvragen voor compensatie volledig. Deze tegenslagen of zelf dit vooruitzicht weerhoudt veel gedupeerde reizigers van het claimen van hun rechtmatige vergoeding.

Weet jij ook niet een exact hoe je een claim in moet dienen of twijfel je over je recht op compensatie? Claimingo helpt je! Claimingo een consumentenorganisatie die reizigers wijst op hun rechten rond vluchtproblemen en hen helpt met het verkrijgen van de compensatie waar zij recht op hebben.

Claimingo

Claimingo neemt al jouw risico’s over en neemt je alle lasten uit handen. Zij gaan voor jou een compensatie bij de luchtvaartmaatschappij halen, terwijl jij je nergens druk om hoeft te maken. Claimingo werkt met twee service diensten

No cure, no pay

Bij No cure, no pay neemt Claimingo de lasten van het juridische proces volledig over. Jij hoeft dus niet te procederen tegen de luchtvaartmaatschappij, dit doen zij voor je. Dit proces kan helaas wel 6 tot 8 maanden duren. Zoals eerder aangegeven zijn de luchtvaartmaatschappij niet heel meegaand en soms is er zelfs een rechtszaak nodig. Maar gelukkig liggen al deze lasten (en kosten!) volledig bij Claimingo. Nadat de luchtvaartmaatschappij de claim uitbetaald heeft, houdt Claimingo 24% in van het uitbetaalde bedrag. De rest is voor jou. Helaas bestaat er wel de kans dat de luchtvaartmaatschappij jouw claim niet uitbetaalt (omdat er bijvoorbeeld sprake is van een ‘buitengewone omstandigheid’) en jij dus geen vergoeding ontvangt. Gelukkig ben jij in dat geval Claimingo ook niks verschuldigd.

Claim&GO

Naast de standaard No Cure, No Pay service biedt Claimingo als enige in Nederland Claim&GO aan. Met deze service ontvang je hoe dan ook binnen één week de vergoeding op je rekening. Dit vastgestelde bedrag ligt lager dan bij No cure, no pay, maar je hoeft niet te wachten tot Claimingo het volledige juridische proces heeft afgerond. Je mag de compensatie zelfs houden wanneer uiteindelijk blijkt dat er sprake was van een ‘buitengewone omstandigheid’ en de luchtvaartmaatschappij de claim dus niet hoeft uit te betalen. Na één week ben je dus overal vanaf en kan je direct van je compensatie genieten.

Bekijk of Claimingo iets voor je kan betekenen:

Is jouw vlucht wel eens vertraagd of geannuleerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }