Achter de schermen bij Game of Thrones in Kroatië

205322-dubrovnik-optimized-for-print-ivo-biocina-f6f536-large-1461231911” Valar morghulis

Afgelopen week ontving ik echt een super gaaf persbericht in mijn mailbox. Ik schreef al eens eerder een artikel over een wereldreis met de GOT-map, maar toch wil ik deze reis nog even uitlichten! Zodra ik de mogelijkheid heb, wil ik deze reis echt gaan plannen. Ik ben ooit al eens in Split geweest, maar toen bestond de serie nog niet. Nu is het dus extra speciaal!

Heb je ooit de voetsporen van Cersei willen volgen, in de troonzaal van Daenerys willen zitten of een coup willen plannen in de tuinen van de Red Keep? Nu het nieuwe seizoen van Game of Thrones begonnen is, is het misschien tijd voor een trip naar Kroatië om de iconische locaties in het echt te zien. Me want! <3

De HBO-serie Game of Thrones loopt nu vijf seizoenen. Telkens was Kroatië de filmlocatie bij uitstek.

De iconische kuststad Dubrovnik, dat dienst doet als King’s Landing, de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken, en Split, zijn twee van de belangrijkste locaties uit de serie. Dit heeft het toerisme in Kroatië de laatste jaren een boost gegeven.

De Oude Stadsmuren

De oude stadsmuren van Dubrovnik zien eruit alsof ze speciaal voor de serie werden gebouwd, maar in feite dateren ze uit de dertiende eeuw. Later werden ze nog verbouwd en versterkt. Ze staan bekend als één van de grootste vestingwerken uit de middeleeuwen, aangezien ze toen nooit werden doorbroken. Elk seizoen opnieuw brengen ze King’s Landing weer tot leven.

205323-dubrovnik-optimized-for-print-sergio-gobbo-ee331d-large-1461231911 (1)

De schuilplaats van Daenerys

De beroemdste bezienswaardigheid in Split is het Paleis van Diocletianus, een 1.700 jaar oud monument dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Binnen de muren en in de kelders traint Daenerys haar drie draken. Daar sluit ze hen uiteindelijk ook op na hun moorddadige aanvallen.

Het paleis diende oorspronkelijk als verblijf voor Diocletianus, één van de grootste Romeinse keizers, na zijn aftreden in de vierde eeuw na Christus. De bovenste verdiepingen zijn niet bewaard gebleven, maar omdat de ondergrondse tunnels dienst deden als opslagplaats voor afval bleven die wel intact. In 1952 werden de tunnels uiteindelijk opgegraven, zodat bezoekers er nu door kunnen wandelen.

De stad Meereen

Op amper 20 minuten ten noorden van de stad Split ligt het fort Klis. Dit middeleeuwse kasteel wordt gebruikt als buitenlocatie voor Meereen, de grootste van de drie Slavensteden, waar Daenerys de slavenhandelaars ten val brengt.

Het fort was ooit een koninklijk kasteel. Er verbleven tal van Kroatische koningen die konden uitkijken over de vallei, de stad aan de voet ervan en de Adriatische Zee. Tegenwoordig kunnen bezoekers het hele historische fort bezichtigen,   ongehinderd door touwen of vergrendelde deuren.

ZVONKO AB 3

De paleistuinen 

In Trsteno, op 15 minuten van Dubrovnik, ligt het Arboretum van Trsteno. Deze weelderige tuinen vormen het decor voor personages zoals Tyrion, Lord Varys en Margaery Tyrell, die hun coups en plannen smeden in de Red Keep. De kusttuinen die aan het eind van de vijftiende eeuw werden aangelegd op het landgoed Gučetić-Gozze, beslaan 25 hectaren en omvatten een aquaduct, een molen, een fontein met een Neptunus-beeld en een paviljoen dat uitkijkt over de zee.

205325-trsteno-optimized-for-print-sergio-gobbo-7643e2-large-1461231912

De zeeslag bij Blackwater

Fort Lovrijenac, dat ook bekend staat als het Gibraltar van Dubrovnik, is de locatie van de iconische zeeslag bij Blackwater. Daarbij probeerde Stannis Baratheon King’s Landing aan te vallen en Joffrey van de troon te stoten.

Dit fort, op een klif 37 meter boven zeeniveau, ligt buiten de stadsmuren en is een historisch symbool van het verzet van Dubrovnik tegen de Republiek Venetië.

De weg der schande van Cersei 

Het pittoreske St. Dominika, met zijn smalle straatjes en paden, ligt in het oude stadsgedeelte van Dubrovnik, dat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het komt voor in diverse scenes van de serie, onder andere als de beroemde weg der schande die koningin Cersei naakt moest afleggen, als symbool van boete. De straat ligt vlakbij het klooster en de Dominicanenkerk, en loopt tot aan Fort Revelin, in Ploče, de oostelijke ingang van de Oude Stad.

205320-dubrovnik-optimized-for-print-hrvoje-serdar-af56c8-large-1461231639

De stad Qarth

Het eiland Lokrum, bij Dubrovnik, doet in de serie dienst als de stad Qarth, waar Daenerys de Spice King bezoekt. Het eiland ligt op amper 15 minuten varen van de oude haven van Dubrovnik.

205324-lokrum-optimized-for-print-juraj-kopac-df7d60-large-1461231911

Lokrum is een natuurreservaat en speciaal bosreservaat waar families pauwen leven. Een van de hoofdattracties is het kleine meer Mrtvo More, ofwel de Dode Zee, een kristalhelder meer waarin men kan zwemmen.

Hoe gaaf is dit? Ik kan niet wachten om deze reis te plannen!

Zou jij deze Game Of Thrones reis willen maken?

Liefs,
Simone

3 Reacties

  1. 26/04/2016 / 20:17

    Ik ga deze zomer een rondreis maken door Kroatië en dan ga ik ook naar Dubrovnik. Heb er onwijs veel zin in. 😀

  2. 26/04/2016 / 19:28

    Wij kijken ook… wauw, tof om te zien, zeg! Wat een mooi land!

  3. 26/04/2016 / 06:23

    Ik volg Game of Thrones niet, maar wat is het daar mooi zeg, wauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }