Het leukste en grootste pretpark in Europa: Europa Park!

Afgelopen week waren wij te vinden in het Europa Park in Rust, Duitsland. Kennen jullie Europa Park al? Ik vertel jullie graag meer over het park, wat er allemaal te doen is en hoe wij het ervaren hebben. Dit is namelijk het leukste én grootste pretpark in Europa!

Europa-park
Europa Park: Het grootste pretpark in Europa

Europa Park opende zijn deuren op 12 juli 1975 en aan het hoofd staat de familie Mack. Het bedrijf is tot op de dag van vandaag nog een familiebedrijf. De volgende generatie staat al klaar om het roer over te nemen. Het park ligt in het dorpje Rust, dichtbij het Zwarte Woud.

Europa Park is maar liefst 134 hectare groot en telt meer dan 100 attracties. Het park trekt jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers en zorgt voor 3600 directe en 8000 indirecte jobs!

In dit park waan je je na elke zoveel meter in een ander land. Je vindt 13 landen terug in het park. Je wandelt makkelijk van Nederland naar Portugal, van Italië naar Scandinavië en weer terug naar IJsland en Spanje. Het 14de land, Ierland, opent binnenkort zijn deuren.

In 2014 en 2015 is Europa Park verkozen tot het beste attractiepark ter wereld.

Het attractiepark was in eerste instantie bedoeld als showroom. Een showroom voor de achtbanen die gemaakt worden in de fabriek van de familie Mack. Mack Rides is gespecialiseerd in stalen constructies en al deze achtbanen worden daar gemaakt en in het park tentoongesteld. Eigenlijk is het park daarom ook nog een showroom, alleen nu ook toegankelijk voor bezoekers. Er komen jaarlijks andere pretparken op bezoek om een kijkje te nemen naar de rits-systemen van de achtbanen.

Europa-park

De enige achtbanen die niet door Mack Rides gemaakt worden zijn de houten achtbanen. Voor deze achtbanen maken ze gebruik van andere fabrikanten die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en maken van houten achtbanen.

Europa-park

Het park deelt zijn ruimte met 5 hotels en 1 camping resort. De hotels liggen allemaal bij elkaar en met je keycard heb je access tot de faciliteiten van alle hotels. Denk dan aan Fitness, Wellness & Spa faciliteiten. Ben je een hotelgast dan heb je ook een aparte ingang naar het park. Hierdoor kunnen hotelgasten eerder het park in en al een aantal attracties doen.

Het park is niet het gehele jaar geopend zoals de meeste pretparken. Europa Park opent zijn deuren rond Pasen en sluit in November. Vervolgens gaan ze weer open tijdens de feestdagen, waar ze in Januari weer dichtgaan. Deze periode wordt gebruikt voor onderhoud. De achtbanen, het groen en de restaurants worden dan voorzien van goed onderhoud.

Europa Park stopt niet met zich te onderscheiden van de rest. Het plan is om in 2018 een waterpretpark te openen en 1 extra hotel. Het doel van het tweede pretpark is om het verblijf van de bezoekers uit te breiden. Veel bezoekers maken een stop bij het Europa Park wanneer ze op doorreis zijn. Omdat de grens naar Zwitserland minder dan 100km verwijderd is, is het gemakkelijk te combineren met je vakantie.

Opening Poffertjesrestaurant

Tijdens ons verblijf mochten we deel uitmaken van de opening van het Poffertjesrestaurant in Nederland. Dit concept is bedacht door studenten van de studierichting Attractions and Theme Park Management van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) in Breda. Zij hebben dit gepresenteerd aan Thomas Mack die meteen verkocht was! Zo gezegd zo gedaan en nu kunnen de bezoekers van Europa Park genieten van echte Nederlandse poffertjes tijdens hun bezoek.

Europa-park
Europa-park

We werden die ochtend om 10h00 verwacht in Nederland, waar er voor een hapje en een drankje gezorgd werd. Journalisten waren aanwezig en Thomas Mack gaf een speech over het tot leven komen van dit restaurant. Daarna werd de opening officieel gemaakt met het doorknippen van het bekende rode lint! En natuurlijk konden we daarna genieten van de lekkere poffertjes.

Europa-park
Evenementen in Europa Park

Het park is continu bezig met het vernieuwen van hun entertainment. Zo hebben ze voldoende nevenactiviteiten en evenementen waar je als bezoekers geen ‘nee’ tegen kunt zeggen.

Zo was er de Gumballrace op 3 mei! Ook is er vanaf half mei, elke zondag, de duitse TV-show “Immer wieder Sonntags” en kun je zelfs Miss Germany volgen vanuit Europa Park. Een volledig overzicht van al hun evenementen, die regelmatig geupdate worden vind je hier.

Ons verblijf

Ge-wel-dig! Wat hebben wij genoten van deze dagen. Het is een geweldig park en absoluut de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen.

We vertrokken hier zondagochtend om 7h00 want we wilden op tijd in het park zijn. Dat is ons ook goed gelukt. Omstreeks 11h00 kwamen we aan en checkten in Hotel Castillo Alcazar in. Wat een prachtig hotel. Ik bedoel, het is een kasteel!

Omdat onze kamer pas om 15h30 klaar zou zijn, kregen we onze entree tickets en gingen we richting het park. Dat ligt trouwens direct om de hoek bij de hotels, dus ideaal!

Omdat het de eerste keer was voor ons in dit park èn het park zo groot is, namen we een plattegrond mee. Het viel ons op dat het ontzettend rustig was voor een zondagmiddag, maar dat is alleen maar prima. De gemiddelde wachttijd bij de attracties was 20 minuutjes!

We liepen eerst rustig langs de attracties en maakten wat leuke sfeerfoto’s. Het valt meteen op dat het ontzettend leuk aangekleed is en dat je elk land wel goed herkent. Oh en het is zo ontzettend schoon overal. Ongelooflijk hoe ze dit doen. Je vindt niets op de grond, de wc’s zijn heel proper (wat je in andere pretparken niet zo ervaart) en alles is heel netjes. Heel prettig is dit.

IMG_2412
IMG_2413

Daarna was het natuurlijk tijd voor actie! Achtbanen, here we come!

Na wat actie was het tijd voor lunch. Het was meteen duidelijk dat het eten hier niet zo duur is als in andere pretparken en je hebt enorm veel keuze. Elk land heeft zijn eigen specialiteiten,

Europa-park

Omdat het park verdeeld is in landen, hebben ze in elk land ook het eten van dat specifieke land. Zo kreeg je in Italië pizza of pasta’s, in Duitsland braadworst, in Nederland poffertjes en in Scandinavië veel vis!

Om 15h00 gingen we eerst even terug naar het hotel om onze spullen in de kamer te droppen. Wat een geweldige kamer! Dit is precies zoals op de foto’s en het is zo leuk ingericht. Je waant je een beetje in een Harry Potter omgeving.

Grootste pretpark in Europa
Europa-park
Europa-park
Europa-park

We gingen meteen weer op pad, want om 16h00 werden we verwacht bij de presentatie. Tussen al het plezier was het ook even tijd voor wat business.

De presentatie werd gegeven aan iedereen die uitgenodigd was: journalisten, bloggers en reisagenten. We kregen hier een gedetailleerde presentatie over het Europa Park, het concept, de familie Mack, het doel en natuurlijk het programma voor de komende dagen. Het was heel interessant om dit allemaal te horen en hoeveel er allemaal in de achtergrond speelt van zo een pretpark.

Na de presentatie verzamelden we allemaal bij het restaurant van ons hotel. Hier kregen we een heerlijk avondmaal! Het was een buffet met allerlei Spaanse gerechten. Er was zoveel keuze: tapas, soep, vlees, vis, aardappelen, groenten. Je kwam niets te kort en het was ontzettend moeilijk om te kiezen! Het restaurant had ook een leuk concept m.b.t je hoofdgerecht. Je had een blokje op tafel staan en als je deze omdraaide, waardoor er een groen blokje ontstond, kwam de chef langs met vlees. Je gaf aan wat je wilde hebben en je had het op je bord! Vervolgens draaide je het blokje weer om zodat het rood was en kwam hij niet meer langs.

Europa-park

Het avondeten was geslaagd en we gingen kijken wat we in de avond nog konden doen. In de buurt van de hotels zijn er elke avond fonteinen shows waar we graag heen wilden. Fonteinen en spektakel. Helaas was het zo hard aan het regenen dat het geen nut had om nog de deur uit te gaan. We hebben onze avond dus gespendeerd op onze (geweldige!) hotelkamer en een serie gekeken.

De volgende ochtend gingen we eerst ontbijten. Ook dit was weer geweldig. Niets op aan te merken. Het ontbijt was ook in buffetvorm. Ook hier weer voldoende keuzes: fruit, yoghurt, muesli, brood, toast, ei, spek, beleg.

Europa-park

Na een stevig ontbijt gingen we richting de opening van het Poffertjesrestaurant. Na deze opening gingen we met z’n allen naar een 4D film: Happy Family. We kregen een zak popcorn en flesje cola. Het echte bioscoop gevoel!

Grootste pretpark in Europa

Na de film, gingen we weer ieder onze eigen weg. Het was een prachtige dag, ontzettend zonnig en goed warm. De ideale dag om de waterattracties van Europa-Park uit te testen. Dat hebben we geweten! Haha! Het was ietsje drukker die dag, maar de wachttijden waren nog steeds goed te doen.

Na de waterattractie was het ook even tijd voor de rest van de attracties. Zo gingen we in een achtbaan waar je een virtuele bril moest opzetten. De film Happy Family die we hadden gezien, werd tijdens de attractie afgespeeld, maar was volledig op de achtbaan gericht. Het was helemaal geweldig! Het is een hele aparte ervaring en absoluut de moeite.

IMG_2354

Omdat we goed ontbeten hadden en vervolgens poffertjes gegeten hadden, hadden we rond lunchtijd nog geen honger. We zijn gewoon vrolijk verder gegaan met de attracties! Om even een beeld te schetsen hoeveel we gewandeld hebben: 12km!! Dus we hebben zeker niet stilgezeten! 😉

Rond half 4 kregen we toch wel wat honger. We wilden niet teveel eten, want om 19h00 zouden we weer verzamelen voor het avondeten. Dus we gingen op zoek naar een kleine hap. Die vonden we meteen: een hotdog! Zo simpel maar o-zo-heerlijk.

Europa-park

Na de hotdog gingen we even door de plattegrond om te checken wat we allemaal al gezien/gedaan hadden en wat nog niet. We kwamen erachter dat we al zo’n 90% van het park gezien hadden. Heel goed dus! Nog 1-2 achtbanen te gaan die we zeker nog wilden doen, dat was de planning.

Rond 18h00 begeven we ons richting hoofdingang. We moesten dit keer niet naar de hotels, maar naar het Camp Resort. Het is een stukje vanaf de hoofdingang en daarom voorziet Europa Park een shuttle dienst die zijn bezoekers naar het Camp Resort brengt.

Eenmaal daar gingen we richtig Silver Lake Saloon. Iedereen die bij de presentatie was, was ook hier weer aanwezig. Iedereen kon natuurlijk lekker vertellen over de tweede dag en wat ze allemaal gedaan hadden. Het was ontzettend gezellig!

Europa-park

We kregen een driegangen-menu dat begon met een lekkere, frisse salade. Vervolgens kregen we een groot hoofdgerecht met drie soorten vlees, aardappel en rode bonen in tomatensaus. Na het hoofdgerecht kregen we een even groot toetje!

Het was een lange dag geweest, dus na het eten wilden we terug naar de hotelkamer. Omstreeks 23h00 werden we met een busje teruggebracht en gingen vermoeid, maar voldaan, richting onze hotelkamer.

De laatste dag hadden we besloten niet meer naar het park te gaan. We hadden op deze 2 dagen alles gezien en omdat we op dinsdag terugreden, besloten we dat het beter was om ‘s morgens te rijden en de spits te vermijden.

Na wederom een goed ontbijt, vertrokken we richting huis. Helaas was het ons niet gegund op tijd thuis te zijn. Er bleek een ongeluk gebeurd te zijn op de snelweg, waardoor we maar liefst 7,5 uur i.p.v 4,5 uur over onze rit gedaan hebben!

Zoals jullie kunnen lezen, hebben we echt genoten van deze dagen en ben ik heel blij dat we dit mochten meemaken. Met dank aan Henk om ons hiervoor uit te nodigen en Europa-Park te ontdekken.

Het is altijd lastig om alles precies zo te omschrijven, dat het artikel jullie vertelt hoe geweldig en hoe goed het er wel niet is. Ik hoop dat ik zo een goed beeld heb kunnen schetsen, al stel ik voor dat jullie het met eigen ogen moeten zien en ervaren!

Op de website van Europa Park vind je alvast ontzettend veel informatie m.b.t je verblijf, het park en wat er allemaal te doen is. Een ding is duidelijk, dit is een park voor het hele gezin!

Ben jij al eens naar het Europa Park geweest?

Grootste pretpark in Europa

8 Reacties

 1. 10/05/2016 / 11:37

  Oeeh dat lijkt me echt een gaaf pretpark! Ik heb het alleen niet zo op achtbanen en volgens mij zijn daar grotendeels achtbanen te vinden :’)
  Leuk dat je je verslag met ons deelt!

  • 10/05/2016 / 13:21

   Ook als je niet van achtbanen houdt, zul je je hier prima vermaken, echt! Ze hebben meer dan 100 attracties, dus er is echt voor ieder wat wils. Ook voor jong en oud!

 2. 10/05/2016 / 11:25

  Ik heb hier nog nooit van gehoord maar het ziet er wel heel leuk uit!

 3. 10/05/2016 / 08:49

  Europapark staat al een aantal jaar op mijn wishlist, lijkt me een geweldig pretpark! Leuk om zo een kijkje te kunnen nemen 🙂

  • 10/05/2016 / 13:25

   Het is ook echt geweldig. Ik kan het je absoluut aanraden. Het is dan wel het leukste om een hotel te pakken, want in één dag heb je het echt niet gezien!

 4. 10/05/2016 / 06:27

  Dat jullie hebben genoten, spat van dit artikel af. Klinkt allemaal heel goed, Tot jij zei dat jullie naar dit Park zouden gaan, had ik er nog nooit van gehoord haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }