Mooie fietsroutes in Limburg + handige tips!

Limburg is het ‘buitenland van Nederland’. Inderdaad, de zuidelijkste provincie van ons land is prachtig, met een zeer gevarieerd landschap, pittoreske dorpen, interessante steden en vele plekken die echt buitenlands aandoen. Kortom, een ideaal gebied voor een heerlijke fietstocht/-vakantie. Stel zelf je favoriete route samen door het internet te gebruiken. Hieronder geven we je vast een paar ideeën voor mooie fietsroutes in Limburg!

fietsroutes in Limburg
Landschap Zuid-Limburg by Wut_Moppie
Inspiratie voor mooie fietsroutes 

Wil je graag een vlakke of juist heuvelachtige tocht? Heeft een tocht waarbij je alleen maar fietst en om je heen kijkt je voorkeur, of wil je liever ‘ergens’ heen peddelen om daar wat te bekijken? Met of zonder stops, lang of kort: jij bepaalt het allemaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande ideeën?

 • Een fietstocht door het glooiende heuvelland van Zuid Limburg, langs het toeristische Valkenburg en het American Cemetery bij Margraten.
 • Een prachtige route om het glooiende heidelandschap en de zandvlaktes te ontdekken.
 • Of trek er op uit naar de Maasplassen, waar je langs een paar eeuwenoude, typisch Limburgse dorpjes, kastelen, watermolens en meer komt.
 • Geniet van de prachtige natuur in de streek tussen Noord-Brabant en Limburg waar de Peelreservaten liggen.
fietsroutes in Limburg
Maasplassen by DS_photography
Tips voor het samenstellen van een mooie route

Er zijn een aantal factoren waar je bij het plannen rekening mee moet houden: 

 • Waar vertrek je? Ga je uit van je huisadres en wil je daarvandaan de omgeving verkennen, ben je ergens op vakantie en huur je fietsen, of heb je een fietsdrager op de auto en kun je overal komen? Dit is bepalend voor je vertrekpunt. 
 • Hoe lang moet de route zijn? Dit is afhankelijk van de conditie en leeftijd van de deelnemers. Vooral als er ook kinderen meefietsen, is het belangrijk om de toch niet té lang te maken. Als je minder afstand fietst, heb je ook meer tijd om onderweg af te stappen voor een bezienswaardigheid of een gezellige picknick.
 • Zwaarte van de tocht en het landschap: Limburg staat bekend om de mooie, glooiende heuvels. In het bos- en heidegebied zijn er vaak onverharde wegen. Dat maakt het fietsen uiteraard wel wat zwaarder. Er zijn ook vlakke routes te vinden. De zwaarte van de tocht moet je ook weer laten afhangen van de conditie en leeftijd van de deelnemers.
 • Weer: Kies een mooie dag die niet te warm of te koud is.
 • Bagage: veel bagage meeslepen is niet prettig, maar het is wel belangrijk om de noodzakelijk dingen mee te nemen. Denk aan telefoon en oplader (voor navigatie), water, zonnebrandcrème, regenkleding, reparatiesetje voor de fiets en eventueel een lunchpakket voor de picknick.
 • Zorg dat jullie fietsen in orde zijn én zorg voor goede sloten. Geadviseerd wordt per fiets 2 sloten (bijvoorbeeld een kabelslot + beugelslot) en vastzetten aan een vast object. 
 • Vertrek op tijd. Zo heb je de hele dag de tijd en hoef je niet te haasten.

Met bovenstaande factoren rekening houdend, kun je online zelf de mooiste routes uitstippelen. Je kunt daarbij handig gebruik maken van de fietsknooppunten, die je ook online kunt vinden. Indien je nog een leuk vakantiepark in Limburg zoekt om te overnachten, is de Leistert een goede optie!

Heel veel plezier!

Welke mooie fietsroutes in Limburg spreken jou het meest aan?

16 Reacties

 1. Corrina
  16/01/2021 / 17:25

  prachtig zodra we weer mogen gaan we los met tripjes maken

 2. 29/12/2020 / 07:33

  Thnx voor de tips. Heb afgelopen zomer het fietsen ontdekt en zoek nog volop inspiratie voor mooie routes. Liefst beetje offroad (niet te veel) want ik heb een stoere mountainbike 🙂

 3. 19/10/2020 / 18:13

  Goede tips waar je rekening mee moet houden inderdaad.

 4. 17/10/2020 / 16:29

  Ik ben ook zo iemand die graag gaat fietsen en fietsroutes uitstippelt. We hebben mooie, groen pareltjes vlakbij huis. Dat zei ik deze week ook nog iemand.

 5. 17/10/2020 / 12:28

  mijn vriend en ik gaan vaak op vakantie in limburg en gaan dan ook altijd fietsen. zo’n mooie omgeving met de heuvels en knusse stadjes

 6. Mieke| Miek's Mind
  16/10/2020 / 10:05

  Op vakantie vind ik het wel leuk om een dorp of stad met de fiets te verkennen maar in NL fietsen doe ik nooit eigenlijk (echt een fietsroute dan)

 7. Caroline
  16/10/2020 / 09:49

  Wauw wat een prachtige foto’s, zo krijg ik nog meer zin om te gaan fietsen in Limburg.

 8. Tania
  15/10/2020 / 17:03

  Het lijkt me daar echt prachtig om te fietsen.

 9. Joanne
  15/10/2020 / 16:28

  Wat een fijne tips! In limburg zijn er inderdaad genoeg mooie plekken te vinden om te fietsen of lekker te wandelen.

 10. 14/10/2020 / 22:59

  Wat een leuke tips. Prachtige foto’s ook. Krijg weer zin om een fietsroute te doen.

 11. 14/10/2020 / 18:26

  Ik ben eigenlijk niet zo van het fietsen…. maar het ziet er zeker wel schitterend uit zeg!

 12. 14/10/2020 / 12:06

  Ongeveer twee jaar geleden ben ik voor het eerste naar Limburg geweest! (Erg hé).. Het was een regenachtig weekend in maart en we hadden een hotelletje geboekt in Valkenburg. Het was heerlijk om door de omliggende dorpjes te rijden, maar je kunt alles nog beter ontdekken met de fiets of lopend. Ooit gaan we terug (en hopen we op beter weer)

 13. 14/10/2020 / 10:06

  Limburg is echt een prachtige omgeving. Wij gaan er elk jaar minstens 1 keer naar toe

 14. 13/10/2020 / 13:09

  Bij Limburg denk ik bij fietsen meteen aan de heuvels en dat het dan zo lastig fietsen is. Maar met een eBike los je dat natuurlijk snel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }